Geachte redactie

Het voorpagina-artikel van 26 november over de heer Lucassen vind ik weinig getuigen van respect, noch van nieuwswaarde. Het lijkt wel De Telegraaf. Ik verwacht nieuwswaarde en respect, ook (zelfs) voor een PVV'er.

Nieuws

Strafblad

Wat fijn dat RTL Nieuws vorige week heeft onderzocht hoeveel Kamerleden er zijn met een strafblad. Wordt toch nog duidelijk wat ik altijd al had gedacht: Kamerleden, het zijn net mensen.


Ressentiment

Hierbij maak ik bezwaar tegen de kop 'Grijze golf spoelt scholen weg' (Binnenland, 26 november).


De grijze golf heeft genoeg kinderen voortgebracht om scholen en sportvelden te vullen. Er is nu een tekort aan kleinkinderen van de grijze golf. Dit valt de ouderen van nu niet te verwijten.


Tendentieuze koppen voeden het ressentiment. Waar dat toe leidt, staat luid en duidelijk in het op de voorpagina afgedrukte citaat van Menno ter Braak, onder de kop: 'CDA'er maakt vergelijking met nazi's.'


Gemakzucht

In het artikel over de voedselbank in Austin (Economie, 25 november) wordt er gesproken over een telkens terugkerende paradox: Het aantal hongerige Amerikanen neemt toe, maar ook het aantal dikke Amerikanen met obesitas. Als verklaring komt telkens terug dat arme Amerikanen fastfood eten en geen toegang hebben tot gezond voedsel omdat ze geen geld hebben. Deze paradox wordt ook vaak in Nederland gebruikt. Ik geloof daar niet in. Dat is me te gemakkelijk.


Als ik met mijn gezin (twee volwassenen en twee kinderen) naar een fastfood restaurant zou gaan ben ik veel meer geld kwijt dan een gezonde maaltijd waarvoor ik de ingrediënten in een supermarkt heb gekocht. In zo'n restaurant ben ik minstens 15 euro kwijt - en dan maak ik een voorzichtige schatting. Me dunkt dat je daar in een supermarkt genoeg voedzaam eten voor kan kopen. Als je het simpel houdt, kun je veel besparen. Koop standaardgroenten en fruit zoals wortels, uien, appels enzovoort. Oorzaak van het probleem moet daarom ergens anders gezocht worden. Denk eens bij voorbeeld aan slechte opvoeding, gemakzucht en onwetendheid.


Thanksgiving

De heer Grunberg heeft het niet goed begrepen (Voetnoot, 25 november). Op de basisschool in Massachusetts heb ik geleerd dat Thanksgiving gevierd wordt omdat de (Engelse) kolonisten, die op sterven na dood waren, gered werden door de oorspronkelijke bewoners (van de Wampanoag stam) en niet andersom zoals Grunberg schrijft. En trouwens, wat is een 'echte Amerikaan'?


Huwelijkse voorwaarden

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het ouderwets dat een huwelijk anno 2010 automatisch in gemeenschap van goederen wordt afgesloten (Ten Eerste, 25 november).


De positie van vrouwen, ook financieel, is sinds twee eeuwen immers sterk veranderd. Dat klopt, maar van een gelijke financiële positie van mannen en vrouwen is nog lang geen sprake. Uit ons onlangs verschenen onderzoeksrapport Financiële zelfredzaamheid van vrouwen (van E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie,gezin en diversiteit, red.) blijkt drie miljoen vrouwen nog altijd niet financieel zelfstandig. Ook van de werkende vrouwen staat nog maar een derde financieel op eigen benen.


Vrouwen - ook de werkende - verdiepen zich minder in zaken als belastingen, pensioenen verzekeringen en spaarrekeningen. Zij zijn zich vaak onvoldoende bewust van de financiële consequenties van de levenskeuzes die zij maken. Als een vrouw na de geboorte van een kind besluit minder te gaan werken, staat zij er nog te weinig bij stil dat haar pensioen daarmee kleiner wordt. Nederlandse ouderparen kiezen ondertussen nog steeds massaal voor een ongelijke verdeling van betaald werk. In 53 procent van de twee oudergezinnen met minderjarige kinderen werkt de vader fulltime en de moeder parttime. In slechts 1 procent van de gezinnen is het andersom. In maar 8 procent van de gezinnen werken beide ouders fulltime, en in 5 procent van de gezinnen werken beiden in een deeltijdbaan van meer dan 20 uur.


Kortom: de praktijk is zo modern nog niet. Vooral vrouwen lopen bij een scheiding vanwege hun kwetsbare inkomenspositie veel grotere financiële risico's dan mannen. Het invoeren van een nieuw huwelijkscontract kan daarmee in het nadeel van vrouwen werken. Tenzij er goed wordt nagedacht hoe in dat nieuwe model rekening wordt gehouden met situaties van ongelijke taakverdeling bij de komst van kinderen.


Maar of je nu een huwelijk in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden sluit: het belangrijkste is dat er meer wordt gedaan aan de (financiële) voorlichting van beide huwelijkspartners.


Saamhorigheid

Wat een prachtig artikel over het Haagse Laakkwartier. Ik ben in de jaren vijftig en begin jaren zestig in deze wijk (de Haverschmidtstraat) opgegroeid.


Toen was saamhorigheid en zorg voor elkaar heel gewoon. Het is hartverwarmend om te lezen dat, na alle negatieve berichtgeving, de bewoners met elkaar het oude buurtgevoel hebben teruggebracht. Klasse. Ik ben er trots op dat mijn wortels in deze Haagse wijk liggen.


IJsberg

De rel in Turkije over de islamkritiek van de schrijver V.S. Naipaul bewijst het gelijk van die kritiek (Buitenland, 25 november). En die is nog maar het topje van een ijsberg die de Turkse wateren nooit zal kunnen bereiken.


Magneetzweefbaan

Een paar jaar geleden werd na een uitgebreide en enthousiaste noordelijke lobby onder leiding van toenmalig Commissaris van de Koningin de heer Alders parlementair besloten tot het niet aanleggen van een magneetzweefbaan Amsterdam Groningen. Vrij kort daarna al mochten we in de Volkskrant het heugelijke nieuws vernemen van de aanleg van een exclusief rondje magneetzweefbaan (jawel!) in de Randstad.


En zeer onlangs las ik weer een pleidooi hierover (Opinie & Debat, 22 november). Deze keer door heuse hoogleraar Hennes de Ridder uit Delft (waar ligt dat dorp ook alweer).


Magneetzweeftrein? Geweldig! Maar dan wel door het hele land, potversnotje! Nederland is groter dan de Randstad alleen.


Straatschoffie

Zeven wedstrijden langs de kant (Sport, 25 november). Het enige straatschoffie dat nog in de eredivisie rondloopt, zien we voorlopig niet meer. Terecht natuurlijk, maar ik weet nog dat wij vroeger op het pleintje net zo deden.


Met een beetje jaloezie kijk ik naar Suarez, en ik moet er ook een beetje om glimlachen. Even voel ik me ook weer het straatschoffie van vroeger.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden