Geachte redactie

Getuige de advertenties in de kranten, ook in de Volkskrant van 14 juni, is de leiding van Shell bezig aan een strategisch charmeoffensief....

De lucht schoner maken; dat is een doelstelling die iedereen toejuicht. Shell vergeet echter in haar duurzaamheidscampagne aandacht te schenken aan de enorme olievervuiling in een deel van Nigeria, waarvan we zondagavond in het tv-programma Zembla onthutsende beelden te zien kregen.

Het zou Shell sieren als ook een advertentiecampagne wordt opgezet waarin een snelle aanpak van de olievervuiling en het affakkelen van gas in Nigeria wordt gecommuniceerd.

Zaagmans
De doorgaans betrouwbare rubriek ‘Der Nederlanden’ (het Vervolg, 12 juni) stelt dat het jaar al deze week doormidden kan worden gezaagd. Nog even geduld: met uitzondering van schrikkeljaren komt Zaagmans pas na 182,5 dag in actie, en dat is ook dit jaar op 2 juli: om 1 uur ’s middags. Een uurtje eerder zagen zou vanwege het verschil tussen zomer- en wintertijd prematuur zijn.

Felicitaties
Leuk hoor, die felicitatiepagina voor alle middelbare scholieren die donderdag hun examenuitslag krijgen (Katern 2, 15 juni). Mijn dochter, die samen met 108.200 andere vmbo-leerlingen woensdag de uitslag krijgt, voelde zich echter gepasseerd.

Haar school, de Bonifatius mavo in Emmeloord, stond niet vermeld. Ja, zij leest ook de Volkskrant! Nu is het genoeg vond zij, het gaat nooit over de vmbo-leerlingen alleen over havo- en vwo-kinderen, dat is echt belachelijk en eigenlijk ben ik het wel met haar eens.

Waarom worden deze kinderen die - net zoals de kinderen op de havo en het vwo - heel erg hun best hebben gedaan om hun diploma te halen, genegeerd? Ook zij hebben, zoals jullie zo leuk vermeldden, uren geploeterd in hun studeerkamers.

Veel van deze kinderen volgen uiteindelijk ook een hbo-opleiding, al is de weg die ze afleggen langer, waardoor zij misschien nog wel grotere doorzetters zijn omdat ze harder hebben moeten knokken voor hun einddoel.

Xenofobie
Op de opiniepagina van 14 juni somt Arno Korsten, hoogleraar bestuurskunde in Maastricht, de redenen op waarom de PVV in Limburg zo hoog heeft gescoord. Hij vergeet één reden: xenofobie.

In Limburg is de islam nauwelijks zichtbaar, behalve in de media. De xenofobe Limburger kent de islam niet. Wat je niet kent ga je vrezen, wat je vreest ga je haten en wat je haat wil je vernietigen.

Het volk heeft gelijk
Engagement betekent betrokken. Van enige betrokkenheid van links Nederland hebben we nog niet veel kunnen merken sinds de uitslag van de verkiezingen. Wel van buitengewoon veel verontwaardiging.

De politiek krijgt het volk dat het verdient. De vraag bij links moet zijn: ‘Waarom kiest een groot deel van Nederland voor een bepaalde partij? Hebben wij gefaald?’ Bij verkiezingen spreekt - heel democratisch - het volk. Dat heeft altijd gelijk, ook als de uitslag u niet aanstaat. De politiek legt verantwoording af aan het volk. Het volk bepaalt de richting.

De politiek dient haar plaats te kennen: zij is in dienst van het volk en dient voldoende flexibel te zijn en om te kunnen gaan met verandering. En de tijden zijn veranderd, men heeft, in plaats van belerende vingertjes, behoefte aan een luisterend oor. Hier ligt een schone taak. Niet door in de stokoude loopgraven te gaan liggen, maar door de komende vier jaar proactief aan de slag te gaan, het tij te keren en te luisteren naar de man in de straat.

En het volk kijkt wederom kritisch met u mee.

Kuifje
Dinsdag meldt Grunberg in Voetnoot dat wij in Nederland geen Kuifje hebben. Wilt u hem erop wijzen dat wij wel heer Bommel hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden