GEACHTE REDACTIE

Een paar dagen terug las ik in de krant een bericht waar mijn verstand bij stil stond. In Noord-Amerika hebben Indianen hun grond verkocht voor de opslag voor nucleair afval....

Indianen

De laatste plekken op aarde waar grond werd eerbiedigd, zijn nu verkwanseld. De laatste pure, echte plekken zullen nu ook worden vernietigd.

Dit is het einde van de wereld. Het kan nog even duren natuurlijk. We kunnen gescheiden ons afval ophalen en loodvrije benzine tanken. Maar dat is uitstel van executie. Wanneer zelfs de Indianen in hun reservaten de eenheid met de natuur opgeven, wat kunnen wij als verziekte, gedegenereerde West-Europeanen dan nog redden?

Alle indirecte gevolgen die al zo vaak zijn voorspeld, beschouw ik als reëel: door de vergiftiging en vernietiging van de aarde, het water en de lucht, zal het hele natuurlijke evenwicht zodanig uit balans raken dat we steeds vaker te maken zullen krijgen met overstromingen, droogte en dergelijke. Als we de aarde willen vernietigen zullen we het krijgen ook.

We gaan ten onder aan natuurrampen, die allang geen natuurrampen meer zijn. Maar vanavond hebben we aardappels gegeten die 'milieuvriendelijk geteeld' zijn. Terwijl de aarde sterft kunnen wij ons vastklampen aan de illusie dat we er echt alles aan hebben gedaan. Ik ben echt geschokt dat het gebeurt, en ook geschokt omdat de wereld niet protesteert.

NOORDWIJKERHOUT

A. van Waasdijk

Homeopathie

De kop 'Erkennen homeopathie is bestrijden kwakzalverij' boven het stuk van Rutten over alternatieve geneeswijzen (Forum, 14 maart juli) lijkt mij buitengewoon goed gevonden. Is het niet de basisgedachte van de homeopathie dat men het gelijke met het gelijke dient te bestrijden?

GRONINGENE. J. Ebels

Van Gaal

Dat de heer Kroezen uit Hoofddorp, zoals hij in zijn ingezonden brief van zaterdag 18 maart jongstleden laat weten, zich groen en geel heeft geërgerd aan het inderdaad schandalige gedrag van de Ajax-supporters na het overlijden van Ernst Happel, is volledig begrijpelijk.

Met zijn opmerking dat Louis van Gaal de recente onheuse bejegeningen vooral aan zijn arrogante houding te danken heeft, slaat hij de plank echter volledig mis.

Een dergelijke vermeende karaktertrek - arrogantie wordt wel vaker met zelfverzekerdheid verward - blijkt dus een vrijbrief te zijn voor afschuwelijke spreekkoren.

En het betoog dat het woord 'kanker' een veelvuldig gebruikt Rotterdams voorvoegsel en daarmee min of meer onschuldig is, lijkt mij, gezien de ziekte van mevrouw Van Gaal en het spreekkoor 'Van Gaal die had een kankerwijf', pas echt 'te gek' voor woorden.

UTRECHTArthur Willems

Kern der natie

Cas Mudde en Sasje Tempelman stellen in Forum van 16 maart de vraag aan de orde naar de kern van de Nederlandse samenleving. Die zou de grenzen van de multiculturele samenleving bepalen.

Die vraag is slechts terecht voorzover de Nederlandse natie bestaansrecht heeft. Nationale staten verliezen snel hun bestaansrecht: behartiging van nationale belangen. Welbegrepen nationaal eigenbelang is - zeker voor Nederland - het nastreven van internationale samenwerking. Bovendien wordt nationale besluitvorming steeds meer omzeild door multinationale ondernemingen en onderonsjes van nationale leiders.

Voor mij is de kern van de Nederlandse samenleving een gezonde scepsis over nationale pretenties.

HAARLEMWim Nusselder

Egoculturisme

Alle vormen van discriminatie worden in onze samenleving terecht afgekeurd. De daarvoor gebruikte term 'racisme' brengt evenwel de werkelijke oorzaak van dit verwerpelijke gedrag niet goed tot uiting.

Het gedrag van 'racisten' wordt voornamelijk bepaald door het waanidee dat hun eigen cultuur, of wat daar voor door moet gaan, beter is dan welke andere dan ook. Om de een of andere reden zijn ze niet in staat verder te kijken dan hun eigen 'culturele' neus lang is.

Daarom is 'egoculturisme' een beter woord voor dit verschijnsel dan 'racisme'.

RHENEN J.G.B. Elferink

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden