Geachte redactie

Jammer dat Patrick van der Duin, docent innovatiemanagement aan de TU Delft, vergeet te melden (Opinie & Debat, 30 augustus) wat er allemaal zo innovatief is aan de aanleg van de Noord-Zuidlijn, waar Amsterdam na voltooiing van het project al dat verspilde geld mee zou moeten terugverdienen....

Is Van der Duin wellicht gevallen voor de propaganda van hoofdstedelijke ambtenaren en bestuurders? Mocht dat zo zijn – in Rotterdam-Kralingen zijn al sinds 1970 metrobuizen onder bestaande bebouwing aangelegd. Conform de progressieve tijdgeest werd een jugendstilgebouw gesloopt en in esthetisch opzicht minder geslaagd geachte wederopbouwarchitectuur gespaard.

Wat dat in Amsterdam zo verschrikkelijk uniek geachte boren in slappe grond betreft – zijn de boortunnel Groene Hart van de hsl-lijn, de Sophiatunnel van de Betuwelijn en de Blijdorpse tunnel van de metrolijn van Rotterdam CS naar Den Haag CS dan in graniet uitgehouwen? Gezien de onlangs geopende metrolijn E zal de Hofstad bij een eventuele uitbreiding van het Haagse metronet waarschijnlijk niet op Amsterdamse knowhow zijn aangewezen.

Eicel
‘Weg vrij voor invriezen eicel’.

Het kan en het mag, las ik op de voorpagina van 31 augustus. Maar moet je het wel willen?

Medailles
In een land waar ontzettend bezuinigd moet worden. In een land waar de uitkeringen en ambtenaren salarissen bevroren, zo niet verlaagd zullen worden. In dat land durft een aantal bobo's, waaronder Johan Cruijff, een plan te lanceren om meer medailles te behalen op de Olympische Spelen.

Een plan dat uiteindelijk ruim 200 miljoen per jaar moet kosten (voor een groot gedeelte op te brengen door de overheid) en dat kan leiden tot betere prestaties, dat wil zeggen misschien een paar centimeter hoger of verder of een tiende seconde sneller.

Let wel: beter dan de huidige prestaties, maar of ze ook beter zijn ten opzichte van het buitenland valt maar te betwijfelen. Andere landen zullen ook wel dergelijke plannen opstellen.

Het resultaat is dat we miljoenen besteden aan een paar honderd sportmensen en dat voor een deel van onze jeugd het lidmaatschap van een sportvereniging niet meer mogelijk is door alle bezuinigingen.

Laten we toch met beide benen op de grond blijven staan en aan de Olympische Spelen meedoen om het mee doen. En of we dan tiende, vijftiende, of twintigste worden behoeft niet meer uitgerekend te worden.

Kuddedier
Met grote verbazing las ik het artikel (Jong, 31 augustus) waarin tips beschreven staan voor aankomende brugklassers. Sinds wanneer adviseren wij kinderen om achter de kudde aan te lopen?

Wat je vooral moet doen als brugklasser, is gewoon jezelf zijn. Doe die grote tas op je rug, zorg voor die extra bagagedrager en fiets vooral met een regenpak naar school! Zorg voor je eigen comfort. Niets is cooler dan weten wie je bent en dit ook gewoon uit te dragen naar de anderen.

Rekenen
We kregen maandag een mooie inkijk in de gedachtenwereld van CDA’ers in het land (Ten Eerste, 30 september). Zo zegt bijvoorbeeld Karin Wagt, raadslid te Eindhoven: ‘Ik vind de PVV een verschrikkelijke partij. Maar er hebben er meer op gestemd dan op het CDA, dus Nederland wil dit blijkbaar.’ In haar ogen vormen dus 14 procent CDA’ers en 15 procent PVV’ers vormen in haar ogen dus samen de meerderheid in dit land. Misschien heeft het oude partijkader toch beter rekenonderwijs gehad.

Schuiven
Om zonder klink gezamenlijk door de CDA-deur naar buiten te komen zal Maxime moeten schuiven in plaats van duwen.

Stabiel
'Machtsstrijd in de CDA verlamt formatie' (Voorpagina, 1 september) En dan maakte men zich zorgen of de PVV wel stabiel genoeg was om te regeren.

Sociale Bond
Nu de kans heel groot is dat er binnen een jaar nieuwe verkiezingen gehouden zullen moeten worden is het zaak dat de linkse partijen als de wiedeweerga een coalitie vormen zodat zij met één lijst aan de verkiezingen kunnen meedoen. Alleen dan kunnen ze voorkomen dat de PVV de grootste partij wordt, met alle gevolgen van dien.

PvdA, GroenLinks en SP moeten in hun eigen belang en het landsbelang over hun onderlinge verschillen heen stappen en een nieuwe partij vormen, vooreerst onder roulerend voorzitterschap van hun huidige partijleiders. Het vuur van Halsema en de geestigheid van Roemer kunnen dan het bedachtzame van Cohen completeren.

Willen deze drie partijen niet langer aan de zijlijn blijven staan dan is nu het moment gekomen.

Ik registreerde alvast het webdomein www.socialebond.nl, een huwelijksgeschenk.

Vrijheid
Ham Rutten geeft een geweldige en trefzekere analyse in zijn stuk Godsdienstvrijheid (Opinie & Debat, 1 september). Welke godsdienst iemand wil aanhangen moet natuurlijk vrij zijn, of dat nu de verering van Allah, Jahweh of het spaghettimonster is.

Zoals de auteur zegt: elke gek moet zijn eigen gebrek kunnen koesteren. En dat wordt voldoende gegarandeerd door het recht op vrije meningsuiting en het recht op vrije vereniging en vergadering. Uit de grondwet, die archaïsche erfenis. En schaf meteen ook vrijheid van onderwijs af: alleen algemeen onderwijs en geen gesubsidieerde indoctrinatie van jonge, beïnvloedbare kinderen. Godsdienst kan aan bod komen in het vak maatschappijleer. Hoe kun je ons gelijkheidsbeginsel, onze wetten en onze roemruchte normen en waarden rijmen met het subsidiëren van onderwijs waarin wordt geleerd dat bepaalde bevolkingsgroepen minderwaardig zijn, of dat verbiedt kinderen in te enten omdat dat tegen de wil van God is?

In de grondwet moet staan dat het niet is toegestaan te discrimineren wegens iets waar je zelf niets aan kan doen: je huidskleur, je geslacht, je seksuele voorkeur, je ‘ras’, wat je (voor-) ouders hebben uitgespookt. Voor zaken als godsdienst kies je zelf.

Loodgieterstas
Het ministerschap zou een zeer zwaar beroep zijn. Sinds 23 februari, ruim zes maanden dus, worden we geregeerd door een aanzienlijk minder aantal ministers en staatssecretarissen.

Ruim vier weken zijn de minister van Buitenlandse Zaken en de minster van Volksgezondheid nagenoeg dagelijks bezig met het onderhandelen om een nieuw kabinet tot stand te brengen. Voor hun eigenlijke werk zullen ze weinig of geen tijd hebben. Toch gaan alle zaken gewoon door.

Is het dus werkelijk noodzakelijk dat ministers met loodgieterstassen vol ’s avonds naar huis gaan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden