Geachte redactie

Pijn van de honger

De 11-jarige Pantelis Petrakis heeft 'pijn van de honger' en leeft 'op pasta en ketchup' (Ten eerste, 19 april). Armoede in Griekenland is zichtbaar op de middelbare scholen. Bij het artikel een grote foto van de familie van Pantelis, met in het onderschrift 'armlastig gezin'.

Maar waar valt mijn oog op tussen de vingers van vader Petrakis? Als hij nou eens stopte met roken, dan kan hij zijn zoon tenminste ook wat vlees of groente bij de pasta serveren.

TIM OOSTRIK, GRONINGEN

Subjectieve overlast

Als ik de woorden van Kees Piël van werkgroep Herstel Inheemse Duin (O&D, 19 april) goed begrijp, dan kijkt een vogel eerst op van zijn nest om te zien of er een wandelaar of fietser voorbij komt.

Als er een wandelaar voorbij komt dan blijft hij rustig broeden, maar is het een fietser dan schrikt hij. En als er een mountainbiker voorbij komt, dan schrikt de vogel zo erg dat hij zijn broedsel verlaat en voorgoed uit ons land verdwijnt.

Daar zou ik graag wat feiten en onderzoek over zien. Ik weet overigens dat er al onderzoek is uitgevoerd en daaruit blijkt dat die vogel niet meer of minder schrikt van een wandelaar dan van een fietser.

Het stuk van Piël laat prachtig zien hoe je jezelf in een slachtofferrol kunt manoeuvreren en van daaruit het monopolie op toegang en natuurbeleving kunt opeisen. De natuur zou alleen voor wandelaars toegankelijk moeten zijn, wil de briefschrijver eigenlijk zeggen.

Het is een subjectieve overlastbeleving, gecombineerd met wat romantische natuuridealen over wandelrust. Mountainbikers wordt op even dagen verweten dat ze teveel lawaai maken en dat mens en dier daarvan schrikken.

Op oneven dagen wordt hen verweten dat ze geen geluid maken en mens en dier ze niet horen aankomen. En daar dus van schrikken. Het is maar net hoe je overlast wenst te beleven.

Als rustzoekende wandelaars zich niet meer thuisvoelen op de terreinen van Natuurmonumenten, dan kunnen zij zich het best voor bezoek melden bij de particuliere landgoederen. Die zijn gesloten voor alle overige vormen van recreatie.

BERT LAM, FIETSER, WIELRENNER, MOUNTAINBIKER EN WANDELAAR, VEENENDAAL

Andere afweging

Fred Teeven mag aanblijven als staatssecretaris, ondanks de 'flinke kras' die hij heeft opgelopen, onder andere door de steun van de PvdA (Voorpagina, 19 april). Hoe verrassend nu weer!

Ik vraag me af of de PvdA-fractie met droge ogen kan beweren dat zij Teeven dezelfde steun zou hebben gegeven als deze tragische affaire tijdens de vorige kabinetsperiode had plaatsgevonden.

Ik denk het niet. Als oppositiepartij zouden ze zogenaamd een andere afweging hebben gemaakt. Als fervent Borgen-kijker ben ik hier uiteraard niet door verrast, maar wel weer teleurgesteld.

JOS BONINK, TILBURG

Erfbelasting

Prinses Margriet regelt via stichtingen dat ze te zijner tijd op erfbelasting (vroeger successierecht geheten) kan besparen (Binnenland, 15 april). Dat zou immoreel zijn. De Oranjes hebben namelijk een voorbeeldfunctie.

Dat laatste klopt, maar wat is er mis met het besparen op erfbelasting, die ook de Oranjes gewoon betalen? Charlotte Luijterink (O&D, 17 april) vindt dat wie van zijn inkomen (of geërfd familiebezit) iets overhoudt, 'dus' te veel inkomen heeft gehad. Vooral als je een Oranje bent. Heeft zij zelf geen familiebezit, spaarrekening of afbetaalde woning? Of spreekt hier afgunst jegens wie iets heeft of heeft opgebouwd?

Feitelijk zegt zij dat men niets mag overhouden en vooral zoveel mogelijk belasting moet betalen. Vermogens- en nalatenschapsplanning zijn een pijler van het notariaat, en van banken en financieel adviseurs. Financiële planning is niet alleen voor vermogenden.

Bijna iedereen bespaart op erfbelasting, bijvoorbeeld via schenkingsconstructies en testamenten. Maar bij de Oranjes valt heel Nederland erover. Het spreekwoord van de pot en de ketel is hier op zijn plaats.

Ook staatssecretaris Weekers van Financiën legitimeert belastingbesparingen. Hij wil niet aan belastingregelingen morrelen, zegt hij (Economie, 15 april), al lijken die woorden vooral bedoeld voor brievenbussen van grote bedrijven waarvoor Nederland een 'gunstig investeringsklimaat' heeft. Nederland een belastingparadijs noemen, dat doen bewindslieden natuurlijk niet.

In plaats van prinses Margriet aan de schandpaal te nagelen voor iets dat vrijwel iedereen doet - erfbelasting besparen - kan men beter de maatschappelijke rechtvaardigingsgrond ter discussie stellen van de erfbelasting. Want alsof een sterfgeval al niet vervelend genoeg is, maakt de fiscus zichzelf tot een belangrijke, zo niet de grootste ontvanger.

JOHAN VAN KNEGSEL, NOTARIEEL JURIST, EINDHOVEN

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden