Geachte redactie

Boete NS

De staatssecretaris geeft NS een boete van 2.750.000 euro voor gebrek aan reinheid en stiptheid. Gerard de Graaf (O&D , 21 februari) vindt dat te weinig, want hij wordt ook geterroriseerd door de conducteur die hem door de boordomroep 'één hele goedemorgen' wenst, in plaats van twee. Maar, deze vertelt hem ook dat de trein even stil staat omdat ProRail een wissel moet repareren, en hem waarschuwt vooral niet te vergeten uit te checken met die vermaledijde OV-chipkaart. En dat vaak ook nog in twee of drie talen.


Arme conducteur, ooit klaagden we dat niemand ons informeerde over de reden van een vertraging, en nu hij heel klantvriendelijk doet waar de reiziger om heeft gevraagd, is het weer niet goed.


Henk Slechte, Schiedam


Gierende hormonen

Iedereen met een beetje gezond verstand weet allang dat overmoedig gedrag ( en daarmee veel narigheid in de wereld) veroorzaakt wordt door mannelijke hormonen, maar leuk te weten dat het nu ook wetenschappelijk is aangetoond (Peter de Waard over John Coates, Economie, 20 februari )


Het personeel uit de financiële sector voorzien van de 'juiste' hormoonpreparaten zal echter niet leiden tot een oplossing van de kredietcrisis. Er staat immers van te voren al vast welke hormonen 'juist' zullen worden bevonden : de écht mannelijke natuurlijk.


Veel testosteron geeft immers zelfvertrouwen en je wordt er lekker competitief, assertief en doortastend van. Onmisbare eigenschappen voor succes en de norm in onze door mannen en mannelijke waarden gedomineerde maatschappij. Op naar een nieuwe 'bull market' dus.


Is het niet veel slimmer om gewoon eens wat meer vrouwen in dienst te nemen? Universitair geschoolde dames genoeg, en onderzoek heeft uitgewezen dat zij met hun vrouwelijke hormonen in de financiële wereld (en niet alleen daar) een heel positieve bijdrage kunnen leveren als tegenwicht tegen al dat risicovolle macho gedoe. Zonder pillen!


Dus, kom op CEO's, moderniseer die apenrots eens! Pas het bedrijfsleven en de financiële sector aan aan de eisen van de tijd en zorg voor een personeelsbestand dat voor vijftig procent uit vrouwen bestaat , ook aan de top. Voor meer hormonaal evenwicht, voor minder mannelijke overmoed, voor duurzame eindresultaten.


J.L. van den Elsen, Amsterdam


Douche

Groene apps kunnen ons helpen bij milieubesparend gedrag, zo lees ik (Economie, 21 februari). Onder andere bij kortere douchetijd. Eergisteren zie ik op tv toevallig dat wij gemiddeld 8,1 minuut douchen. Ik neem de proef op de som. Na 1 minuut douchen ben ik schoon.


Nog maar een keer inzepen, shampoo en schoonspoelen. Dan sta ik in totaal 2 minuten onder de douche. Na 3 minuten begin ik me ronduit te vervelen. Na 4 minuten denk ik: waar ben ik mee bezig? Schoon is schoon. Een gemiddelde van 8,1 minuten...mensen, verzin iets beters.


Uit, die douche!


Pep Degens, Amersfoort


Stalen gezicht

Mijn verbazing is gewekt door de naam van oud-hoogleraar Jit Peters onder het stuk ter verdediging van rechterlijke toetsing en het voorstel-Halsema om wetten aan de Grondwet te toetsen (O&D, 21 februari) . In zijn oratie aan de UvA trok Peters destijds namelijk fel van leer tegen het 'doorschuiven' van grondwetswijzigingen.


Nadat een voorstel in eerste lezing aangenomen is, moet de tweede lezing plaatsvinden in de direct daarna verkozen Tweede Kamer. Alleen die Tweede Kamer is de 'nieuwe Kamer', zoals bedoeld door de Grondwet, en kan het voorstel met tweederde meerderheid aannemen.


Dat is ook logisch: anders kan een meerderheid in de Kamer (die nog geen tweederde meerderheid is) een gewenst voorstel net zo lang doorschuiven tot er ooit, na verkiezingen, wél een voldoende meerderheid ontstaat.


Maar dat was 2003. Een jaar later werd het wetsvoorstel-Halsema, met Peters als hoofdadviseur, probleemloos in eerste lezing door de Tweede Kamer aangenomen. Peters kon natuurlijk niet bevroeden dat dit voorstel jaren later in precies dezelfde situatie terecht zou komen: de 'nieuwe Kamer' voor het voorstel-Halsema was de Tweede Kamer onder Rutte I. Terug naar af dus, zou Peters in 2003 zeggen.


Maar nu ligt dat blijkbaar even anders. Als het voorstel straks op de agenda van de Tweede Kamer staat, is de grote vraag dan ook of Peters deze 'ongrondwettelijke gang van zaken' met een stalen gezicht zal verdedigen.


Bastiaan Rijpkema,


rechtsfilosoof, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden