GEACHTE REDACTIE

Gezien de grote commotie rond de langere openingstijden en de koopzondagen, verbaast het mij dat er nog steeds Volkskrant-lezers zijn die voor de huidige slecht onderbouwde regeling lijken te zijn....

Openingstijden

De voordelen die samenhangen met verruiming van de openingstijden zijn evident. Ze liggen echter niet, zoals R. Wegdam (U-pagina, 2 december) suggereert, alleen bij de grootwinkelbedrijven, maar vooral bij de consumenten.

Misschien ziet dit kabinet eindelijk in dat verruiming geen grote problemen oplevert (zie andere landen) en dat de redenering voor de huidige restricties slecht onderbouwd is. Denkt Wegdam dit wèl te kunnen onderbouwen volgens maatstaven van de gemiddelde bevolking, of is hier gewoon sprake van weerwil voor verandering?

EINDHOVEN B.J. van Overbeeke

Winkelsluitingswet

Van 1976 tot 1985 woonden wij in een klein dorpje in Frankrijk. Toen wij er kwamen, waren er twee kruideniers, een bakker, een slager, een tabac, een charcuterie, een heren- en een dameskapsalon, een garage en een tankstation.

Ze waren, zoals overal in Frankrijk, waar geen winkelsluitingswet is, dag en nacht open, zelfs op zondagochtend. Als u nu in het dorp komt vindt u er alleen nog de bakker, de slager en de charcutier; de rest is ter ziele. Ook het hotel en restaurant moeten dit jaar sluiten.

Door het liberale Franse beleid zijn er nu drie hele grote supermarkten in de buurt gekomen, die alles, maar dan ook alles verkopen, zodat ook de bakker bij ons in het dorp alleen nog passanten en oude mensen zonder auto als klant heeft.

Ook in Nederland wil de regering de middenstanders verplichten open te blijven. Het is toch zo leuk, kijk maar in Frankrijk, waar het nog zo gezellig druk is 's avonds; dat is hun argument. En als we het minimumloon dan ook nog afschaffen, zijn we weer net zover als voor de oorlog, toen m'n zusje bij de Hema werkte en iedere avond, ook zaterdag pas om negen uur thuis kwam, met haar vijftien jaar haast niets verdiende en te moe was om 's avonds nog te eten.

Nog even en we zijn zover. De VVD, D66 en de meelopers van de PvdA krijgen hun zin, de tweedeling in de maatschappij krijgt haar beslag. Dat de echte socialisten weer eens op mogen staan.

AMSTERDAM Rein Kalf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden