Geachte redactie

Manager Jaap Buijs moet 'huilie huilie doen' omdat de politici 'niet goed bij hun hoofd zijn' inzake de verhoging van de btw-tarieven (Ten Eerste, 20 november). Het schrijven van een boze brief naar de partij van Wilders is een mogelijkheid, maar wat effectiever zou zijn is bij de kerstkaarten van zijn clientèle, Volendamse sterren als Jan Smit, Nick & Simon en de drie J's, een korte nieuwjaarswens toe te voegen: 'Beste dorpsgenoten, zouden jullie in het nieuwe jaar eerst willen nadenken voordat jullie gaan stemmen?'

Nieuwjaarswens

Militair recht

In de Brief van de dag van 22 november geeft Jacques van Nederpelt uit Wijk bij Duurstede in zijn ingezonden brief 'Seks met collega's' een onvolledige weergave van de werkwijze van een militaire rechtbank. Een militaire rechtbank (Krijgsraad) behandelt rechtzaken tegen militairen en burgerpersoneel in dienst van het ministerie van Defensie op grond van de Wet militair tuchtrecht en de Wet militair strafrecht.


In Nederland vindt de militaire rechtspraak voornamelijk plaats bij een meervoudige militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. Deze kamer bestaat uit een burgerrechter als president, een burgerrechter als lid en een burgergriffier en een militair lid - veelal een tot straffen bevoegde onderdeelcommandant die het tuchtrecht binnen zijn of haar eenheid hanteert bij militaire overtredingen van militaire reglementen en voorschriften. Deze leden kunnen ook zitting hebben in gewone kamers van de rechtbank.


De auditeur-militair (aanklager) is een burgerofficier van justitie. De burgerrechters, griffier en de auditeur-militair maken hun status kenbaar door het dragen van de toga en witte bef. Het militaire lid draagt het uniform. Voor militaire en commune delicten staan militairen terecht in de militaire kamer van de rechtbank, al komt het tegenwoordig vaker voor dat militairen, die uitsluitend van commune delicten worden verdacht, terecht staan voor een gewone rechtbank.


Optreden

Zou Jeroen van Merwijk zijn ingezonden stuk op de U-pagina van zaterdag snel op muziek kunnen zetten? Een optreden voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het korten op cultuur moet kunnen worden geregeld.


Droomprins

Elk beroep heeft zijn do's en don'ts. Voor psychotherapeuten is het, meer dan voor andere beroepen, van belang goed te weten wat het verschil is tussen een gewoon gesprek en een therapeutisch gesprek. Vertrouwen is een van de belangrijkste ingrediënten van een psychotherapeutisch gesprek. De cliënt moet er onvoorwaardelijk van op aan kunnen dat hetgeen besproken is niet doorverteld wordt aan derden. Cliënten hebben recht op die bescherming.


Collega De Korte maakt een essentiële professionele fout met haar boek: Basta, de laatste jaren van een droomprins (Uitgelicht, 18 november), ook als het waar zou zijn dat prins Bernhard toestemming gaf dit boek te schrijven. Beroepsgeheim dient bij psychotherapeuten hoog in het vaandel te staan. Vanaf het moment dat mevrouw De Korte zelf voorstelt dit boek te gaan schrijven, is er voor de prins per definitie geen sprake meer van een therapeutisch gesprek. De wetenschap dat wat hij met zijn therapeute De Korte bespreekt later zal worden gepubliceerd, maakt het gesprek tot een soort interview.


Een cliënt heeft zelf het laatste woord over de betekenis van zijn dromen. Een therapeut kan een duiding aanreiken, maar kan nooit voor de ander beslissen wat de droom te zeggen heeft. Daar de prins geen kans meer had na te gaan of hij het eens was met de lezing van mevrouw De Korte heeft dit boek weinig te maken met het vak psychotherapie en daarmee basta.


Vuurwapens


'De Bondsdag wordt bedreigd door zes mensen met schietwapens' (Ten Eerste, 22 november). Schusswaffe wordt in het Nederlands gewoon als vuurwapens vertaald.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden