GEACHTE REDACTIE

Zolang K. Storm (Aegon) met zijn medebestuurders zorgt voor een verdere stijging van de koers van het aandeel- Aegon, mag hij wat mij betreft ook 50 miljoen gulden aan zijn optieregeling verdienen....

Opties

Misschien moeten Kok, Zalm en Wijers zelf maar eens wat aandelen-Aegon kopen om ook dat fijne gevoel te krijgen.

EDAM K. Sier

Zelfverrijking

Met stijgende verontwaardiging heb ik de zelfverrijking van enige verzekeraarsbonzen tegen het licht gehouden, in vergelijking met hun prestaties jegens hun verzekerden, klanten en in mijn geval ook nog aandeelhouder. Is het wellicht een optie om nu maar eens alle, in goed vertrouwen gegeven, polissen en andere klantactiviteiten op te schorten, totdat de totale prijs- en premieverhogingen van de afgelopen jaren, aan ons opgedrongen wegens stijgende kosten, zonder mogelijkheid van weerwoord, zijn teruggedraaid met eenzelfde som als de opties waard zijn?

In elk geval dient de raad van commissarissen van de betreffende bedrijven te verstaan gegeven worden, dat zij in hun functie zijn tekortgeschoten. Dit soort bezigheden van het management geeft wellicht aan dat wij weer eens op het punt komen, dat controle door aandeelhouders verscherpt moet worden, indien de aandeelhouders zulks wenselijk achten. En dat een raad van commissarissen, indien ontstaan uit een vriendjesvriendelijke keuzegalerij, zijn langste tijd heeft gehad.

EDAM Ruud Vermeulen,

Dodendraad

Op de voorpagina wordt als 'het grote nieuws' vermeld (de Volkskrant, 16 april), dat er in de Eerste Wereldoorlog sprake was van een dodelijke stroom, die Nederland van België scheidde en waardoor circa drieduizend mensen om het leven kwamen. Iets wat tot nu toe onbekend gebleven zou zijn.

Maar nu alweer tien jaar geleden verscheen van Paul Spapens en ondergetekende het boek Smokkelen in Brabant; een grensgeschiedenis van 1830-1970 (uitgeverij Kempenpers). Uitvoerig wordt daarin ingegaan op 'de dodendraad' of 'fil electrique' en de diverse trucs, die werden toegepast om toch die barricade te trotseren. Ook in het museum in Turnhout wordt aan die draadversperring aandacht besteed.

HAARENAnton van Oirschot

Tekening

Volgens de Belgische historicus en hoogleraar Alex Vanneste is het feit van de 'dodelijke stroom' tot nu toe onbekend gebleven. Hij had maar liefst zeven jaar nodig om de geschiedenis van het dodelijke schrikdraad in de Eerste Wereldoorlog te achterhalen.

Het verhaal maakte op mij de indruk van een Belgenmop. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verschenen er regelmatig berichten in de pers over dodelijke ongevallen bij de onder stroom staande draadversperring tussen Nederland en België. De politieke tekenaar Albert Hahn maakte in 1915 een prent van een vluchteling, die in het draad hangt met het bijschrift: 'Weer is een Belg, die over de grens naar Nederland wilde vluchten, in het electrische prikkeldraad blijven hangen en door den stroom gedood. (Krantenbericht van alledag).'

HAAKSBERGEN

Wim Hilderink

Muziek

Welke echte componist wil dat het publiek door de staatsmacht gedwongen wordt om naar zijn muziek te luisteren? Geen enkele.

Meneer Nuis en Staten-Generaal, stap dus af van de anti-muzikale 7-procentregeling voor Nederlandse componisten bij de orkesten. 'Vom Herzen zum Herzen', dat zei Beethoven al, moet muziek gaan. En niet door de strot geduwd.

GRONINGENRudolf Perdeck

Asiel

Met grote instemming las ik het artikel van Pronk en Van Thijn (Forum, 25 april). Met hen ben ik van mening dat niemand uit weelde zijn geboorteland en familie verlaat, zeker niet iemand uit een land waar de familiebanden vaak sterker zijn dan die bij ons. En daarom vind ik het jammer dat ook in dit artikel niet een voor de hand liggende maatregel, om de rechtspositie van asielzoekers te versterken, werd genoemd: het automatisch verlenen van een definitieve verblijfsvergunning, indien er niet binnen een bepaalde termijn (bijvoorbeeld twee jaar) is beslist op de asielaanvraag.

CASTRICUM W.R. Mulder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden