GEACHTE REDACTIE

Alle leraren in Nederland willen gaan staken want er wordt te weinig verdiend. Ik kom er maar niet uit. Ik kan het niet begrijpen, of is het dat ik het niet wil begrijpen....

Staken

Toegegeven, in vergelijking met andere beroepen is de beloning voor het werk wat ik doe niet echt hoog. Daar waar het in andere beroepen mogelijk is om uit te groeien naar meer dan 4000 gulden netto per maand, moeten wij het nu doen met ruim 1000 gulden per maand minder. Maar wat een eenzijdige kijk op het geheel.

Waarom wordt er niet gekeken naar de lopende-bandwerker in de fabriek die ook zijn gezin moet onderhouden. Waarom wordt er niet gekeken naar de bijstandsmoeder die door omstandigheden zichzelf en haar kind(eren) met misschien de helft moet zien te onderhouden. Waarom wordt er niet gekeken naar de ruime hoeveelheid vakantiedagen die wij genieten, waarbij bovendien nog eens zo'n zeventien ADV-dagen zijn bijgekomen de laatste jaren.

Wat verwachten ze, van dat beetje meer loon? Gerechtigheid, werkgenot wellicht levensgeluk?

Voor mijn levensgeluk heb ik niet meer geld nodig. Wandelend met mijn vrouw en zoon van zes maanden oud, de broodjes in mijn rugzak, over het strand of door de bossen op een mooie zomerse dag hoeft niets te kosten en levert mij het mooiste geluk op. Iedere dag als we samen genieten, dan weet ik dat ik niets meer nodig heb.

Bovendien, we zitten al in zo'n luxe positie. Twee, soms wel drie keer in het jaar op vakantie, terwijl hulpeloze en opgejaagde asielzoekers in Nederland in tenten op modderige heidevelden worden opgevangen en weer worden teruggestuurd.

Nee, ze gaan staken, maar ik niet. Ik ben oprecht tevreden met alles wat ik op dit moment in mijn leven heb. Dat hoeft voor mij echt niet in meer loon te worden uitgedrukt.

WOERDEN Jeroen Goes

OV-kaart

In het artikel 'De krappe beurs van de student' (de Voorkant, 8 januari) wordt ten aanzien van de OV-kaart van studenten opgemerkt dat uitwonende studenten voortaan slechts nog de beschikking hebben over een weekendkaart, en dat thuiswonenden alleen nog op werkdagen gratis kunnen reizen. Het betreft hier een beleidsvoornemen van voormalig minister Ritzen dat nooit in de praktijk is gebracht.

Wat wél op stapel staat, is dat de OV-Studentenkaart onder de prestatiebeurs komt te vallen. Haalt een student voldoende studiepunten, dan is er niets aan de hand. Haalt een student onvoldoende punten, dan moet de kaart worden 'terugbetaald'. Deze situatie gaat pas gelden (als de Tweede Kamer akkoord gaat) voor studenten die met een studie in het komend studiejaar beginnen.

GRONINGEN Jan van Pelt

Munt

Als een munt verdwijnt komt haar naam beschikbaar voor een andere. Het getreur om het verlies van de eeuwenoude naam gulden is dus niet nodig. Straks even wennen aan de euro, en vervolgens is als we dat willen, de gulden binnen een paar jaar terug. Niets let ons immers om de euro voor eigen gebruik gewoon gulden te noemen. Zo kunnen de Fransen de frank behouden, de Duitsers hun mark. Het zal alleen maar als een prettige bijkomstigheid worden gevoeld dat al die munten voortaan dezelfde waarde hebben.

HILVERSUM

W.J.P. Marquert Scholtz

Euro

Bij alle berichten over de euro is me een ding opgevallen. 'Euro' is geen naam maar een voorvoegsel. We hebben de Euromast, de Europoort en in Amerika noemen ze de Vengaboys Eurodance. Ik vermoed dan ook dat de 'euro' slechts een tijdelijke naam is.

Op hoog financieel niveau is wellicht allang besloten dat de naam uiteidelijk 'EuroDollar' moet gaat worden. De waarde van de euro en de dollar zijn in een aantal jaren waarschijnlijk nagenoeg gelijk, en sinds autoverhuurbedrijf EuroDollar onder een andere naam is verder gegaan, weet ik het zeker. Hoe dat aan het Nederlandse volk verkocht moet gaan worden? Ik denk dat we iets te horen krijgen dat 'dollar' immers Engels is voor 'daalder'.

AMSTERDAM Jeroen Flamman

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden