GEACHTE REDACTIE

De correspondent in Budapest doet verslag van de verkiezingen voor de Tsjechische Senaat (de Volkskrant, 25 november). Hij meldt ook dat de Senaat de afgelopen vier jaar zó weinig heeft laten zien, dat de grote partijen zich openlijk afvragen of die Senaat niet beter kan worden afgeschaft....

Senaat

De Senaat heeft weinig laten zien? Ik kan het u nog sterker vertellen. De Tsjechische Senaat heeft helemaal niets laten zien; er was de afgelopen jaren zelfs geen Senaat in Tsjechië.

In het voormalige Tsjechoslowakije waren een Tsjechisch, een Slowaaks en een federaal parlement. Per 1 januari 1993 hield Tsjechoslowakije op te bestaan. Tsjechië en Slowakije gingen elk als een zelfstandige republiek verder. De nieuwe grondwet voor Tsjechië die in de loop van 1992 werd opgesteld, kent ook een senaat.

De gedachte is geopperd om de Tsjechische leden van het federale parlement, dat per 1 januari 1993 toch automatisch zou ophouden te bestaan, zonder nieuwe verkiezingen de nieuwe Senaat te laten vormen. Daartegen rees echter verzet. Daarom is van dat plan afgezien.

Mogelijk omdat van verschillende kanten toen ook de noodzaak van een senaat in twijfel werd getrokken, zijn er geen senaatsverkiezingen gehouden. Dit verzuim is door de afgelopen verkiezingen alsnog goedgemaakt. De geringe opkomst wekt echter niet de indruk dat veel mensen op het instituut zitten te wachten.

DELFTJan Alderliesten

Margarine

'Zijn ze nu helemaal betoeterd', dacht ik, toen ik een gratis pakketje openmaakte van margarinegigant Unilever, dat men mij deed toekomen. Al maanden vecht ik samen met gelijkgestemden tegen genetisch gemanipuleerde soja en ziedaar, een cadeau van Unilever compleet met margarine en saus met soja-ingrediënten.

Natuurlijk vertrouw ik dat spul niet. Nu weet je helemaal niet of de genetisch gemanipuleerde soja er al in zit, want het staat niet op het etiket. Ik stuur het mooi terug, ze worden bedankt. Ik krijg nog liever een roe, die is tenminste puur natuur.

LELYSTADMiep Bos

Emma

Een filmrecensent behoeft niet veel kennis van geschiedenis te hebben. Maar Huib Stam maakt het in zijn bespreking van de film Emma (de Volkskrant, 21 november), gebaseerd op het gelijknamige boek van Jane Austen, wel erg bont.

Eerst noemt hij Jane Austen (1775-1817) 'een vroeg-achttiende eeuwse schrijfster.' Daarna heeft hij het over de personen in haar roman (die in 1813 verscheen) als 'mensen daar in Engeland in het Victoriaanse tijdperk'. Koningin Victoria, die haar naam gaf aan dat tijdperk, werd in 1819 geboren en in 1838 gekroond. Wat Austen beschrijft is dus zeker niet het gedrag van 'Victoriaanse' Engelsen.

NOORDWIJKD. de Jonge

Euro

De banken willen geld zien voor de introductie van de Euro en de kosten die daaraan verbonden zijn. Ik vraag mij ernstig af waar de banken het lef vandaan halen.

Zie hier uitspraken zoals de heer L. Overmars deed in uw krant van 27 november: 'Een grote bank zal al snel 150 tot 200 miljoen gulden kwijt zijn aan de ombouw van zijn administratie' en 'Het is natuurlijk onzin om te zeggen: laat de bank dat zelf maar betalen'.

Mag ik deze 'grote' banken er dan wel op wijzen dat zij winstcijfers presenteren welke liggen tussen de twee en drie miljard gulden. Is het deze banken bekend dat zij hun bestaansrecht danken aan de zelfde bedrijven en consumenten welke ze nu weer proberen te laten opdraaien voor de kosten verbonden aan de introductie van de Euro?

AMSTERDAMMaarten Twigt

Armoede

Goedele Liekens zegt op tv met warme stem dat in Nederland nog steeds echte armoede heerst. Wie daarover mee wil praten, kan bellen: (75cpm). Zo ben je bij SBS 6 in nog geen drie minuten je brood van bisschop Muskens weer kwijt.

UTRECHTGerard Mensink

Shoppen

De Duitse taal kent het werkwoord fringsen, hetgeen is afgeleid van de naam van de Keulse kardinaal Joseph Frings. In de bitterkoude naoorlogswinter van 1946 stond Frings gelovigen toe, om te voorkomen dat zij zouden doodvriezen, van de door Keulen naar Frankrijk rijdende kolentreinen het nodige voor eigen gebruik af te pakken.

Prof. dr. K.H. Merks vroeg zich in Tilburg tijdens de studiedag 'Stropen, stelen, beunen' af, wat taalkundigen met de naam Muskens aan zouden kunnen (de Volkskrant, 27 november).

Nu, om de Bredase bisschop Muskens te eren, zou ik als langdurig uitkeringsgerechtigde de Nederlandse taal verrijkt willen zien met het werkwoord 'Muskenshoppen'.

ZWOLLEL. Lots

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden