Geachte redactie

Autist (1)

Wat een prachtig pleidooi van Aleid Truijens (O&D, 4 april) om de autist in ere te herstellen. Al langer bestaat bij ouders en leerkrachten een afnemende vaardigheid om met tegenslagen en teleurstellingen om te gaan.


Dit weerspiegelt zich in relatief laagdrempelige etikettering van lastige en/of rumoerige kinderen. Want dan is duidelijk waaraan het ligt: autisme of een andere aan autisme verwante stoornis. Doorgaans ondersteund door orthopsychologen of andere zorgprofessionals.


Vorig jaar las ik iets over een DNK-syndroom (DoodNormaalKind). Omdat er doorgaans nauwelijks aandacht of tijd wordt besteed aan onderzoek naar dit syndroom verdient de diagnose 'aandoening in autistisch spectrum' de nodige argwaan. Tenslotte zou het me niet verbazen als de autisme-diagnoses in de toekomst gaan afnemen nu het pgb grotendeels afgeschaft gaat worden.


Rob Riedijk, Nuenen


Autist (2)

Bij het lezen van de column van Aleid Truijens ('Leve de autist') moest ik denken aan de reactie van een kennis toen ze hoorde dat ik homo was: 'O, wat leuk!'. In antwoord op mijn vraag naar het waarom van deze reactie zei ze: 'Dat zijn zulke áárdige mensen'. Ook als sprake is van positieve discriminatie word ik niet graag over één kam geschoren. Of, in mijn geval, over twee kammen.


Alberto Huberts (homo en autist)


Babyboomers

En nog steeds krijgen we te horen dat babyboomers zo goed voor zichzelf hebben gezorgd door riante regelingen op henzelf toe te passen. Dit is slechts ten dele waar. Er is een duidelijk onderscheid in twee leeftijdscategorieën, zij die geboren zijn tussen 1945 en 1949 en zij die geboren zijn tussen 1950 en 1955.


De eerste groep heeft inderdaad nog gebruik kunnen maken van diverse regelingen, zoals vut, pre-pensioen en volledige AOW.


Voor de tweede categorie geldt dat niet, integendeel. In deze groep vallen de klappen in de crisis. Dankzij een nieuwe ronde bezuinigingen en hervormingen zou de WW maximaal een jaar worden. Ook de AOW-leeftijd gaat versneld omhoog en voor diegenen van na januari 1950 geldt vanaf 2015 afschaffen van de partnertoeslag. Dit is de groep 'kansloze babyboomers', want uitzicht op een nieuwe baan is minder dan 3 procent. Het kan toch niet zo zijn dat werknemers die 40 jaar hebben gewerkt en 40 jaar hun WW-premie verplicht hebben afgedragen nu moeten ervaren dat zij slechts één jaar gebruik kunnen maken van de regeling. Dit is niet rechtvaardig. Zij hebben ook een grote bijdrage geleverd aan onze welvaart. Overheid, ken uw plicht, zorg voor een acceptabele overgangsregeling voor deze categorie werknemers.


Henri Gibcus, Peize


PVV

Vermakelijke column van Arnon Grunberg (Voorpagina, 3 april). Enigszins verward liep Grunberg naar huis omdat een Irakees op de PVV stemde. Zie hier de naïviteit van Grunberg.


Als docent inburgering kan ik hem zeggen dat ik christelijke Palestijnen, Syriërs, Iraniërs, Nigerianen, Ghanezen en Koerden in de klas heb gehad die, gevlucht voor de gewelddadige activiteiten van de islam in hun land, ook zeiden op de PVV te stemmen.


Ik ben geen fan van Wilders, maar ik kan hun keuze goed begrijpen. Wellicht zou Grunberg zich eens in de geschiedenis van de islam moeten verdiepen.


Haold van Heck, Amsterdam, trainer/docent NT2


Bouterse

Bouterse heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn aan de Decembermoorden. De haast waarmee nu, nog voor er een uitspraak in het proces is gedaan, gepoogd wordt amnestie te verkrijgen kan echter niet anders dan als een schuldbekentenis worden uitgelegd. Aan wie onschuldig is hoeft immers geen amnestie verleend te worden.


Marcel Besselink, Uithoorn


Een beetje dom

Nieuwbakken PvdA-fractievoorzitter Samsom slaat de plank volkomen mis als hij de leugens van Tweede Kamerlid Leerdam kwalificeert als een fout, die iedereen kan maken (Ten Eerste, 4 april). Hij gaat voorbij aan het feit dat Leerdam een volksvertegenwoordiger is, bij wie integriteit en betrouwbaarheid vanzelfsprekendheden zouden moeten zijn.


Het is te vergeven (maar wel een beetje dom) dat een Kamerlid niet weet dat Ariel Sharon al sinds 2006 in coma ligt, maar door te liegen over een niet plaatsgevonden gesprek met Dijsselbloem diskwalificeert Leerdam zichzelf als volksvertegenwoordiger. John Leerdam: onbetrouwbaar en niet integer. Opstappen.


Ruud van den Bent, Sint-Michielsgestel


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden