GEACHTE REDACTIE

Wat een openbaring, het interview met Adelheid Roosen over onder andere de verwarring die zij heeft ten aanzien van het westerse feminisme (de Volkskrant, 18 maart)....

Vervreemd

Ik ben een vrouw van 29 jaar, leef zeer zelfstandig in de hoofdstad des lands en heb een baan met aanzien bij een reclamebureau. Kortom: een vrouw zoals een vrouw anno 1995 behoort te zijn.

Echter, sinds november vorig jaar zit ik overspannen in de ziektewet. Dit jachtige, gematerialiseerde leven heb ik al die tijd goedgepraat en volgehouden omdat ik wist dat dit nu eenmaal het leven is voor een jonge, moderne vrouw. Alleen begon ik mij steeds meer vervreemd te voelen van al het abstracte waar ik mee bezig was. Uiteindeijk heeft het ertoe geleid dat ik nu (heel verward) thuis zit.

Als ik eerlijk ben, weet ik precies waar de schoen knelt: ik ben te lang met het 'on-wezenlijke' bezig geweest, ik zoek iets substantiëlers.

Ik wil 'zin' geven. Ik wil terug, terug naar mijn bron zoals Roosen zo mooi stelt. Ik heb mijzelf verloren. Ik wil meer die zorgende kant op, voedend zijn en inhoud geven aan menselijke waarden en normen.

Deze kant van mij stop ik helaas meteen ook weer weg. Het is in onze maatschappij immers totaal niet gepast en onfeministisch om zo te denken. Ik veroordeel mijzelf dan ook en voel mij belachelijk dat deze verlangens in mij leven: zo denk je toch niet als hoogopgeleide, moderne vrouw?

Het interview met Adelheid Roosen trof mij echter in het hart. Ik vond weer iets van mijzelf terug. Nu is daar nog het verhaal van een ander voor nodig, maar ik hoop dat ik ook op een dag zo sterk ben om zonder schroom over deze kant van mijzelf te spreken en mijn leven anders in te richten.

(Naam en adres bij de redactie

bekend)

Kinderdagverblijf

Ik ben een getrouwde vrouw met een dochtertje van bijna acht maanden. Ik ging er altijd van uit dat ik gezin en werk in deze maatschappij, die haar mond vol heeft over 'vrouwen die evenveel recht op betaalde arbeid hebben als mannen', kon combineren.

Doordat ik weer erg graag part-time wil gaan werken, informeerde ik hoe het gesteld was met de plaats op het kinderdagverblijf waarvoor ik mijn kind aan het begin van mijn zwangerschap opgegeven had.

Mij werd verteld, dat een gesubisidieerde plaats op een kinderdagverblijf alleen kon als je kind twee jaar is. De reden: stadsdeel Amsterdam-Noord heeft te veel met lage inkomens te kampen, zodat de ouder-bijdragen te laag zijn en er te weinig geld binnenkomt. De subsidiekraan is inmiddels dichtgedraaid.

Iedereen weet dat als je te lang uit het arbeidsproces bent, je geen of weinig kans meer maakt op een behoorlijke betaalde baan. Is recht op arbeid met al de bezuinigingen die de regering inmiddels invoert, alleen een recht voor de rijken geworden?

AMSTERDAM Lidwien Wiewel

Helikopters

Voordat de regering een besluit neemt over de Apache/Tigre kwestie, wil ik haar een Lubberiaanse oplossing aan de hand doen.

Wat te denken van 50 procent Apache en 50 procent Tigre?

AMSTERDAM J. van Beek

Europa

Na de mislukte 'sociale top' in Kopenhagen, waarop Europa ook weer schitterde door gebrek aan initiatief en daadkracht, bleek uit een berichtje in de Volkskrant van 22 maart dat, waar het gaat om het gezamenlijk vluchtelingen eruit gooien, een aantal Europese landen heel snel en effectief te werk gaat.

Vroeg in de ochtend werden op Schiphol afgewezen Zaïrese asielzoekers op het vliegtuig gezet. Hierbij zaten ook uit Duitsland afkomstige Zaïrezen. En later werden er in Frankrijk nog een aantal ingeladen. Ongewenst retour naar het chaotische, uitgemergelde en gevaarlijke Zaïre met een charter van onze eigen firma Martinair, bekend van de vrolijke vakantievluchten.

Retour naar het land van Mobutu, dictator en moordenaar van zijn volk. Hij die het totale bedrag gelijk aan de schuld van Zaïre op zijn Zwitserse rekeningen heeft staan. Deze crimineel kreeg, god-betere-het, op die 'sociale top' ook nog de gelegenheid om onweersproken het woord te voeren.

Ik ben nog niet cynisch, maar wel hard op weg om het worden over dit fraaie staaltje 'Europa'.

HAARLEM Hans Bosma

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.