GEACHTE REDACTIE

In de Volkskrant van 25 augustus stond dit mooie citaat: 'Het is een bekend psychosomatisch verschijnsel dat je iets kunt krijgen door ervan overtuigd te zijn dat je het hebt.' Dit zegt directeur Rosenmuller van Royal Nederland over het geven van informatiefolders over de aandoening whiplash....

Whiplash

Misschien is dit een leuke suggestie voor het ministerie van VWS. Een verbod van medische artikelen en programma's zou Nederland in één klap een stuk gezonder maken. Wat een simpele besparing.

Na mijn auto-ongeluk heb ik geen ziekmakende folder ontvangen. Na negen maanden bleek ik iets te hebben waar ik nooit van had gehoord: een whiplash. Ik ben opgelucht te lezen dat dit slechts een modeverschijnsel is.

Opeens gloort er, na viereneenhalf jaar ellende weer hoop voor mij. Ik ben dus trendy en als deze gekte is uitgeraasd, krijg ik mijn gezondheid, mijn baan, mijn maatschappelijke status, mijn hobby's en al het andere dat ik hierdoor ben kwijtgeraakt, gewoon terug.

LELYSTAD Patricia Jansen

GTV

In het, overigens interessante, media-artikel van Hein Janssen over GTV van zaterdag 30 juli, komen aan het eind een paar merkwaardige uitspraken voor waarop wij even willen reageren:

Hans van Willigenburg. U kent hem nog van de KRO?

Nee hoor, Hans zit bij de commerciële RTL 4. Geen wonder dat hij geen GTV wil, want wie weet zijn er betere nichten, die hem van zijn plaatsje verdringen.

En dan die twintig voorbeelden van openlijke homo's als tegenhanger van een relnicht?

Is dit een eerste echte coming-out van onze Hans?

Dat Paul de Leeuw vindt dat de integratie al stevig is doorgevoerd. . . Jammer dat hij bij de VARA zit; dat is toch ook een gekleurde zuil? Hoezo integratie?

En dan haalt Hein Janssen ook nog een Albert Mol van stal. Als iemand het vooroordeel over homo's door zijn tuttige uitspraken heeft bevestigd, is madame Mol dat wel. Met haar kittige uitspraken bij Wie van de Drie werd het moeilijk om als jonge homo tegen je ouders te zeggen dat je je overigens best normaal gedraagt.

Homo-mannen en -vrouwen willen best integreren, maar het is helaas moeilijk om de stereotypen weg te werken. Als de media dat beeld zouden doorbreken, was inderdaad GTV overbodig.

Maar dat is helaas niet zo en daarom zullen veel mensen lid moeten worden van GTV, overigens ook hetero's zijn welkom. Misschien de eerste integratiezuil?

AMSTERDAM

Huub Verwey

Siep de Haan

Universiteiten

In de discussie over het hoger onderwijs valt op dat de bijdragen hoofdzakelijk afkomstig zijn van hoogleraren, docenten en studenten. Opmerkingen van 'gebruikers' van het produkt 'hbo'er' of 'academicus', namelijk de industrie, ontbreken vrijwel volledig. Als tot voor kort onderzoeker en projectleider bij Shell, lijkt het mij zinvol enige punten naar voren te brengen.

Ten eerste de eerbied voor het Engelse systeem. In de grote laboratoria in Nederland (zoals het Shell Laboratorium in Amsterdam) wordt onderzoek uitgevoerd door teams bestaande uit een onderzoeks- of projectleider (doorgaans, maar lang niet altijd, een academicus) bijgestaan door een of meer assistenten, meest hbo'ers. In de kleinere laboratoria bekleden hbo'ers vaak sleutelposities in de research. In mijn vakgebied (chemie) worden in Engeland de posities van onderzoeksassistenten vaak ingenomen door mensen met BCs als eindgraad. De hiërarchie is daar echter (ook bij Shell) veel strakker dan in Nederland en leunt sterk op nauwkeurig omschreven en zeer gedetailleerde opdrachten van de teamleider.

Ik heb zelden of nooit een BCs ontmoet die wat vakkennis en vermogen tot zelfstandig werken en denken betreft de vergelijking met een Nederlandse chemisch hbo'er kon doorstaan. Wie dat wel kon, stroomde door naar de MCs of PhD. Een eindgraad vergelijkbaar met de Engelse BCs zal dus in Nederland onbruikbaar zijn, vrees ik.

Mijn tweede punt: wellicht zal het bedrijfsleven juichen, er wordt weer bezuinigd. Het is dan goed een weinig besproken zaak uit het nabije verleden in de herinnering te roepen. Toen begin jaren tachtig de tweefasenstruktuur werd ingevoerd, gebeurde dat (onder meer) onder stevige druk uit de industrie, waarbij Shell en Philips vooraan stonden. Geef de studenten een basis; wat zij verder nodig hebben, is toch typisch bedrijfsgericht en kunnen we hun zelf wel bijbrengen.

Weinig jaren later klaagde de researchleiding van Shell dat men met die half afgestudeerden niets kon aanvangen. Het resultaat: al weer een aantal jaren, ook voordat de huidige recessie inzette, is van de natuurwetenschappelijke en technische academici die bij het Shell Laboratorium in Amsterdam zijn aangenomen, hooguit 10 procent niet gepromoveerd.

Het is geen schande dat een bedrijf van de dwalingen zijns weegs terugkeert. Wel is er een levensgroot gevaar dat dezelfde fout, en dan met nog ernstiger gevolgen, door kortzichtigheid en kortheid van memorie opnieuw wordt gemaakt.

UITHOORNA. J. van der Zeeuw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden