GEACHTE REDACTIE
In het artikel 'Macho-gedrag vader stamt uit slavernij' van Ineke Jungschleger (de Volkskrant, 28 december) wordt een direct verband gelegd tussen slavernij enerzijds, en de wisselende seksuele contacten van de Surinaams-Creoolse man en het achterwege blijven van zorg en verantwoordelijkheid voor zijn nakomelingen anderzijds....
Macho
De slavernij heeft van 1688 tot 1863 en dus 175 jaar geduurd. De verdienste van de slaven in die periode is dat ze als etnische groep hebben overleefd. De periode van vrijheid beslaat inmiddels een periode van 133 jaar. Lang genoeg voor latere generaties om de negatieve effecten van slavernij op gezins- en familieverbanden ongedaan te maken.
De zwarte gemeenschap zit vast in een crisis. Nog wordt de oorzaak daarvoor gezocht in de slavernij. Deze factor wil ik niet ontkennen. De effecten van slavernij worden echter juist vergroot door de beelden die men van de effecten heeft. Surinaams-Creoolse jongeren verbinden daar een logica aan die blokkerend werkt op integratie en sociaal-economische stijging binnen de Nederlandse samenleving. Bekend zijn de zinsneden: 'Ik blijf in de steun omdat ik er recht op heb' (de schuldvereffeningsgedachte) en 'Ik gebruik de blanke meisjes omdat de slaveneigenaren ook slavinnen misbruikten'.
Constructiever is het om Surinaams-Creoolse jongeren bewust te maken van de mogelijkheden om zich ondanks de eventuele effecten van de slavernij en discriminatie sociaal economisch te ontwikkelen.
Met de passage 'Wat de slavenhandel met mensen gedaan heeft, valt nergens mee te vergelijken' wordt deze zwarte periode in de geschiedenis ten onrechte exclusief gemaakt.
Andere volkeren hebben vergelijkbare verschrikkingen doorgemaakt en zijn daar soms zelfs sterker uitgekomen. Het exclusief maken van die periode blokkeert. Als je de geschiedenis verregaand in jouw heden laat ingrijpen, heb je geen toekomst.
UTRECHTE.M.J. Muntslag
Winst op charitas
Onlangs werd bekend dat Joop van der Ende Producties een half miljoen gulden verdiende aan een televisie-actie voor Foster Parents Plan. Aangezien de productiekosten twee miljoen bedroegen was het winstpercentage 20 procent en dat is zeer hoog. Van der Ende Producties is mede groot geworden door deze winstgevende fondswervingsacties.
Het vermengen van commerciële belangen met acties waarbij een beroep wordt gedaan op de charitatieve instelling van mensen geeft een bijsmaak. Mensen worden door het tonen van aandoenlijke beelden gemotiveerd om geld te geven maar een groot deel hiervan komt niet terecht op de plaats waarvoor het gegeven is, maar bij de productiemaatschappij.
Uiteindelijk kan dit ertoe leiden dat mensen minder snel geneigd zijn geld te doneren. Bovendien gaat de gemaakte winst af van de opbrengst voor het goede doel.
Het zou beter zijn deze programma's op non-profit basis te (laten) maken. Dit getuigt van een integere houding en zal het imago van de organisatie die het programma maakt vergroten.
DIEMENDrs. H. Bos
Gewauwel
Jan Mulder heeft mijn Herzberglezing blijkbaar gehoord noch gelezen. Dat moet de reden zijn waarom hij mij verdenkt van godsdienstig gewauwel (de Volkskrant, 31 december).
Had hij die lezing wel tot zich genomen, dan zou hij hebben gezien dat ik mij daarin juist keer tegen het soort gezever waar hij het over heeft en mijzelf bovendien omschrijf als iemand die niet gelooft.
ROTTERDAMMarcel Möring
Eredivisie
Zolang Ajax van Heracles verliest, is het niet zo vreemd dat de eredivisie de eerste divisie niet voluit wil steunen.
BENSCHOPJop Renes
Taal en rekenen
Dat uw medewerk(st)ers economie geen taalkundigen zijn, zal ik hen niet aanrekenen, maar koersen en prijzen worden niet duurder of goedkoper. Ze stijgen of dalen.
Bedrijven maken winst, maar geen verlies (tenzij er sprake is van creatief boekhouden). Ze lijden verlies.
LAREN A.P. Bakker