Geachte redactie

Zonder overleg met hun naasten beëindigen naar schatting jaarlijks 4.400 mensen hun en andermans leven door in een auto te stappen (Binnenland, 30 april)....

Autogek
Zondagsrijders, wegfanaten, onverzekerden en bejaarden teisteren de Nederlandse wegen door racen, rechts inhalen, kleven, dronkenschap en niet in de linker- of rechterspiegel kijken.

Autogek
En in de meivakantie weer met een opgeruimd gemoed in de auto naar Maastricht.

Herriegebied
Minister Eurlings van Verkeer wil dat Lelystad gaat helpen de groei van Schiphol op te vangen. Maar Lelystad kan slechts twee jaar groei van Schiphol opvangen (Economie, 27 april).

Herriegebied
De naar schatting veertigduizend vliegbewegingen die zouden kunnen verschuiven naar Lelystad leiden nauwelijks tot verlichting in de omgeving van Schiphol, maar maken wel het gebied rond Lelystad tot tweede herriegebied van Nederland. Dit gaat ten koste van de nieuwe inwoners van Almere. Ook de Oostvaardersplassen, één van de mooiste natuurgebieden in Nederland, zullen onder het plannetje van de minister moeten lijden. Als Eurlings echt op zoek is naar groeiruimte voor Schiphol dan moet hij het op het spoor zoeken en niet in de lucht. Ongeveer de helft van de vluchten vanaf Schiphol is binnen Europa. Het netwerk van hogesnelheidslijnen in Europa, wordt weggeconcurreerd door de veel vuilere, maar goedkopere vluchten.

Herriegebied
Als Schiphol zich zou richten op de lange vluchten en niet op de korte vluchten en overstappassagiers, is Schiphol nog heel lang groot genoeg. Maak van Schiphol een ‘rail-luchthaven’. De minister kan de concurrentiepositie van de hogesnelheidslijnen verbeteren door dat vliegen veel zwaarder te belasten. Dat is niet alleen winst voor de omgeving van Schiphol, maar ook voor het klimaat. Want vliegen zorgt straks voor 20 procent van alle broeikasgassen.

Roemloze ondergang
Na PvdA-notities en citaten als ‘de ideologische veren afgeschud’, ‘kaasstolp aan diggelen’ en ‘verloren slag’ zie ik reikhalzend uit naar toekomstige PvdA-nota’s, als die van de commissie Vreeman. Gezien het steeds krachtiger wordend taalgebruik, klinken titels als ‘de fik in het programma’ en ‘roemloze ondergang’ mij niet onwaarschijnlijk meer in de oren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden