GEACHTE REDACTIE

Srebrenica Marcel van Dams column 'Schaamte en Schande' (Forum, 22 augustus) bevat enkele onjuistheden. De aangehaalde bewering in NRC Handelsblad van 19 augustus dat ik vanwege de herstructurering van de landmacht en de relatie tussen politiek en krijgsmacht tegen verder onderzoek inzake de val van de enclave Srebrenica zou zijn,...

Voorts is nimmer een opdracht gegeven, noch door mij noch door anderen in de Nederlandse Defensie-organisatie, om zo snel mogelijk te vertrekken uit de enclave. Generaal Mladic eiste dat de VN-blauwhelmen een dag na de val van de enclave zouden evacueren. Dat weigerde Dutchbat, omdat het zo lang mogelijk wilde blijven om vluchtelingen en gewonden te helpen.

De Bosnische Serviërs voltooiden daarop de deportatie van de moslimbevolking al op 13 juli 1995. Vanaf dat moment bevonden zich, naast Dutchbat, nog louter gewonden en een aantal lokale VN-medewerkers op de compound in Potocari. Op 17 juli kregen de gewonden van de Bosnisch-Servische bezetters toestemming met het Rode Kruis te vertrekken. Op 19 juli kwam van de Bosnische Serviërs het bericht dat Dutchbat de lokale VN-medewerkers mocht meenemen.

Pas daarna heeft de commandant van Unprofor in Bosnië-Herzegowina Dutchbat de opdracht gegeven de enclave te verlaten. Dat was op 21 juli, tien dagen na de val.

Er is wel degelijk getracht om achter het lot van de weggevoerde mannen te komen en toegang voor het Rode Kruis te krijgen. Ook bij het vertrek uit de enclave is daarnaar gevraagd. Op 21 juli verlangde de chef-staf van Unprofor, brigade-generaal Nicolaï, van generaal Mladic toegang tot de afgevoerde moslim-mannen. Dit werd geweigerd.

De Nederlandse regering probeerde in de dagen na de val van Srebrenica onder andere via EU-onderhandelaar Carl Bildt waarborgen te scheppen voor de veiligheid van de weggevoerde mannen. In een overleg met president Milosevic en generaal Mladic op 15 juli 1995 zegde de laatstgenoemde toe dat waarnemers van het Rode Kruis op de locaties waar moslimmannen zich bevonden zouden worden toegelaten. Mladic heeft die afspraak geschonden. Unprofor verkeerde helaas in een machteloze positie en had geen middelen om nakoming van de afspraak af te dwingen op door Bosnische Serviërs beheerst gebied.

Zeer ten onrechte wekt Van Dam de indruk dat ik elke poging om de gang van zaken voor, tijdens en na de val van Srebrenica te onderzoeken, zou willen tegenhouden. Het afgelopen jaar heb ik juist al het mogelijke gedaan om gegevens te verzamelen en te openbaren. Inmiddels zijn een groot aantal brieven, een uitgebreid debriefingsrapport en andere documentatie aan de Tweede Kamer aangeboden.

Alle vragen zijn naar beste inzicht en informatie beantwoord. Dat zal ik ook in de toekomst blijven doen. Het boek Srebrenica mag niet dicht, nu niet en nooit.

DEN HAAG J.J.C Voorhoeve

minister van Defensie

Naar de hemel

Hartelijk dank dat u een verslaggever naar de hemel heeft gezonden voor dat voortreffelijke interview met Godfried Bomans (de Volkskrant, 24 augustus).

Zoudt u ook een verslaggever naar de hemel willen sturen voor een interview met Multatuli, teneinde de ware bedoelingen te achterhalen van de Max Havelaar?

ZWOLLE Koos Nuninga

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden