GEACHTE REDACTIE

Met belangstelling volg ik discussies over de beheersing van de kosten van de gezondheidszorg. Dat er keuzes gemaakt moeten worden, is duidelijk....

Bezuinigen

Laat ik een voorbeeld geven. Een dialysepatiënt moet drie keer per week dialyseren in een ziekenhuis op veertig kilometer afstand. De dialyseduur bedraagt ruim vier uur. De patiënt heeft een zoon die bereid is om meneer met de eigen auto naar het ziekenhuis te rijden.

De zoon kan echter geen uren wachten tot het einde van de dialyse. Rijdt dus naar huis en haalt zijn vader aan het eind weer op, in totaal honderdzestig kilometer rijden. De zoon krijgt hiervoor het bedrag van veertig cent per kilometer. Dat zou dus een vergoeding van 64 gulden per keer zijn.

De ziektekostenverzekering wil echter slechts één rit vice versa vergoeden. De zoon moet maar blijven wachten. Deze heeft nu besloten om niet zelf meer te rijden, waardoor de vader gebruik moet maken van een ziekentaxi. De kosten hiervan bedragen per keer 244,56 gulden, beduidend meer dan de vier ritten voor de zoon.

Voor de ziektekostenverzekering is dit, drie keer per week en dat jaren lang, geen enkel probleem: 'Volgens de polisvoorwaarden wordt dit gedekt.'

Denk ik nou te simpel of is het probleem van de stijgende kosten in de gezondheidszorg voornamelijk een bureaucratisch probleem?

BEMMEL Riny Polman

Markt

Op de Forumpagina van 1 juli stond een foto van 'de zwarte markt in Wroclaw' (Polen).

Markt - in Wroclaw - ja, maar zwart? Wat is er in vredesnaam voor zwarts aan die markt?

LUXEMBURG

B. R. van der Steenhoven

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden