Geachte redactie

Mart Bax

Met verbazing heb ik het artikel over emeritus-hoogleraar antropologie Mart Bax gelezen (Ten eerste, 13 april). Ik ben in een grijs verleden (1989) onder zijn hoede gepromoveerd in de sociaal-culturele wetenschappen en kan me goed herinneren dat hij groot belang hechtte aan wat hij zijn 'Theoretische Perspectief noemde. Iets te groot misschien? Mijn moeizame pogen historische feiten met dat perspectief te verbinden, resulteerde in menige migraine-aanval en een proefschrift dat bol stond van zinnen die begonnen met 'misschien, mogelijkerwijs, het zou kunnen zijn dat'. Want eerlijk is eerlijk, als je iets niet zeker weet, moet je dat wel aangeven.


Misschien moet er eens antropologisch onderzoek gedaan worden naar de concurrentiestrijd tussen antropologen. De vooropgezette conclusie kan luiden, dat die strijd ertoe leidt dat het onder antropologen meer regel dan uitzondering is dat veldwerkgegevens bij elkaar worden verzonnen en fictie in de plaats van feiten wordt gesteld. Ik beloof dat het geen moeite zal kosten de gegevens die deze conclusie staven bij elkaar te liegen.


Je moet het lef maar hebben: het nieuwe sociaal akkoord presenteren in een school terwijl leraren al 4 jaar op de nullijn zitten!


Patricia Romijn, verpleegkundige en ex-antropoloog, Amsterdam Nullijn


Nullijn

Je moet het lef maar hebben: het nieuwe sociaal akkoord presenteren in een school terwijl leraren al 4 jaar op de nullijn zitten!


A.F.M.Cremers, leraar, Deurne


Schoon sporten

Zondag was weer de Amstel Gold Race. Genieten van wielrenners in actie en tegelijk van het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland, dat gepromoot wordt om je vakantie door te brengen en zelfs te komen wonen. Wel vreemd dat het algemeen geaccepteerd lijkt dat de wielrenners tijdens de wedstrijd in hetzelfde landschap hun afval weggooien. Voortdurend vliegen lege bidons en verpakkingen in alle kleuren en maten de natuur en landbouwgronden in. Dit kan toch gemakkelijk anders?


Als het lukt om tijdens de wedstrijd alle renners van voedsel te voorzien, dan lukt het die renners ook het afval terug te geven. Dat kan bij de volgauto of bij speciaal hiervoor ingerichte plekken langs de route. Als dit voor alle renners geldt, blijven de omstandigheden voor iedereen gelijk.


Welke koersdirectie heeft het lef te laten zien dat ze hart heeft voor het landschap dat ze mag doorkruisen en geeft zo een extra dimensie aan schoon sporten?


Jan Leunissen, Buggenum


Homohaat

De foto van de Nederlandse Parijzenaar die in elkaar werd geslagen omdat hij homo is, schokte de maatschappij (Buitenland, 12 april). Weerzinwekkend dit, maar geen mens vraagt zich meer af waar deze agressie vandaan komt en waardoor deze gruwelijkheden worden gevoed?


De voorlichting op scholen, de coaching thuis, de boodschap van de homobeweging, het hijsen van de gekleurde vlag door Cohen tijdens het bezoek van Poetin, het legaliseren van homohuwelijken, het lijkt wel averechts te werken. En dat is ook wel een beetje te begrijpen want als ik de dialogen zo volg op radio en tv, dan ben je al bijna crimineel als je je distantieert van de samenlevingsvorm tussen dezelfde seksen.


Ik geloof ook in de traditionele unieke samenlevingsvorm tussen man en vrouw, maar ik sla geen homo's in elkaar. En ik ben ook geen homohater, maar dat betekent niet dat ik een homohuwelijk zou kunnen voltrekken als ambtenaar van de burgerlijke stand. We zouden al een eind op weg zijn als we in de publieke dialogen meer ruimte geven voor traditioneel denkenden.


Wim Stolk, Kampen


Stropdas

In reactie op het sociaal akkoord zei Wilders dat we koopkracht nodig hebben en geen akkoord van heren met stropdassen (Ten eerste, 11 april). Een merkwaardige uitspraak voor een politicus die zelf steevast een stropdas draagt.


Marcel Besselink, Uithoorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden