GEACHTE REDACTIE

Als er iemand weet wat goed is voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen, is dat blijkbaar Hans Wansink (Forum, 27 maart)....

Twee maten

Een groot aantal homoseksuele mannen en lesbische vrouwen wil trouwen vanwege de contractuele en symbolische waarde van het huwelijk. Bovendien kan zo, in het belang van het kind, de juridische relatie tot de sociale ouder via adoptie geregeld worden. In de opvatting van Wansink hebben homoparen genoeg aan een tweederangshuwelijk en de tweederangsvoogdijregeling.

Blijkbaar is Wansink bang dat via precedentwerking het huwelijk verder zal worden aangetast en op den duur zal worden afgeschaft. De huidige discussie bewijst dat het zo'n vaart niet zal lopen. De discussie over het huwelijk en familierecht zal blijven bestaan en het huwelijk als instituut zal zich blijven ontwikkelen. Maar gezien de belangstelling van zowel hetero's als homo's voor het instituut zullen we er nog wel een tijdje mee doorgaan.

De kromheid van zijn redenering zit hem in het meten met twee maten. Je hebt als homo recht op hetzelfde, maar wel op een andere manier en met een andere naam. Het is blijkbaar moeilijk met de mond beleden acceptatie om te zetten in concrete daden. In zo'n geval kan alleen maar sprake zijn van bewuste of onbewuste homofobie!

AMSTERDAM

Laurette Spoelman (NVIH COC)

Henk Krol (de GAY Krant)

Kabelaanbod

E. Nieuwenhuis van het muziekstation MTV mag zich in het artikel 'Willekeur op de kabel' (de Volkskrant, 25 maart) manifesteren als de profeet van het vrije geluid, als de altruïstische hoeder van de invloed van de burger op het kabelaanbod. Maar de commerciële zenders willen de burger uiteindelijk maar op één manier een rol laten spelen: simpelweg kijken en dokken.

Nu de kabelexploitanten hun tarievenniveau - en daarmee de woonlasten van burgers - in de gaten gaan houden, schreeuwen de commerciëlen moord en brand en trachten via uitgekiende publiciteitscampagnes vooral te benadrukken hoezeer het volk op een vileine wijze iets moois wordt onthouden. Men weent echter krokodilletranen, want de commerciëlen overspeelden hun hand op het terrein van de harde pegels.

Ook bij de gemeenten, zoals Groningen, zijn het krokodilletranen. Men heeft voor goed geld de kabel verkocht en er (in ieder geval in het werkgebied van exploitant CasTel) het recht voor teruggekregen om zitting te nemen in een programmaraad. Een raad die door de gemeenten zelf wordt samengesteld.

Elke opmerking als 'de programmaraad is een netwerk van oude bekenden' slaat dus als een boemerang terug op de samenstellende gemeenten, niet op CasTel. Als nu de gemeenten denken hun stoepje te moeten schoonvegen, omdat een advies van de programmaraad en het daarop afgestemde besluit van CasTel tot opschudding leidt, kunnen ze simpelweg alsnog besluiten om anderen te benoemen in die raad.

ZWOLLEJan Veenstra

Edon (moedermij. CasTel)

Huidskleur

A. Wever en Th.J. Reisler (U-pagina, 30 maart) stellen de vraag: 'Wat zijn nu eigenlijk toch de specifieke eigen cultuurkenmerken van blank Nederland op basis waarvan je mensen met een niet-blanke huidskleur tot allochtonen kan bestempelen, behorend tot een culturele minderheid?'

Mogelijk antwoord: het niet hebben van respect voor de ander, het meerwaardigheidscomplex, de intolerantie ten opzichte van, en de minachting voor alles wat een niet-blanke huidskleur heeft. Deze zaken staan de verdere ontwikkeling van de feitelijke multi-culturele Nederlandse samenleving in de weg. Een mentaliteitsverandering bij de autochtonen is daarom broodnodig.

AMSTERDAM Roy Groenberg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden