GEACHTE REDACTIE

In Forum van 29 september schrijft Liesbeth Wytzes dat het wel lijkt alsof ouders bang zijn voor pubers: Veel ouders vinden alles goed, terwijl ze van Liesbeth juist van alles moeten verbieden, hoe moeilijk dat ook is....

Ouder zijn

is heus geen

lolletje

Schei toch uit, Liesbeth. Zeker nog nooit ouder geweest van een of meer pubers? Die kijken inderdaad hoe ver ze kunnen gaan en dat kan voor ouders behoorlijk uitputtend zijn. Het is allemaal niet meer zoals vroeger, toen je als vanzelf tegen je ouders opkeek.

Bij lastige pubers gaat het echt niet om één incidentje per week. Het gaat soms de hele dag door, weken, maanden, jaren achter elkaar. Omdat je de verstandhouding met je kind goed wilt houden, pik je er steeds een of twee dingen uit: over kwaaiig doen zonder reden, huiswerk, spijbelen, hoe laat thuis, de verkeerde vriendjes, druggebruik, geld, kleren, bij anderen logeren - de lijst is onuitputtelijk.

Voor veel ouders is het behoorlijk afzien voordat er uiteindelijk toch altijd weer een leuke jonge volwassene uit het geworstel naar boven komt.

AMSTERDAM Gertje Joukes

Gemakzucht

Liesbeth Wytzes schrijft dat ze kennissen heeft wier zestienjarige dochter zo smakeloos was om met haar vriendje seks te hebben in het ouderlijk huis. Maar waarom is dat smakeloos? En waarom is zestien te jong? En wat is er eigenlijk mis met een blowtje, waar je tenminste niet agressief van wordt of verslaafd aan raakt, zoals bij alcohol wel het risico is?

Wytzes pleidooi voor duidelijke grenzen en regels in de opvoeding toont een ding aan: dat dergelijke grenzen bijna altijd door ouders misbruikt worden om hypocrisie te verbergen en een goede discussie te vermijden. Dat is pas echt 'uit gemakzucht terugschrikken voor iets dat moeilijk is.'

AMSTERDAM Pieter Voogt

Grenzen

Instemmend knikken, was het gevolg bij het lezen van Liesbeth Wytzes. Als ouder kan ik niet uit ervaring spreken, maar wel als kind van ouders die 'nee' zeiden. Gedurende het puber zijn (nog niet zo heel lang geleden overigens) ervaarde ik dat natuurlijk als onaangenaam. In mijn omgeving waren er een heleboel vriendjes en vriendinnetjes die wel op vroege leeftijd om 3 uur 's nachts thuis mochten komen en bij hun liefje mochten blijven slapen. Dit had als gevolg dat er vaker wat woordenwisselingen waren thuis. Achteraf hebben mijn ouders mij voor heel wat vervelende dingen behoed. En die woordenwisselingen zijn goed voor je vechtlust en het vormen van een persoonlijkheid. Tolerant zijn is prima, maar er zijn grenzen.

LEEUWARDEN

Mechteld Muurmans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden