Geachte redactie

Ajax heeft afgelopen boekjaar op een totaal van 36,2 miljoen euro 10 procent meer aan voetbalsalarissen uitgegeven (Economie, 17 oktober)....

Ajax
Muiden B. Laroo

Canon
Dat er bij het opstellen van een canon altijd mensen zijn die liever iets of iemand anders genoemd hadden willen zien, is een algemeen gegeven. Toch kan ik het niet nalaten om mijn verbazing uit te spreken over punt 48: multiculturele maatschappij vanaf 1945 (Binnenland, 17 oktober).

Canon
Wie echter de Nederlandse geschiedenis kent, weet dat Nederland altijd toestroom van mensen uit andere landen heeft gekend. Door die stroom waardevolle mensen is Nederland groot geworden.

Canon
Vooral in de 16de eeuw kwamen er grote groepen ‘allochtonen’ ons land binnen vanuit Antwerpen, Gent, Frankrijk, Spanje, Portugal of Duitsland. Deels als vluchteling, maar ook om hier te werken.

Canon
De in deze lijst terecht genoemde Spinoza, was tweede generatie allochtoon. Nu zullen er wel mensen zijn die zeggen dat er een verschil was omdat die culturen meer op de ‘onze’ leken, maar dat is onze perceptie nu. Destijds vond de doorsnee Nederlander de meeste nieuwkomers net zo vreemd. Wie dus de Nederlandse geschiedenis bekijkt, ziet een geschiedenis met vele culturen.

Canon
Overveen M. van Uchelen

Stemcomputers
Het artikel ‘Creatief met stemcomputers’ heeft mij verbaasd en vooral de reactie van Nedap en SDU in het bijzonder (Kennis, 14 oktober).

Stemcomputers
Tijdens mijn studie en werk heb ik veel geleerd over en gewerkt met de beveiliging van computersystemen. Iedereen met verstand van zaken weet dat beveiliging door het geheimhouden van de broncode en de manier van verwerken van informatie (in dit geval de stemmen) de slechtst denkbare beveiliging is. Dat is vrijwel hetzelfde als de voordeur op slot doen en de sleutel verstoppen. Als het geheim is ontdekt (de sleutel gevonden), is de beveiliging (het slot) nutteloos geworden.

Stemcomputers
De beveiliging van computers is pas geslaagd als misschien wel duizenden mensen de mogelijkheid hebben gehad die te testen. Dat kan alleen door de manier van beveiligen openbaar te maken. Ook de overheid zou dat moeten begrijpen.

Stemcomputers
Delft Martin Meijer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden