GEACHTE REDACTIE

Met toenemende ergernis heb ik kennisgenomen van de wijze waarop de pers heeft gereageerd op de vondst van de Breitner-negatieven in het Gemeentearchief Amsterdam....

Breitner

In de berichtgeving wordt gesproken van een medewerker (hij!), die bij toeval. . . etcetera etcetera (de Volkskrant, 22 september). Geen enkele naamsvermelding van de vrouw aan wie wij deze belangrijke kunsthistorische ontdekking te danken hebben: Doriann Kransberg. Maar wèl meerdere malen de namen en uitspraken van de twee kunsthistorici, die er blijkbaar weken voor nodig hadden om wat het blote oog van een gemotiveerd ambtenaar meteen zàg, nog eens wetenschappelijk verantwoord te bevestigen.

Het zou de Amsterdamse wethouder van cultuur, of namens hem de directie van het Gemeentearchief sieren als zij Kransberg eens goed in het zonnetje zetten.

AMSTERDAM

Tijmen v. Grootheest

Muiderslot

In het artikel over het plan om een exclusieve zeilclub in het Muiderslot te vestigen (de Volkskrant, 26 september), wordt de burgemeester van Muiden aan het woord gelaten terwijl deze enkele elementaire historische feiten verhaspelt.

Hij brengt het verleden van het Muiderslot in verband met Hugo de Groot; zoals algemeen bekend moet deze figuur echter gerelateerd worden aan het Slot Loevestein, waaruit hij in 1621 in een boekenkist ontsnapte. Het was uiteraard De Groots tijgenoot, de dichter P.C. Hooft, die als Drost van Muiden en Baljuw van het Gooi het Muiderslot bewoonde.

De spreuk omnibus idem is dan ook van hem, en niet van de Hugo de Groot. De vertaling die de burgemeester hiervan geeft, past weliswaar in zijn streven Muiden vooral te zien als een plek voor 'hele gewone jongens', maar doet geen recht aan Hoofts intenties van destijds.

In plaats van het egalitaire 'alles gelijk' dient men hier te lezen 'tegenover allen dezelfde'; een andersoortige zinspreuk dus, maar wel een waarmee de regent Hooft zichzelf terecht sierde.

GRONINGEN N.F. Streekstra

Criteria

In de Volkskrant van 21 september wordt, naar aanleiding van het uitkomen van ons visitatierapport, de kwaliteit van de hbo-opleidingen fysiotherapie, ergotherapie en bewegingstechnologie geclassificeerd in een viertal kwaliteitscategorieën: goed, redelijk, matig of slecht.

De visitatiecommissie had tot taak de kwaliteit van deze opleidingen te beoordelen. De waarde die toegekend wordt aan een bepaald kwaliteitsaspect, is afhankelijk van de ontwikkelingen waarin de desbetreffende opleiding zich bevindt. De commissie heeft bewust geen indeling gemaakt in een schaal van goede, redelijke, matige of slechte opleidingen.

De Volkskrant deelt de opleidingen wel in categorieën in. Er wordt niet vermeld op basis van welke aspecten en criteria van kwaliteit de categorisering heeft plaatsgevonden, waardoor niet duidelijk wordt wat van belang wordt geacht voor een kwalitatief goede opleiding.

Een lezer zal daardoor geneigd zijn zijn eigen definitie van kwaliteit als referentiekader te gebruiken bij de bestudering van de categorieën. Hierdoor kan de desbetreffende opleidingen onrecht aangedaan worden.

DEN HAAG H.W. Nell

oud-voorzitter visitatiecommissie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden