GEACHTE REDACTIE

Waarom zo krampachtig gezocht naar nieuwe namen voor Hoofddorp? De wens van de gemeente Haarlemmermeer tot verandering valt te begrijpen....

Schiphol-stad

Het toevoegend gebruiken van het zelfstandig naamwoord stad aan een plaatsaanduiding kent al meer dan vijfhonderd jaar precedenten: stad Delden, Stad aan 't Haringvliet, Willemsstad, Nieuwstad, Almere-stad, Zaanstad.

AMSTERDAM A.L. Gerritsen

Kaartje

Ook dit jaar weer keurig een Gelukkig Nieuwjaar namens de Volkskrantbezorger en natuurlijk het daarbij behorende kaartje. Tot mijn verbazing zag ik dat de bezorging in Almere wel erg ouderwets verloopt, onze bezorger komt nog op de fiets. Volgens het kaartje gaat de bezorging in de rest van Nederland blijkbaar met het vliegtuig.

Misschien is het poldermodel toch niet zo mooi als iedereen steeds denkt.

ALMERE Rob Jacobs

Terugkeer

In tegenstelling tot in andere landen ondervonden de joden bij terugkeer uit de concentratiekampen in Nederland slechts kilte (de Volkskrant, 20 december), door Lipschits de Kleine Shoa genoemd. Maar ook de andere niet-joodse overlevenden uit de kampen konden op een even weinig warm onthaal rekenen. Datzelfde geldt evenzeer voor de Nederlanders die uit Indië terugkwamen. Dan is er nog de groep Nederlanders die in het verzet het leven hebben gelaten, waardoor de nabestaanden in een aantal gevallen in nooddruftige omstandigheden moesten zien te overleven.

Van groot belang is dat al deze groepen de maatschappelijke erkenning krijgen die zo broodnodig is. Dan pas kan deze zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis worden omgeslagen.

ALMERE J.A.M. Borsboom

Score

In het sportkatern stonden enkele cijfers over Michael Jordan, onder andere de hoogste wedstrijdscore uit zijn carrière. De Volkskrant (27 december) geeft aan dat dit 49 punten is. Dit is onjuist. In 1990 scoorde Jordan tegen Cleveland 69 punten (28-3-90). Die 49 punten zijn zijn beste prestatie van dit seizoen.

AMSTERDAM R. van de Drift

Winterschilder

De winterschilder is er weer! Deze boodschap wordt sinds kort op de beeldbuis verkondigd, ingeleid door beelden van een stanleymes dat snerpend een blauw beschilderd schilderslinnen doorklieft. Overduidelijk wordt hier gerefereerd aan de vernieling van het schilderij Cathedra van Barnett Newman. Het vernielen van kunst wordt anekdotisch gebruikt voor het aanprijzen van een commerciële (zelfs door de overheid gesubsidieerde) dienst. Dit leidt tot een misplaatste verbinding van vandalisme met het werk van de huisschilder, de decorateur of de bouwvakker die met recht trots is, en mag zijn, op zijn werk dat altijd scheppend en opbouwend is, net als dat van de kunstenaar.

Nutteloze vernielingen van wat voor zaken dan ook zijn verwerpelijk, maar bovendien betreft het hier een kunstvoorwerp, een artistieke uiting die voor velen een grote betekenis heeft. Of men dit soort eigentijdse kunst nu kan waarderen of niet, het betreft ontegenzeggelijk een deel van onze cultuur.

MAASTRICHT

René Hoppenbrouwers

Zinloos

1997 Was het jaar waarin de media het begrip 'zinloos' geweld uitvonden. Echter, na dit jaar van 'zinloos' geweld begrijp ik nog steeds niet wat 'zinvol' geweld dan wel zou moeten zijn. . .

EINDHOVEN Jan Boerlage

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden