Geachte redactie

Albayrak

Ik kan uiteraard geen uitspraken doen over wie gelijk heeft in deze kwestie. Waar rook is, is vuur. En die uitspraak beschadigt altijd. Wel vind ik het boeiend dat mevrouw Albayrak terugvecht in het openbaar. Ze is toch al kapotgemaakt. Wat deert het nog. Dan maar de strijd tot het einde aangaan.


Zelf heb ik 38 jaar bij de gemeentelijke overheid gewerkt en weet precies hoe dit werkt. Zodra er een onderzoek komt, weet je dat het negatief zal uitpakken. Klein leed wordt enorm opgeblazen. Het is tijd om af te rekenen. Wethouders en ministers kunnen zich geen gezichtsverlies veroorloven als zaken openbaar zijn geworden. Barbertje hangt altijd. Gelijk of geen gelijk.


Meestal kan het achter de schermen worden afgehandeld. Dit keer is er iemand die het niet zomaar pikt. Mevrouw Albayrak is in ieder geval heel dapper. Veel mannen heb ik zo niet zien doen. Die pakken gewoon de afkoopsom en komen later weer lekker aan de bak .


Kees Tap, Leidschendam, voormalig algemeen directeur gemeente Den Haag


Kroonjuwelen

Nederland is geen democratie, maar een meritocratie. En dat werkt. We zijn een rijk, gelukkig en nog altijd een tamelijk gematigd land. Het is een illusie kiezers te willen bevredigen door burgemeesters en commisarissen van de koningin te laten kiezen (Voorpagina, 19 april), en ook maar meteen politieke invloed van het staatshoofd af te schaffen en referenda in te voeren.


Dat verhit het politieke klimaat alleen maar. Leg kiezers maar eens in een referendum voor of immigratie stopgezet, cultuursubsidies en ontwikkelingssamenwerking afgeschaft moeten worden en de bancaire sector belemmerd. Dat zou het land geen goed doen en evenmin onvrede wegnemen.


Burgemeestersbenoemingen en politieke invloed van de koningin zijn niet duister, maar hebben een matigende werking.


Het is wél juist om de illusie af te schaffen dat we een volksdemocratie zijn, het politiek bestel een soort internetforum. Dat stelt kiezers alleen maar teleur.


En laat de kroonjuwelen waar ze zijn. Bij de koningin.


Michiel Groothengel, Renkum


Grunberg

Redeloze boosheid uit zich het gemakkelijkst en snelst met schelden en diskwalificeren. Zo ook bij Grunberg, die Bolkestein en wie met hem meedenkt in enkele zinnen wegzet (Voetnoot, 19 april). Bolkestein schreef een warrig stuk, is moralist en narcist. Fennema die met hem meedacht, zijn knecht en heeft het niet begrepen. Klaar!


E. Ekker, Bussum


Babystress

Zuchtend las ik op de vroege morgen het betoog van Marilse Eerkens (O&D, 19 april). Zij bepleit dat onderzoek aantoont dat baby's onder de 1 jaar stress ervaren op het kinderdagverblijf en dus beter het eerste jaar bij moeders thuis kunnen blijven. Wéér een aangepraat schuldgevoel dat in moeder-mandje kan.


Mijn kinderen waren 10 weken toen zij naar het kinderdagverblijf gingen, en ik ging weer deel uit maken van de maatschappij na 16 weken isolement. Ik heb nog geen afwijkingen kunnen ontdekken in de sociaal-emotionele ontwikkeling van mijn kinderen.


Is er eigenlijk aleens onderzoek gedaan naar het stresslevel van moeders die het eerste jaar met de baby thuis moeten blijven? Ik zou er namelijk niet aan moeten denken.


Petra Schlooz, Wageningen, moeder van de twee leukste kinderen van de hele wereld


Kleinzielig

Kan het nu eindelijk eens afgelopen zijn met dat kleinzielige gezeur over de villa van Willem Alexander en Máxima?


Siegried Hettinga (O&D, 19 april) maakt het wel heel bont. Als belastingbetaalster wil zij meebeslissen over de bestemming van de villa.


Ik weet wel dat dit niet letterlijk bedoeld is, maar toch. Wil zij ook haar wijze adviezen geven aan alle uitkeringssgerechtigden? Die worden ook door de belastingbetaler betaald.


Jos Oostveen, Vianen


Brandaris

Hoewel ik dicht bij Harlingen woon, was het me nog niet opgevallen dat de Brandaris van Terschelling naar Harlingen is verhuisd (Foto, Binnenland, 19 april).


Blijkbaar moet ik meer oog voor mijn omgeving hebben.


W. Fokkema, Slappeterp


Btw-verhoging

Het voorstel van Hans van Kesteren (O&D, 18 april) om de btw te verhogen is weer eens een schoolvoorbeeld van een oplossing bedacht door iemand die niet moet rondkomen van een minimuminkomen.


Mensen met bijvoorbeeld alleen bijstand, aow of aow met een klein pensioen, betalen netto geen belasting vanwege het feit dat de heffingskorting hoger is dan de te betalen belasting. Verhoging van de btw tast dus de koopkracht aan van een mensen met de laagste inkomens in onze samenleving. Heeft de schrijver zich dit gerealiseerd?


P. Vrins, Kapelle


PVV

Volgens mij gaan Henk en Ingrid altijd in Turkije op vakantie.


Wim Geerts, Oosterhout


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.