Geachte redactie

Dat ik bij jeugdzorg snel werd geholpen toen ik mijn zoontje met zijn problemen niet kon helpen, klopt helemaal. Wat niet in de krant wordt vermeld, is dat het slechts gaat om een verschuiving van de wachtlijsten (Voorpagina, 25 januari)....

Céline BakkerHarderwijkFrank HoekZeistC. HoogenboomAmstelveenJenk Stronks en Utrecht

Doorverwijzen
Jeugdzorg analyseert en indiceert. Voor daadwerkelijke hulp word je verwezen naar een instantie die hulp gaat bieden, en juist daar zijn enorme wachtlijsten.

Onschuld
De Israëlische president Katsav verklaart een zuiver geweten te hebben en zal tot zijn laatste adem strijden om zijn naam te zuiveren, ‘zelfs als dat een wereldoorlog betekent’ (Voorpagina, 25 januari). Duidelijke zaak: schuldig, levensgevaarlijk en onmiddellijk uit zijn ambt te zetten.

Doorliggen
Ik ben werkzaam op een ‘meerzorgafdeling’ psychogeriatrie in een verzorgingshuis waar het regelmatig voor komt dat een bewoner na een valpartij in het ziekenhuis terechtkomt en moet worden behandeld of geopereerd aan een gebroken heup.

Doorliggen
Bij terugkeer in onze instelling, meestal na drie tot vijf dagen, is het opvallend, zo niet beschamend dat in veel gevallen sprake is van een decubitus, eerste, tweede of derde graads. Decubitus wordt niet veroorzaakt door vochtletsel, maar door druk en of wrijving (Voorpagina, 18 januari).

Doorliggen
Hoezo vochtplekken? Gebrek aan wisselligging en basiszorg lijkt mij. Waarschijnlijk wederom een gevolg van de zo toegejuichte marktwerking?

De Denker
Bij de eerste aanblik van de beschadigde Denker van Rodin stokt mijn adem (Kunsttabloid, 25 januari). Nog geen twee maanden geleden wreef ik zachtjes over de knie van het bronzen beeld. Prachtig. Eromheen lopende, viel me ook op hoe groot in verhouding de linkerhand is uitgevallen die op de knie rust.

De Denker
Nu De Denker zo beschadigd is, wil ik er voor pleiten deze zo te laten en op dezelfde plek terug te plaatsen. De kern van het beeld is overeind gebleven en geeft weer waar het denken van de mens toe kan leiden. Was dat niet de bedoeling van de kunstenaar toen hij dit geweten van het menselijke onrecht en gewelddadigheid wilde uitbeelden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden