GEACHTE REDACTIE

In de Volkskrant van 15 december behandelt Battus bijna achteloos de vragen van de Nationale Wetenschapsquiz. Zo ook vraag 2: 'Welke wiskundig belangrijke ontdekking deden bewoners van India ca....

De nul

Dat kan natuurlijk niets anders zijn dan het getal nul, volgens hem. Het juiste antwoord is echter het getal pi. Weliswaar een letter uit het Griekse alfabet, maar weet iemand die de vragen te stom voor woorden vindt dan niet dat het Grieks, evenals het Latijn, het Sanskriet als oorsprong heeft? Dit geldt voor bijna alle Europese talen trouwens. Kortom, afkomstig uit India dus.

Als in Nederland geboren nazaat van die vijftienhonderd jaar geleden geleefd hebbende Indiërs, voel ik mij geroepen te beweren dat we alsnog de nul hebben ontdekt. Het heeft alleen even geduurd.

AMSTERDAM Shyam Varma

Vakbekwaam

Je zal maar een meisje zijn met een exact pakket, omdat je die vakken leuk vindt (veel praktisch werk) of omdat je later in een technisch beroep verder wil. Dan word je in de nieuwe mavo-plannen van staatssecretaris Netelenbos flink afgestraft.

In plaats van nu vier uur natuurkunde, vier uur scheikunde en vier uur biologie in mavo-4 te volgen, wordt deze twaalf uur verschrompeld tot vier uur science.

Waarom? Onder andere uit emancipatorische overwegingen volgens Netelenbos. Te weinig meisjes kiezen een exact pakket, dus schrappen we tweederde van de vakinhoud, gooien de vakken bij elkaar, verklaren natuurlijk iedereen bevoegd en weten er zelfs geen Nederlandse naam voor te bedenken.

Hoe deze 'science'-wijze leerlingen kunnen uitgroeien tot vakbekwame elektriciens, loodgieters etcetera zullen ze op het mbo wel weten, want volgens de staatssecretaris is de aansluiting op het mbo na invoering van haar plannen beter geworden. Misschien wel voor de talen, want daar krijgen ze meer van. Dat ook de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer samen opgaan in een vier-uursvak verbaast ons al helemaal niet meer.

Hier wreekt zich het feit dat we in Nederland geen districtenstelsel hebben. Dan had ik in plaats van deze brief te schrijven mijn eigen kamerlid gebeld, want zou die geen vakbekwame loodgieter aan de deur willen krijgen?

BRUMMEN Henk Hummelen

Smurriedurrie

Dorien Pessers bevestigt in haar column 'Netvliesbeukers of Babyneukers?' (Forum, 19 december) weer eens één van mijn meest gekoesterde vooroordelen: hoedt u voor vrouwen die op zaterdagavond aan tafel 'het leven zelf' ter sprake brengen, vooral als ze daarvan al 'veel gezien en veel begrepen hebben' en zeker als het gaat om onverdachte typen als een 'seksuologe en feministe van het eerste uur'.

Dan gaat er ('zoals dat gaat onder vrouwen') vanuit 'een gevoel van onbehagen' 'geassocieerd' worden, waarvan het resultaat, na onderling overleg, moet worden 'voorgelegd aan de Volkskrantlezer'.

De vraag of 'bestrijding van seksueel geweld uiteindelijk niet leidt tot verdere verspreiding daarvan' is 'zo geformuleerd' inderdaad verkeerd gesteld en doet verdacht veel denken aan het soort vraagstukken als: 'of voorlichting over abortus uiteindelijk niet leidt tot een toename daarvan'.

Het affiche met de opblaasbare seks-babypop ken ik niet, maar ik vrees het ergste. De documentaire Daders ken ik wél, want ik ben de maker. ('zo'n sympathieke knul'!)

Hoeveel de dames ook 'gezien en begrepen' hebben in het leven, de documentaire Daders hebben ze in ieder geval niet gezien. En dat leidt tot een onontwarbare kluwen van goede bedoelingen en kwalijke effecten, van naïveteit en verwijtbare domheid.

Kortom van de smurriedurrie die ontstaat wanneer deze vrouwen op zaterdagavond aan tafel 'het leven zelf' ter sprake brengen. Deze vrouwen zien liever ('bijvoorbeeld') 'een opblaasbare incestpleger die door zijn dochters in het openbaar wordt gecastreerd' en tonen daarmee maar weer eens aan, waaraan wij moeten denken bij 'heftig bezielde maar van ieder verstand verstoken niet-suspecte morele boodschappen'.

Als deze vrouwen 'werkelijk zijn begaan met het lot van seksueel misbruikte kinderen', dan gaan ze eerst naar Daders kijken en daarna praten we verder.

AMSTERDAM Hans Otten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden