Geachte Redactie

Melkveehouderij

Graag wil ik een kanttekening plaatsen bij het artikel over antibiotica in de veehouderij (Binnenland, 27 mei). Daarin wordt door het Tweede Kamerlid Linda Voortman gesuggereerd dat bij koeien antibiotica wordt toegediend om melk op te wekken. Dit is pertinent niet waar.


Van een koe die wordt behandeld met antibiotica wegens ziekte wordt de melk vernietigd. Deze melk mag niet worden geleverd aan de melkfabriek en komt dus niet in de voedselketen terecht.


Hoogdrachtige koeien gaan zes weken voor de uitgerekende datum met 'zwangerschapsverlof'. Op dat moment wordt een koe preventief met behulp van antibiotica drooggezet. Zo is de uier tijdens de periode dat de koe géén melk produceert, beschermd tegen bacteriën. En kan de koe na de geboorte van het kalf weer in goede gezondheid melk produceren. De inzichten van nu zijn dat als je de koe niet met antibiotica droog zet, de kans op ziekte hoger is tijdens de melkgevende periode en je dus op dat moment meer antibiotica moet gebruiken.


Als boer zijn we ons terdege bewust van het belang van vermindering van antibioticagebruik in de veehouderij. Geen enkele melkveehouder zal klakkeloos gebruik maken van antibiotica, omdat dit dubbel geld kost. De aanschaf van de medicijnen en het vernietigen van de melk, in deze economische roerige tijden is voor de boer niet gewenst. We willen graag op een maatschappelijk verantwoorde wijze ons bedrijf runnen. Een ieder die denkt dat het er anders aan toe gaat, nodig ik van harte uit op ons bedrijf.


Cécile Ketelaars, Dronten


melkveehoudster


Identiteit arts

'Mag de arts nog iemand zijn?'(U, 28 mei). Ja, natuurlijk mag en moet de arts iemand zijn. In eerste instantie een professional die mij helpt als ik ziek ben en iemand die mij correct bejegent. Uiterlijk draagt bij aan hoe je tegen iemand aan kijkt; met wie wil je je als arts identificeren? Met je professie of met de persoon die je bent? De relatie tussen arts en patiënt is in beginsel hiërarchisch. De medisch ondeskundige zorgvrager verwacht hulp en is afhankelijk van de arts. Uiterlijkheden zoals opzichtige oorbellen, tatoeages, hanekamkapsels en piercings gaan helaas niet.


Als ik ziek ben en een arts nodig heb, herinner ik me als ik beter geworden ben, liever de professionaliteit en bejegening dan trendy sportschoenen of een tatoeage op de binnenkant van de pols.


Liesbeth Huisman, Den Oever


Er is niets veranderd

Blauwe haarlokken, oorbellen, tatoeages worden voor studenten geneeskunde ongewenst geacht. Ach, dat herinnert mij aan lang geleden. Mijn stage huisartsgeneeskunde kon geen doorgang vinden vanwege de lengte van mijn haar. Er is in de loop van veertig jaar kennelijk niets veranderd.


Kees de Wilde, internist, niet praktiserend


Bartiméus

Een school bouwen voor 600 miljoen euro, zoals Truus Jonker beweert (O&D, 28 mei), zou onverantwoord zijn. Bartiméus bouwt in Zeist een nieuwe school voor 125 slechtziende en blinde leerlingen, waarmee 5,8 miljoen aan publiek geld is gemoeid. In Doorn wordt een school gebouwd voor 85 leerlingen met een visuele en verstandelijke beperking; kosten 4,2 miljoen. Dat staat ver af van het bedrag dat Jonker noemt. Van de ruim 2.000 medewerkers van Bartiméus is 2,5 procent slechtziend of blind en er is een actief beleid om dat aantal verder te verhogen. Wij pleiten er bij werkgevers voor om werkplekken bewust open te stellen en mensen met een beperking een kans te geven. Jammer dat Jonker de ruimte krijgt deze ongefundeerde uitspraken over Bartiméus te doen.


Paulien Vreman, Doorn, Hoofd communicatie Bartiméus


Kapitaal van de koningin

De discussie in het parlement over de macht van de koningin vind ik naïef. Er worden staatsrechtelijke kruimels geproefd en gewogen, terwijl het daar helemaal niet om gaat.


Macht is in onze westerse samenleving verbonden aan geld en kapitaal. Een discussie over het kapitaal van de koningin lijkt mij veel wezenlijker voor de invloed van ons staatshoofd. Ga het eens hebben over het gegeven dat het koningshuis geen inkomstenbelasting betaalt. Kan een (toekomstige) koning met zoveel kapitaal wel neutraal zijn?


Jan Atze Nicolai, Leeuwarden


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden