Geachte redactie

Ietsje meer

Ziekenhuisbestuurder Bart Berden verdient 'iets meer' dan de anderhalve ton van de gemiddelde specialist. (Binnenland, 22 augustus). Eens kijken in het jaarverslag 2011 van het ziekenhuis: deze man verdient 251.113 euro per jaar, en heeft ook nog een auto van de zaak van 76.994 euro. Hoezo 'iets meer'?

Emma ter Braak,Tilburg

Christelijk

De SGP is voor de doodstraf en tegen euthanasie. Van der Staaij vindt vraagstukken rond '...schuld, wie heeft schade en wie moet de schade lijden? heel mooi sporen met bijbelse uitgangspunten' (Uitgelicht, 22 augustus).

Kennelijk is ingrijpen in het leven omwille van vergelding toegestaan, maar ingrijpen uit het oogpunt van barmhartigheid niet. Ik kan dit vanuit mijn christelijke opvoeding niet bevatten.

Dirk Faber, Amsterdam

Darwin

In de Volkskrant (Binnenland, 22 augustus) staat een grote foto van rafters, met de titel 'Survival of the fittest'. In het bijschrift staat: 'In de strijd om te overleven wint de sterkste ten koste van zijn rivalen.' Maar dat is niet wat Darwin stelde.

'Fit' betekent in het Nederlands inderdaad 'in goede conditie', maar het Engelse werkwoord 'to fit' wordt vertaald met 'passen'. Oftewel: 'Survival of the fittest' slaat niet op de sterkste, maar op degene die (door evolutie) het best aangepast is aan de omstandigheden.

Renee Hofstee, Heerlen

Langstudeerboete

En ineens worden ook wij geconfronteerd met de langstudeerboete.

Onze zoon Stein studeert Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU in Delft. Voor het komend studeerjaar moeten we zijn collegegeld gaan betalen, een bedrag van € 4.858,- inclusief administratiekosten.

Grote verbazing bij ons, want Stein heeft er op dit moment drie jaar op zitten en gaat over een half jaar zijn bachelor afronden. Een half jaar vertraging dus, maar voor deze zware studie eigenlijk nog best snel. Wat blijkt: hij is in 2007 begonnen met een studie natuurkunde in Utrecht. Dat bleek al na 2 maanden een foute keuze en na 4 maanden werd de studie stopgezet.

Nu blijkt dat deze 4 maanden voor een heel jaar tellen. Wanneer je start met een studie en je schrijft je niet vóór 30 september uit, maar pas op 2 oktober, dan telt de maand september voor een heel jaar. We praten dus niet over een studievertraging van een jaar, maar over een studievertraging van een maand. Hoe een schandalige regeling in bepaalde situaties nog schandaliger en oneerlijker kan zijn.

Huub Posthuma, Vlijmen

Gratis toegang musea

Op zaterdagmiddag 22 september gaat het vernieuwde Stedelijk Museum open. Volgend jaar volgt het Rijksmuseum na een grondige verbouwing. Aan de verbouwingen van beide musea is miljoenen aan gemeenschapsgeld besteed. Twee prachtige gebouwen waarin kunstwerken worden tentoongesteld uit collecties die o.a. met veel gemeenschapsgeld zijn opgebouwd.

Het zou erg charmant zijn als beide musea die hun weldaad te danken hebben aan de gemeenschap, die twee uur per dag gratis zouden toelaten in hun musea, bijvoorbeeld van 16.00 uur tot 18.00 uur. De kans dat kunst dichter bij de mensen komt en er meer waardering komt voor deze instituten is groot. Met eigen ogen heb ik dat kunnen zien bij het Prado in Madrid.

Maarten Sterneberg, 's-Hertogenbosch

Eigen naam

Wilma de Rek heeft het in haar column 'Enge griezels' (Ten Eerste, 20 augustus) over Badr Hari. Een criminele kickbokser vind ik eigenlijk niet zo interessant, maar De Rek stipt in deze column in één zin wel iets aan wat mij al lang dwarszit:

'Waarom vrouwen nog altijd hun eigen naam bij het grof vuil zetten zodra ze in het huwelijk treden, is me trouwens een raadsel, maar dat is een andere discussie.' Ik vind het tijd dat deze discussie gevoerd gaat worden. Ik zie in mijn omgeving nauwelijks vrouwen die hun eigen achternaam houden bij een huwelijk.

Hele zelfstandige, leuke meiden die ineens zíjn achternaam aannemen. Wat is dit toch voor prehistorisch gebruik? Inmiddels weet ik dat vrouwen nog lang niet gelijk zijn aan mannen, zelfs niet in Nederland. Maar waarom willen vrouwen hier toch steeds maar aan meewerken?

Irene Bessels, Elst

Duurzaam Lowlands

Lowlands-directeur Eric van Eerden wil in 2014 zijn festival volledig duurzaam hebben (Binnenland, 18 augustus). Hiervoor zullen investeringen worden gepleegd en zal getracht worden om het gedrag van de bezoekers duurzaam te veranderen. Ik heb enkele suggesties.

Directeur Van Eerden zou om te beginnen de commerciële tabaksverkooppunten op zijn terrein kunnen sluiten. Dat is goed voor het milieu en de duurzaamheid van de longen van de vaak jonge bezoekers. Daarnaast adviseer ik om niet-roken in de oververhitte tenten daadwerkelijk af te dwingen. Niet door een paar niet-rokenbordjes op te hangen waaronder men gewoon staat te roken. Ook niet door twee machteloze personen in groene niet-rookhesjes te laten rondlopen.

Beter is het om voor aanvang van elk concert het publiek via de aankondiging erop te wijzen dat roken binnen de tenten uitdrukkelijk verboden is en volstrekt asociaal is ten opzichte van niet-rokers en de optredende artiesten.

Frans Derks, Brielle

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden