Geachte redactie

Tuitjenhorn-procedure

Toen de begeleider van de co-assistent hoorde dat de huisarts in Tuitjenhorn in strijd met de wet euthanasie had gepleegd (Ten eerste, 24 oktober) - en dat niet voor de eerste keer - zou het voor de hand hebben gelegen dat er contact met de betreffende huisarts was gezocht. Dit om te bespreken dat de opleiding hiervan melding moest maken. Zij kenden elkaar immers persoonlijk.


De niet gemakkelijke opgaaf voor de begeleider zou zijn geweest te stellen: 'Geef jij jezelf aan of doe ik het?'


H.W.H. Weeda, Leiden


Integrale geneeskunde

Lezers missen artikelen over alternatieve en complementaire geneeswijzen, meldt ombudsvrouw Margreet Vermeulen (O&D, 19 oktober). De wetenschapsredactie blijkt namelijk niet te weten dat bijvoorbeeld het bewijs voor homeopathische geneeskunde niet onderdoet voor dat van reguliere geneeskunde.


Goed nieuws dus voor de miljoenen Nederlanders die er naar tevredenheid gebruik van maken en voor de duizenden artsen die naar andere mogelijkheden zoeken om de gezondheid van hun patiënten te bevorderen.


De in 2012 opgerichte Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde (AVIG) vertegenwoordigt meer dan vierhonderd artsen die het toepassen van integrale geneeskunde - het integreren van reguliere en alternatieve/complementaire geneeskunde (CAM) - willen bevorderen. Deze stroming, in de VS toegepast door 56 universiteiten waaronder Yale en Harvard, krijgt ook in Nederland steeds meer aanhang in de geneeskunde, vooral onder huisartsen, kinderartsen en psychiaters.


De essentie van integrale geneeskunde is dat gezondheid wordt bevorderd waar het kan en ziekte wordt bestreden indien nodig. Integrale artsen maken gebruik van alle vormen van geneeskunde waar bewijs voor is en waar de veiligheid van is aangetoond. Gebruikers van integrale geneeskunde hebben zich verenigd in het Patiënten Platform Complementaire Gezondheidszorg (PPCG). Dat vertegenwoordigt meer dan honderdduizend Nederlanders.


Ruth Seldenrijk, Wehl, voorzitter PPCG


Kwakzalverij

De ombudsvrouw van de Volkskrant schrijft dat de krant geen recht doet aan de werkelijkheid, omdat de Vereniging tegen de Kwakzalverij regelmatig de kolommen van de krant haalt en alternatieve behandelaars niet. Maar het siert de Volkskrant juist dat zij niet mee doet aan de overvloed van ongenuanceerd positieve advertorials die meestal door jonge enthousiaste en wetenschappelijk slecht onderlegde journalisten in allerlei kranten en tijdschriften wordt geplaatst en de lezers niet ongevraagd trakteert op meegestuurde New Age-propaganda.


Volgens de Inspectie Gezondheidszorg behoren alternatieve behandelwijzen niet tot het domein van de geneeskunde en de gezondheidszorg. Gedeeltelijk behoren ze tot het domein van de zelfzorg. Niet zelden leiden de advertenties vol onwaarheden van alternatieve behandelaars bij de lezers tot het aanwakkeren van angst en het stellen van pseudodiagnoses. De medisch zinloze behandelwijzen van alternatieve behandelaars leiden tot onnodige medicalisering.


Catherine de Jong, Amsterdam, anesthesioloog, voorzitter Vereniging tegen de Kwakzalverij


Ongewenst

David van 6 jaar wijst op de foto van Zwarte Pieten in de krant: 'Daarover heb ik op de radio gehoord.' Waarover ging het dan, wil ik weten. Waarop hij zegt: 'Zwarte Piet mag het land niet meer in.'


Marleen Meijaard, Amsterdam


Roeptoeters

Sander van Walsum stelt (Commentaar, 24 oktober) dat de tegenstanders van Zwarte Piet een kleine minderheid vertegenwoordigen en dat zij, met verwijzingen naar de slavernij en de Holocaust de verhoudingen soms volkomen uit het oog verliezen. Dat maakt het feest omstreden. Daarom zouden 'dus' aanpassingen nodig zijn.


Met andere woorden: de grootste roeptoeters moeten dus hun zin krijgen, ongeacht de geldigheid van hun argumenten en ondanks het feit dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders met Zwarte Piet niets fout bedoelt en het sinterklaasfeest wil houden zoals het is? Dan is het einde zoek. Dan hebben de brutalen niet meer de halve, maar inmiddels de hele wereld.


Fred Sevriens, Den Haag


Euthanasiasten

Hoewel het bij hoog en laag wordt ontkend kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat we ons in Nederland, wat euthanasie betreft, op een hellend vlak bevinden. De grenzen worden steeds meer verlegd. De levensbeëindiging van een blinde vrouw en van 'Moek' zijn sprekende voorbeelden (Binnenland, 24 oktober).


Ook de snelle steunreacties in de kranten voor de huisarts uit Tuitjenhorn die zijn eigen leven beëindigde, nog voor er meer bekend was over de ware toedracht, duiden daarop. Het is vooral de gretigheid van veel mensen als het om verruiming van de regels voor euthanasie gaat, die mij als senior toch wat zorgen begint te baren.


De term 'euthanasiasten', ooit geïntroduceerd door de schrijfster Andreas Burnier komt weer bij me boven. Zij voorzag deze ontwikkeling en verzette zich er tegen. Is het toeval dat dit enthousiasme toeneemt in tijd dat ouderen steeds meer als een kostenpost worden gezien?


Jan Heijmans, Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden