GEACHTE REDACTIE

Als 's ochtends mijn dochtertje en ik het lokaal van combinatieklas 1-2 binnenstappen, gaan we op haar stoeltje zitten. Ieder kind heeft een eigen stoeltje met naam en leuke sticker....

Stoeltje

Precies om 9.40 zingt de juf heel zachtjes 'Alle kinderen naar de plaats'. De boeken worden teruggelegd, de ouders gaan weg en de kinderen zitten klaar voor het kringgesprek! In het kringgesprek mogen ze iets vertellen, bijvoorbeeld dat ze gelogeerd hebben of een cavia hebben gekregen. Ook zwaardere dingen krijgen een kans: een broertje dat ziek is of dat er in de buurt is ingebroken. De kinderen steken hun hand op als ze iets willen zeggen. Ze mogen wat vertellen, maar moeten ook leren op hun beurt te wachten en te leren luisteren naar de anderen. Af en toe vertelt m'n dochtertje thuis iets over het kringgesprek. Daar wordt dan wat over doorgepraat.

Volgens Liesbeth Wytzes is het kringgesprek een ernstige aantasting van de privacy van kinderen (Forum, 28 oktober). Dit streven naar openheid is een verderfelijk overblijfsel van de jaren zeventig. Het kringgesprek is een ramp die zich elke ochtend op alle basisscholen voltrekt! Eerst wordt met fysiek geweld de pikorde bepaald als de kinderen hun plaats in de kring bevechten. Dan volgt een sensitivity training, een meedogenloze jungle van emoties. En ouders zitten thuis opgezadeld met een bedrukt kind dat eindeloos doorgezaagd is over ziektes en dood.

Mijn advies: ga snel praten met de leerkracht, zoek contact met het hoofd der school, leg de situatie voor aan de ouderraad. Doe iets, maar laat je kind niet ten ondergaan in die jungle. En als niets helpt, zoek dan toch maar een andere school waar het iets minder erg is.

Want met zo'n jaren zeventig-achtige niet-gehinderd-door-kennis-van-zaken-kankercolumn, schiet het kind niks op.

UTRECHT Gerard Mensink

Vrouw

'Ook koersdalingen hebben soms voordelen. Een vrouw. . .', zo begint het artikel 'IT-fondsen als acrobaten' van Lucas van Grinsven en Peter de Waard (de Volkskrant, 24 oktober). Misschien kunnen beide heren mij uitleggen welke voordelen zij zien in de geschetste situatie, waarbij een vrouw er (uit bepaalde redenen, neem ik aan) voor kiest bij haar man weg te gaan en daarna uit financiële nood weer bij hem terugkeert (zodat ze het verdiende pak slaag kan krijgen?).

AMSTERDAMValentien Avis

Auto

Is de teneur van de krant over de auto's niet erg tendentieus en volslagen irreëel (Vervolg, 24 oktober)? De auto bestaat sedert ruim honderd jaar, heeft natuurlijk aanzienlijk meer voordelen dan nadelen, en het openbaar vervoer heeft absoluut niet de gewenste capaciteit om een volwaardige vervanger te zijn.

Wie kan er trouwens in twee of meer auto's tegelijk zitten? Afgezien van enkele 'Prinzipienreiters' wil echt iedereen graag een eigen vervoermiddel, en vooral de jeugd. Het is oerdom en onwaarachtig alsmaar op de 'rijken' te schelden, want de 'armen' willen, volkomen begrijpelijk, niets liever dan ook welvarend worden.

De twee artikelen druipen van afgunst en het wordt gemakshalve vergeten dat alle zogenaamde milieuproblemen veroorzaakt worden door de gigantische stijging van het aantal aardbewoners, die uiteindelijk ook allemaal 'recht' hebben op gerieflijke huizen met wasmachines, computers en wat dies meer zij.

DEN HAAGHans M. Cramer

Linksrijders

Juichend wordt melding gemaakt van het wetenschappelijke 'bewijs' dat Britse linksrijders het altijd al bij het rechte eind gehad zouden hebben (de Volkskrant, 28 oktober). Archeologische opgravingen bij een kalksteengroeve hebben namelijk aangetoond dat de oude Romeinen rond het begin van onze jaartelling al keurig links hielden. Wat echter ook duidelijk wordt, is dat het gaat om opgravingen in het graafschap Wiltshire. Wat de opgravingen dus hoogstens aantonen is dat men in Groot-Brittannië al akelig lang links houdt. Als ik Romein was en in een door mij veroverd land de veroverden mijn kalksteen uit de groeve liet rijden zou het mij waarschijnlijk niet uitmaken aan welke kant van de weg gereden werd. Of de Romeinen op het Europese continent ook links reden wordt nog niet duidelijk.

DELFT C.C. Joor

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden