GEACHTE REDACTIE

'Het internationale voetbal wordt saaier, doodser en berekenender', schrijft Paul Onkenhout in de Volkskrant van 28 juni. Er zijn weinig nieuwe ideeën als het gaat om verandering van de voetbalregels....

Buitenspelregel

Volgens mij is er maar één remedie. Schaf die buitenspelregel toch af. Een lekker drastische en waarschijnlijk effectieve verandering om het voetbal opener, aanvallender en dus aantrekkelijker te maken.

De balans tussen aanvallers en verdediggers slaat nu te veel door in het voordeel van de laatsten, met het gebrek aan doelpunten als gevolg. Bovendien blijkt het te moeilijk te zijn voor grensrechters om een buitenspelsituatie goed te kunnen beoordelen.

'S-HERTOGENBOSCH

Rian van Nuland

Gymnasiaste

De verschillende kabinetten hebben zó met de studiefinanciering liggen worstelen dat je als jongere nu weer 'op moet schieten'. Op je zevenentwintigste vervallen nu namelijk alle rechten op een beurs, en wie weet straks op inschrijving aan een universiteit of HBO.

En dan is daar de hoogbegaafde Meike Vernooy. De zeventienjarige die het klaarspeelt met een gemiddelde 9,6 het gymnasium te halen. De Nederlandse onderwijsinstellingen zijn in rep en roer; zo'n meisje zou toch direct geneeskunde moeten kunnen gaan studeren?

Direct op haar zeventiende beginnen aan een intensieve studie van tenminste zes jaar, waarin ze geconfronteerd gaat worden met stervende mensen, dementerende bejaarden, incontinente zwakzinnigen, en dag en nacht brakende kankerpatiënten.

Een vak waarin ze tact, medeleven en mensenkennis nodig zal hebben, om nog maar te zwijgen van de vaardigheden die ze nodig heeft zichzelf nog op de been te houden.

Of misschien redt Meike het wel in vijf jaar, dan mag ze op haar twee-entwintigste aan ouders gaan vertellen dat hun dochter leukemie heeft, twee jaar lang chemotherapie moet gaan krijgen, groei en vruchtbaarheid in gevaar komt en dat zelfs dan de kans op overleven op zo'n vijftig procent ligt.

Dat is toch een geweldige kans op je zeventiende? Dat wensen we zo'n meisje toch allemaal toe? Dat zijn toch enige dingen om je op zo'n leeftijd mee bezig te houden? Het zou toch zonde zijn als we Meike deze kans ontnemen, ze kàn het toch? Kijk maar naar die 9,6.

Natuurlijk is het leuk voor zo'n meid dat ze met zo'n gemak dat gymnasium haalt. Maar wat toont het aan? Dat ze goed kan leren, dat is mooi voor haar, en zal haar waarschijnlijk geen windeieren leggen. Ook niet als ze eerst eens lekker een jaar gaat freewheelen terwijl ze op haar loting wacht.

Meid, maak een mooie reis, ga met een vriendin naar Amerika of Azië, ga op kamers wonen, zorg dat je een eigen leven hebt. Als arts zal je er niet meer aan toekomen en het des te harder nodig hebben.

AMSTERDAM

Ruben Picavet

Mindanao

'Mindanao is vanouds overwegend islamitisch', meldt de Volkskrant van 24 juni. Maar dat is Mindanao nooit geweest.

De islam heeft zich in de veertiende/vijftiende eeuw op enkele zuidwestelijke kuststroken gevestigd. Statistieken van 1883 vermelden 350 duizend aanhangers van de islam, 300 duizend animisten en 200 duizend christenen. Van de totale bevolking van meer dan 14 miljoen is tegenwoordig circa 75 procent christen, 20 procent moslim en 5 procent animist.

TILBURG P. Schreurs

Telefoonboek

Het is toch triest gesteld met het beursfonds KPN. Sinds de overheid zich terugtrok en ze de markt op gingen is het met het telefoonboek verkeerd gegaan.

Naast de telefoon een handig artikel. Maar niet handig genoeg, oordeelde de hoofddirectie van KPN, want Nederland moest twee jaar wachten op de 'verbeterde' versie. Nu, dat moest dan toch wel heel wat worden. . .

Als die nieuwe gids eindelijk het licht ziet, maken ze zo veel fouten, dat die twee weken later van de markt moet worden gehaald en moet worden vervangen; kosten: tien miljoen gulden. Vervolgens brengen ze een gids op de markt die je niet zonder handschoenen kunt gebruiken; in plastic verpakt nog wel.

En dan die handige gekleurde bladzijden waar je bedrijven in kunt opzoeken. Nutteloos! In de twee gidsen die we in Amsterdam krijgen, zit twee keer hetzelfde stuk kleurstof. Van A tot Z dubbel!

Die 454 gram (bijna een halve kilo!) roze pagina's heb ik inmiddels in de papierbak achtergelaten. Ik heb nu twee jaar met de oude telefoongids gewerkt en al jaren met de Gouden Gids waar die bedrijven altijd al in stonden. Men heeft mij nog nooit gevraagd om deze verspilling.

Was de overheid ook op dit punt maar nooit teruggetreden. Moet ik nu een KPN-aandeel kopen om van deze onzin af te komen?

AMSTERDAM G. de Vreede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden