GEACHTE REDACTIE

Gevaarlijke gek..

Mijn complimenten aan uw redactie: het artikel 'Op veganisten sluit de rijen' (de Volkskrant, 27 juli) heeft mijn leven totaal veranderd.

Was ik voorheen voor mijn omgeving een wereldschuw wezen dat zich 's avonds bezig hield met het herkauwen van het overdag genuttigde groenvoer, van de ene op de andere dag ben ik veranderd in een gevaarlijke gek die chemieconcerns opblaast en slagerijen in de fik steekt. Kwestie van imago, en dat is in het (verder overigens best interessante) artikel wel heel zorgvuldig van alle nuances ontdaan.

'Het veganisme wint de laatste jaren steeds meer aandacht in de radikale milieu- en dierenbeweging'. Wat een verrassing, dat mensen die veel waarde hechten aan milieu en het welzijn van dieren, zich massaal bekeren tot een milieu- en diervriendelijk eetpatroon!

Beste Volkskrantlezers, laat u geen zand in de ogen strooien! Er zijn ook (heel veel) 'gewone', ongevaarlijke mensen onder de veganisten, zelfs onder de veganistische actievoerders. Het enige wat wij doen, is geen vlees en dierprodukten eten, en daar gaat geen bom van af.

Bommen zijn milieu-onvriendelijk en er is maar één groep mensen die brand sticht: brandstichters - en of ze nou Big Macs eten of sojabrokken is niet relevant.

AMSTERDAM Walter Rutten

Malloot

Ik stoor mij ernstig aan het woord 'malloot' dat Gerry van der List (Forum, 30 juli) gebruikt om de onlangs overleden Kees Koning te karakteriseren. Konings methode, het beschadigen van gevechtsvliegtuigen, kan ik niet volgen; de bedachtzaam gevormde motivering voor die methode wel.

Laat Van der List in een volgend stukje maar eens uitleggen welke bijdrage die 'kostbare straaljagers' precies geleverd hebben aan onze vrijheid en democratie.

ROTTERDAM G.A. Koelman

Spiraal van geweld

Nu bekend geworden is dat in Indonesië de militaire machthebbers overgaan tot een 'shoot-to-kill' politiek ten aanzien van iedere burger die nog durft te betogen, vraag ik me af hoe lang bevriende staten zoals Nederland nog de andere kant blijven opkijken.

De Indonesische politie greep met veel geweld in in het kantoor van de partij van mevrouw Megawati. Nadat als reactie daarop fel gedemonstreerd werd door oppositionele burgers, kan het Indonesische bewind weer de beroemde Pavlov-reaktie uit de kast halen en hen van 'kommunistische agitatie' beschuldigen.

Na alle gerotzooi in Oost-Timor, in Atjeh, en pas geleden in West-Irian, blijkt Indonesië deze week verder af te glijden in een spiraal van geweld en tegengeweld.

Onze minister van Buitenlandse Zaken moet nou toch eens zijn roze bril afzetten en ernstig protesteren tegen de recente behandeling door het Indonesische regime van haar burgers. Of is Van Mierlo te bang, om (helaas begrijpelijke) redenen van 'onze' historie, of om (onbegrijpelijke) redenen zoals onze handelsbelangen en om wat Pronk een paar jaar geleden te horen kreeg na zijn opmerkingen over Indonesië?

Als Nederland zich echter zo betrokken voelt met dat land, kunnen wij nu toch niet meer de schijn ophouden dat het daar zo goed gaat?

HAARLEM Hans Bosma

Twee maal sterven

Bijna dagelijks doet u mij kond van het afsterven van deze of gene beroemdheid. Soms bezorgt u mij daarmee droefenis en soms zelfs een schok, maar op juli was grote verbazing mijn deel, bij het lezen van het bericht dat Claudette Colbert is heengegaan.

De reden van mijn verbazing kunt u opslaan in uw editie van 6 september 1988, waarin wordt medegedeeld dat Claudette Colbert is overleden.

Dat iedereen vroeg of laat doodgaat is geen verrassing, maar dat iemand een tweede maal sterft komt mij dermate ongebruikelijk voor dat ik me afvraag waarom u het niet met hele grote letters op de voorpagina heeft gezet.

ROTTERDAM René Verkammen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden