Geachte redactie

JAAP LASHLEY

Patton zat verderop

'Generaal Patton bevrijdde samen met generaal Otto P. Weyland en het U.S. Air Ground team Bastogne.' Aldus het kopje boven het artikel van regisseur Paul Verhoeven (V, 23 augustus). Waar komt dit beeld in vredesnaam vandaan? Met evenveel recht zou je kunnen zeggen dat generaal Eisenhower en generaal Vandenberg verantwoordelijk waren voor de bevrijding van Bastogne.

In feite was overste Creighton B. Abrams de man die met zijn troepen Bastogne bereikte en de omsingeling tenietdeed. Patton was uiteraard zijn baas, maar hij zat wel vijftig kilometer verderop. Weyland liet, in opdracht van Vandenberg, luchtsteun geven, maar zat zelf natuurlijk achter zijn bureau op het hoofdkwartier. 'God helpe me, maar ik geniet hier zó van. Ik houd hier meer van dan van mijn eigen leven.' Dat is volgens Verhoeven een echte Coppola-zin. Helaas onjuist, want Patton heeft dit absoluut zelf gezegd, lang voordat Coppola aan zijn filmcarrière begon. 'Daar had de film wat mij betreft wel mogen stoppen', vindt Verhoeven. Neen, beslist niet, want naast de momenten van glorie zijn ook de tragische momenten van een man die geen oorlog meer kon en mocht voeren van groot belang.

Jaap Lashley

Arme jongens

Een leuke column van Aleid Truijens (O&D, 24 augustus) over jongens. Het is toch wat met jongens: altijd veel beweeglijker dan meisjes en drukker, verbaal en lichamelijk, en dat valt met name binnen de schoolse discipline niet mee. Meisjes zijn rustiger, sociaal vaardiger; makkelijker te paaien. Eigenlijk zou je zo weer terug willen naar aparte scholen voor meisjes en jongens! Maar dat is natuurlijk geen oplossing. Leerkrachten weten heus wel dat ze jongens anders moeten benaderen en behandelen dan meisjes. Dat lessen anders moeten worden ingericht. Maar dat geeft een hoop gedoe en scholen zitten daar niet op te wachten. Ondertussen moeten jongens zich als meisjes gedragen: dan is schoolsucces zonder meer gegarandeerd. Arme jongens. Het is te hopen dat dit item op de lerarenopleiding eindelijk eens centraal komt te staan. Dat er leerkrachten komen die de oude, altijd bestaande verschillen tussen jongens en meisjes als vanzelfsprekend nemen en inpassen in het onderwijs. Een utopie?

Cecile Raat, Utrecht

Laat ontvanger vrij

Pastoor Van der Sluis blokkeert de uitvaart van een parochiaan die voor euthanasie koos (Binnenland, 24 augustus). Hij beroept zich op de kerkelijke richtlijnen en zijn eigen geweten. 'Het leven is een van God ontvangen gift waarover men zelf niet mag beschikken.' Natuurlijk is het waar dat een gift behandeld moet worden met respect voor de gever. De gever hoeft niet onnodig gebruskeerd te worden. Toch is het inherent aan geven dat je de ontvanger vrij laat wat hij met het geschenk doet. Als het versleten is, niet meer past, onbruikbaar is geworden, of op een andere manier ongewenst is, is het aan 'de nieuwe eigenaar' om een beslissing te nemen wat hij ermee doet. De gever kan daar spijt, begrip of afkeuring bij voelen, maar zal die beslissing moeten respecteren. Dit geldt niet alleen voor materiële zaken, ook voor immate­riële. Ouders schenken hun kinderen het leven en laten hun kinderen uiteindelijk los, om hen zelf over dat leven te laten beschikken. 'Hier is je leven, wees er zuinig op, doe er iets moois mee, maar wat je doet is aan jou.' Voor God kan dit niet anders zijn. En het is zeker niet aan Van der Sluis om plaatsvervangend, namens de Grote Gever, de beslissing van zijn parochiaan te veroordelen en hem zijn uitvaart te onthouden.

Eric van Kleef, Leiden

NWO

In het artikel 'Maak bedrijfswetenschap weer nuttig' (O&D, 20 augustus) uiten professor Van Weele en professor Weggeman hun zorg over de teruglopende budgetten voor wetenschappelijk onderzoek. In het stuk noemen zij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), waar wetenschappers voorstellen voor onderzoek kunnen indienen. Volgens Weggeman en Van Weele werden bij NWO Maatschappij- en Gedragswetenschappen (MaGW) dit jaar slechts 16 van de 285 ingediende Veni-voorstellen gehonoreerd. Dit aantal klopt niet: NWO MaGW heeft dit jaar tot op heden 30 Veni-voorstellen gehonoreerd. Daar komen er, doordat de beoordeling nog niet is afgerond, nog een aantal bij. Vorig jaar werden 39 van de 276 Veni-voorstellen gehonoreerd. Overigens zou ook NWO graag zien dat er genoeg geld is om alle excellente voorstellen te honoreren. We blijven er daarom voor ijveren de budgetten voor publiek gefinancierd onderzoek in Nederland te laten groeien. Dan kunnen ook goede onderzoekers die nu moeten worden afgewezen onderzoek doen met nut voor de samenleving en de economie.

Renée van Kessel-Hagesteijn, directeur NWO Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Vierkante wielen

Grunbergs levensmiddelentechnoloog staat duidelijk aan het eind van de productieketen, dicht bij de westerse consument, die het niet uitmaakt hoe het begin van de productieketen er uitziet (Voetnoot, 25 augustus). Glyfosaat is geen gewasbeschermingsmiddel, maar een algemeen herbicide, dat praktisch alle planten doodt, dus ook onkruid op de akker. Door resistentie daartegen in te bouwen in bijvoorbeeld soja kan de boer zelfs na het zaaien en tijdens de groei blijven spuiten met glyfosaat, met het gewenste resultaat: opruimen van concurrerende onkruiden op de akker. Maar dan moeten boeren dat glyfosaat wel kopen. Bovendien moeten ze zaaigoed kopen dat bestand is tegen glyfosaat. Laat dat nu verkocht worden door de fabrikant van glyfosaat. En wat is de geldmaak-truc? Dat zaaigoed is zo behandeld dat de oogst wel goed te eten is, maar onvruchtbaar gemaakt door genetische modificatie. De boer moet elk jaar weer dat zaaigoed kopen en is dus afhankelijk van de 'modificatie-fabriek'.

Bedenk ook dat de kans bestaat dat door het selectief bestrijden van bepaalde insecten, systemen van samenhang tussen levende wezens verstoord raken. En ons voedsel bestaat uit resten van wat eens levende wezens waren, dus is het niet helemaal zonder belang om wat voorzichtig te zijn. Ik heb hierbij overigens de eventuele giftigheid van glyfosaat voor dieren en mensen buiten beschouwing gelaten.

Anne Wijtsma, Sneek

Multicultureel?

In uw krant vermeldt u de resultaten uit een onderzoek van het magazine J/M onder autochtone ouders over het opgroeien van hun kinderen in een multiculturele samenleving (Ten Eerste, 25 augustus).

Jammer dat dit onderzoek niet ook onder allochtone ouders is gedaan. Immers, de wil van alle doelgroepen om multicultureel samen te leven bepaalt de mate en hoedanigheid waarin we dit doen.

Anne Stein, Amsterdam

Goed nota

Het met zwarte humor doorregen stuk van Anneke Wijma ('Je moet wel gek zijn als leraar te werken', O&D, 24 augustus) kan door vele collega's worden onderschreven. Het wordt inderdaad tijd dat de regelgevers hier goed nota van nemen.

Jan de Goede, Schagen

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden