Geachte redactie

Langeweg

Het was wel even slikken, afgelopen zaterdag toen bleek dat Ariejan Korteweg zijn laatste bijdrage als correspondent in Frankrijk had geschreven. Zes jaar lang hebben wij genoten van zijn interessante, veelzijdige en prettig leesbare schrijfsels, waarin hij op onnavolgbare wijze gestalte gaf aan alle facetten van het Franse leven.

We zullen zijn inbreng node missen. Wij wensen Ariejan nog een gezonde en 'Langeweg' te gaan.

Frans en Janet Jongejan, St. Martial de Gimel, Frankrijk

Pr-paus

Met het pr-gevoel van paus Franciscus is niets mis. Hij maakt een ietwat misleidende opmerking over homoseksuelen en het wereldje van godgeleerden en kerkhistorici is in rep en roer. 'Een historische uitspraak, een doorbraak, revolutionair!'

Godgeleerden hebben hun eigen logica maar historici zouden beter moeten weten. Het strenge verbod op homoseksueel geslachtsverkeer staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van de rigide katholieke zedenleer, waarin seksuele omgang strikt is voorbehouden aan de man en de vrouw binnen het monogame huwelijk.

Alles wat die twee daarbij doen om zwangerschap te voorkomen, is tegen de door God geschapen natuurlijke orde. Alleen periodieke onthouding mag, want de onvruchtbare perioden van de vrouw zijn deel van Gods schepping.

Zolang die zedenleer, die al ruim vijftien eeuwen geldt, niet verandert, verandert er ook niets voor homoseksuelen. Wat twee mannen of twee vrouwen met elkaar doen, kan nooit tot nageslacht leiden en is dus een zwaar vergrijp tegen Gods ordening.

Natuurlijk mogen rooms-katholieke leiders aardig zijn voor mensen die zich aangetrokken voelen tot het eigen geslacht, zoals de paus zegt. De kwestie is dat de kerk deze mensen ronduit verbiedt toe te geven aan hun gevoelens en hun daarmee het recht op een normaal seksueel leven ontzegt.

De opmerking van Franciscus lijkt op de truc waarmee de goochelaar de aandacht afleidt van wat hij werkelijk doet. Hoe de paus echt denkt over de katholieke zedenleer hield hij zorgvuldig verborgen.

Rimmer Mulder, auteur van Seks en de kerk, Goutum

Friese schaatskampioenen

Dat Friesland goede schaatsers voortbrengt is een mythe, volgens Fred de Vries uit Almere (O&D, 30 juli). Die reden kan dus niet aangedragen worden om de belangrijkste schaatsbaan in Nederland voor Heerenveen te behouden.

Inderdaad, tot 1967 leverde Friesland geen wereldkampioenen op het ijs. Maar het is wel opmerkelijk dat na de bouw van de kunstijsbaan Thialf in 1967 er plotseling vele Friezen wereldkampioen op de schaats werden, vaak meerdere jaren achter elkaar.

Dat levert een lijstje op dat Fred in zijn opsomming van schaatsers vermoedelijk uit tactische overwegingen maar wegliet: Atje Keulen-Deelstra, Hilbert van der Duim, Falco Zandstra, Rintje Ritsma, Ids Postma. En dat waren toch toch echt allemaal Friezen.

Liuwe van der Meer, Mantgum

Milieuvriendelijker

Natuurlijk heeft Michaël Vork (O&D, 31 juli) gelijk als hij stelt dat bij de verbranding van aardgas CO2 vrijkomt. Echter veel minder dan bij de verbranding van steenkool, voor dezelfde hoeveelheid energie.

Dit komt doordat de vorming van water uit waterstofatomen ook energie oplevert, naast de energie die vrijkomt bij de vorming van CO2 uit koolstofatomen. Van alle fossiele brandstoffen heeft aardgas de meeste waterstofatomen per koolstofatoom.

Daarom zijn gasgestookte centrales milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld kolencentrales.

Prof. David Smeulders, TU Eindhoven / Dr. Wendy Sanders, Heerbeeck College, Best

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden