Geachte redactie

Geweld tegen meisjes

Met interesse heb ik het artikel over geweld tegen meisjes in nonnenkloosters gelezen (Binnenland, 12 maart). Zelf verkeerde ik in de (on)gelukkige omstandigheid om in een gezondheidskolonie geplaatst te worden. Het was net voor de Tweede Wereldoorlog en mijn ouders waren werkloos; we hadden een groot gezin en weinig te eten.


Ik kwam terecht in een streng gereformeerd tehuis in Egmond aan Zee en de begeleidsters waren geen haar beter dan de nonnen in uw artikel. Als je de lepel levertraan niet kon verdragen en je gaf over, dan moest je het braaksel opeten. Ik had heimwee en huilde nogal eens. Dan werd ik verbannen naar de badkamer en zonder dekens in een stenen bad gelegd en moest ik daar slapen.


Ook lijfstraffen werden niet geschuwd. Schrijven naar huis was er niet bij en als je toch schreef dat je naar huis wilde, werd de brief waar je bij stond verscheurd. Ik wil alleen maar aangeven dat het van alle tijden en gezindten is dat mensen hun macht misbruiken.


Anne van den Broek, Vlaardingen


Hoorzitting

Tijdens de hoorzitting over de nationalisatie van SNS Reaal (Economie, 9 maart) was een veelgehoord antwoord: 'Dat was voor of na mijn tijd.' Waar had ik dat meer gehoord? Toen schoot me de lp Draaikonten van Koot en Bie te binnen.


Ook toen een enquêtecommissie waarvan de voorzitter (Kees) aan bestuurslid de heer Nobbe (Wim) vraagt waar toch die miljoenen gebleven zijn die de regering jarenlang in het 'Rampenfonds' gestoken heeft terwijl er toch nauwelijks rampen zijn geweest. Antwoord van de heer Nobbe: 'Meneer Van Kooten, als er iets bij het Rampenfonds zou zijn gebeurd dan was dat altijd vóór of ná mijn tijd.'


Dat was in 1984 en het was satire. Zouden Kees en Wim hebben kunnen bevroeden dat bijna dertig jaar na dato de uitdrukking gemeengoed is geworden?


Theo van Vliet, Heemstede


Nieuwe Kerk

R. Dekker vraagt zich af waarom de inhuldiging van Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk plaatsvindt, terwijl er in Nederland toch een scheiding is tussen kerk en staat (U-pagina, 9 maart).


Na de grote restauratie in de jaren 1959-1980 bleek de eigenaar, de Hervormde Gemeente, de kosten van de kerk niet langer te kunnen dragen. Daarop werd de kerk aan de eredienst onttrokken en kreeg ze een herbestemming als cultuurcentrum, met meer allure dan de Arena (een plek die Dekker voor de inhuldiging suggereert) en beheerd door de Nationale Stichting De Nieuwe Kerk. Hoewel de naam anders suggereert, is er dus geen sprake meer van een godshuis.


Pieter Markus, Geldrop


Speeltoestellen

Gemeenten bezuinigen vooral in openbare ruimtes (Voorpagina, 12 maart) door het weghalen van speeltoestellen. De valdempende ondergrond en het onderhoud, kosten evenveel als een klimrek of wipkip. Zandbakken zijn al lang verdwenen. Gemeenten zoals Amersfoort en Utrecht halen zo veel mogelijk speeltoestellen weg.


Dat is niet zo erg. De leeg achterblijvende veldjes kunnen, met een beetje inspiratie, kinderen meer bieden dan de toestellen waar een kind gemiddeld nog geen vijf minuten per keer gebruik van maakt. Voorzie de speelruimte gewoon van natuurlijk speelmateriaal. Laat kinderen moeite doen zelf iets te verzinnen. En je bezuinigt op ambtenaren die klagende ouders te woord moeten staan.


Marianne de Valck, Leusden


Affaire-Martijn

Waar zijn ze toch, al die hypocriete strijders voor het recht op vereniging en het recht op vrije meningsuiting? Al die zogenaamde vrienden van Theo van Gogh die alleen in het geweer komen als het om moslims of de islam gaat.


Waarom hoor ik Hans Teeuwen niet? Waarom hoor ik niks van al de politici die altijd zo begaan zijn met de mensenrechten en schrijvers? Kees van Kooten heeft groot gelijk: 'het niveau van de politici is erbármelijk'. Laf laten ze zich regeren door de waan van de dag en Henk Bres.


Ik heb bewondering voor Anton Dautzenberg die pal staat voor het recht op vereniging en vrije meningsuiting (Vonk, 9 maart). Volkskrant bedankt voor twee pagina's feiten van een dappere strijder. Ik ben bijna veertig jaar actief in Amnesty International en ik zie Nederland een land worden waar angst overheerst.


Herman van Krieken, Babyloniënbroek


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.