GEACHTE REDACTIE

A.F. Mantel uit Utrecht zet in een brief van 21 november vraagtekens bij de waarde van de ontdekking om vroegtijdig de ziekte van Alzheimer te kunnen constateren....

Alzheimer

De eerste, vaak lange fase van dementie komt de relatie van de Alzheimer-patiënt met zijn omgeving vaak onder grote druk te staan. De naaste stoort zich eraan dat de ander zich anders gedraagt en zoveel misslagen maakt. Verklaringen zijn er gauw: onwil, laksheid, gebrek aan concentratie of - in het gunstigste geval - ouderdom.

Zelfs de beste relaties worden nu geteisterd door frequente aanvaringen en ruzies, soms zelfs uitmondend in lichamelijke mishandeling. Beide partijen lijden. Onbegrip en ruzies drijven hen langzaam uit elkaar. Niet een ziekte - hoe vreselijk ook - waarvan je weet hebt, is de ergste pijn, maar langzaam degene(n) te verliezen van wie je houdt.

Als de familie dan hoort wat er werkelijk van de hand is, krijgt deze hevige schuldgevoelens. Menigeen verzucht dan: 'Hadden we dat maar eerder geweten'

BREDA Huub Buijssen

Psychogerontoloog

Contaminatie

Jhr Marinus van der Goes van Naters mag dan al enigszins op jaren zijn, hij is toch ook weer niet zo oud dat hij al in 1897 had kunnen vaststellen dat 'de staat verdrukt en de wet logen is' - zoals Jan Tromp (Folio van 26 november) ons wil doen geloven. Het gaat hier natuurlijk om Frank van der Goes (1859-1939), medeoprichter van de Nieuwe Gids (1885), de SDAP (1894) en de OSP (1932). Frank van der Goes (dus niet: van Naters) is slechts een zeer verre verwant van de 'rode jonkheer', met wie hij inderdaad nog al eens wordt verward.

ZEIST Emanuel Schuler

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden