GEACHTE REDACTIE

Het CDA-vrouwenberaad wilde een congres organiseren over 'geweld in het gezin' (de Volkskrant, 18 oktober). Hoewel de negenhonderd uitnodigingen tijdig verzonden waren, kwamen slechts 25 inschrijvingen binnen....

Geweld

Je vraagt je af of de mannelijke CDA-leden er soms belang bij hebben niet over dit onderwerp te discussiëren. Juist een politieke discussie zou duidelijkheid geven waar deze partij voor staat. En daaruit zouden de vrouwelijke kiezers dan hun conclusie kunnen trekken.

AMSTELVEENJ.M. Kraan

Vakantiespreiding

Herfstvakantie? Cinekid? juicht een advertentie in de Volkskrant (12 oktober). Leuk voor al die kinderen in 'regio Noord', die hebben inderdaad herfstvakantie. Maar in 'regio midden en zuid' moeten ze dan nog een weekje wachten en is Cinekid allang weer voorbij.

Waar is die spreiding van herfst- en voorjaarsvakanties toch voor nodig? Voor de zomer is het zo gek nog niet, maar die korte vakanties landelijk gelijk laten lopen zou voor veel kinderen een heleboel meer logeer- of Cinekidplezier opleveren.

VUGHTTrudie van der Steeg

Roemenië

Het huidige Roemenië is een Romaans eiland temidden van Slavische en Germaanse landen, staat in Traject van 12 oktober.

Inderdaad worden in aangrenzende landen als Oekraïne, Bulgarije en Klein-Joegoslavië Slavische talen gesproken. In het aangrenzende Hongarije wordt Hongaars (behorend tot de Finoegrische taalgroep) gesproken. Er is echter geen aan Roemenië grenzend land waar een Germaanse taal wordt gesproken.

ZWOLLEKoos Nuninga

Levend eten

Al enkele maanden worden we in de Trajectrubriek 'aan tafel' getrakteerd op uiteenlopende culinaire ervaringen. Vaak wordt verhaald van door de auteur al dan niet tentoongestelde weerzin bij het consumeren van herkenbare organen.

Ook is de weerzin groot wanneer blijkt dat het te verorberen dier tijdens het gegeten worden nog leeft.

Gelukkig stonden deze tortures meestal weggedrukt onderaan een pagina. Maandag werden we echter in Dag in Dag uit geconfronteerd met een groot artikel over de consumptie van levende oesters.

Deze trend zie ik als een bevestiging van mijn stelling dat, hoewel niet iedere vegetariër primair een beschaafd mens is, elk beschaafd mens wel per definitie vegetarisch is.

MIERLOJan van der Sloot

Aanpassen

Zwembad weigert moslimmeisje in gewone kledij (de Volkskrant, 17 oktober). Ik begrijp de boze reactie van de schoolleiding niet helemaal. Het is in Holland nu eenmaal zo dat je met een zwempak of een zwembroek naar het zwembad gaat.

Ik vind dat buitenlanders zich meer moeten aanpassen, ik probeer dat ook (ik ben buitenlandse). Als Nederlanders naar een land zoals Iran of Afghanistan gaan wordt voor hen geen uitzondering gemaakt, ze moeten zich zonder uitzondering aanpassen.

DELFTS. Haller

HSL

Schiphol mag uitbreiden. De A 73 mag op de oostelijke oever van de Maas. Proefboren naar gas in de Waddenzee mag. Laat parlement en regering nu eens een keer wél rekening houden met milieu en landschap. Laat de hoge-snelheidstrein over bestaand spoor rijden.

UTRECHTFrank van der Lecq

Apestaartje

Ik kan het niet nalaten te reageren op het voorstel van Maria Verheij om de apestaart af te schaffen (de Volkskrant, 19 oktober).

Eindelijk blijkt onze taal eens in staat te zijn een originele eigen term te ontwikkelen voor een Engels begrip en dan is er weer iemand die bezwaar maakt. Omdat de Amerikanen niet genoeg fantasie hebben om in de @ een apestaart te zien, hoeven wij ze toch niet meteen te volgen? Overigens kent het Duitse taalgebied de Affenschwanz.

ROTTERDAM Frans Blok

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden