GEACHTE REDACTIE

Hierbij reageer ik op het artikel van Jacqueline Oskamp in de bijlage Kunst & Cultuur van 19 juni over het Holland Festival en de muziek van Gavin Bryars....

Gavin Bryars

Het waren Jo Elsendoorn en ondergetekende die hem in 1977 voor het eerst in Nederland introduceerden in het Holland Festival van dat jaar. Zie hiervoor het jubileumboek dat vorig jaar ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Holland Festival verscheen. (Holland Festival, Een Nederlands Wonder, door Jessica Voeten et al., Walburg Pers). Op pagina 201 is te lezen:

'Christopher Hobbs en Gavin Bryars op piano, slagwerk en gitaar spelen op 11 juni 1977 in Bellevue o.a. van Gavin Bryars: The Squirrel and the Ricketty-Rocketty Bridge; White's SS (wereldpremière).'

DEN HAAG Frans de Ruiter

Denigrerend

De column 'Uitzicht' van Pauline Terreehorst (de Volkskrant, 24 juni) vond ik onnodig denigrerend voor herintredende vrouwen met grote kinderen: Ze 'oreren', ze zeuren, ze zijn lui, ze willen een baantje, ze willen alleen werken op dinsdag van elf tot drie. Ze gebruiken de tijd voor zichzelf uitsluitend voor onnozele dingen.

Waarom scheert Pauline deze vrouwen over één kam?

'En als je in de kracht van je leven maar twee dagen per week wilt werken, moet je dat niet laten.' Dus, alwéér, alwéér: Huishouden en kinderen opvoeden is geen werken, volgens Pauline.

HEINO M. den Daas

Advocaten

In 'Geld en recht' (de Volkskrant, 20 juni) spreekt de jurist Roelf Stutterheim de advocaten aan op de ontoelaatbare beperking van hun aansprakelijkheid voor wat ze doen en nalaten. Zijn woorden zullen veel slachtoffers van advocaten zeer aanspreken.

Anders ligt dat met zijn voorstel aan de Orde van Advocaten om met betrekking tot 'de uitsluiting van aansprakelijkheid een regeling met de Consumentenbond te treffen.' In 1992 deed de Consumentenbond namelijk onderzoek onder haar leden naar klachten over advocaten. De uitkomst van dat onderzoek werd in de titel van het onderzoeksrapport verwoord: 'Ook een advocaat laat wel eens een steekje vallen.'

In het licht van het feit dat advocaten ook in 1992 enorme steken lieten vallen en het onder slechts zijn eigen leden gehouden onderzoek beperkt en niet representatief was, waren en zijn de titel en de bevindingen uit het onderzoek onjuist en misleidend.

Daar komt bij dat de Consumentenbond zich vooral richt op collectieve belangen van consumenten. Bij schade die advocaten veroorzaken gaat het vrijwel altijd om individuele belangen.

Bovendien probeert de advocatuur ook haar invloed binnen de Consumentenbond te laten gelden. De onlangs voorgestelde geschillencommissie voor klachten over advocaten geeft aan dat de advocatuur graag greep houdt op de afhandeling van door advocaten berokkende schade.

Een beroepsorganisatie die decennia niets gedaan heeft om de kwaliteit van het werk van haar leden te waarborgen of een aanvaardbare regeling te treffen voor de daardoor ontstane schade, is niet de meest ideale instantie om zo'n initiatief te nemen.

WEHL H.H. Teernstra

Holland

In antwoord op een brief van Stephen McLaughlin (de Volkskrant, 24 juni) werd gewezen op de moeite die de BBC heeft met het verschil tussen Nederland en Holland (30 juni).

Hier in Noord Brabant zie ik niets anders dan vlaggen, spandoeken en zonneschermen in auto's met 'Holland' en 'Hup Holland Hup', en als ik naar een wedstrijd kijk hoor ik constant hetzelfde liedje, 'Hup Holland Hup'. Geen wonder dat de BBC problemen heeft met hoe dit land heet.

Het verschil tussen Brits en Engels is duidelijk, maar zolang voetballend Nederland zelf het verschil tussen Nederland en Holland niet kan maken, blijft deze discussie een geval van 'sour grapes'.

DEN BOSCH Mark W. Bevan

Andy Warhol

In de recensie van het boek De Gave Angst van Gavin de Becker in Cicero van 6 juni wordt gerept over de man die op Andy Warhol schoot. Het was echter Valerie Solanis, een vrouw, die het wapen hanteerde.

ARNHEMFred van Dis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden