Geachte redactie

Sinds jaar en dag ben ik donateur van Artsen zonder Grenzen. Kan ik ook donateur worden van Artsen voor Onverzekerde Illegalen?...

Donateur
Didam Marjolein Dalhuizen

Bevoegdheid
‘Wanneer het maken van uitzonderingen beleid wordt, maakt rechtszekerheid plaats voor willekeur’, zo eindigt het commentaar over de discretionaire bevoegdheid van de minister Verdonk om te beslissen over schrijnende gevallen van vluchtelingen (Forum, 24 juli).

Bevoegdheid
Dat een persoon kan beslissen zonder verantwoording af te leggen, doet mij denken aan het systeem dat in de jaren vijftig en zestig in veel gemeenten voor woningtoewijzing werd gehanteerd. Wie goede maatjes was met de wethouder of zichzelf hulpelozer kon voordoen dan een ander kwam in aanmerking voor een woning. Ook toen werd geen verantwoording afgelegd – het was de bevoegdheid van de wethouder van Volkshuisvesting om beslissingen te nemen.

Bevoegdheid
Die achthonderd gevallen die nu in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning lijken me moeilijk controleerbaar. Beter is te pleiten voor een ander systeem om tot een zo goed mogelijke beslissing te komen.

Bevoegdheid
Niet de minister of een persoon dient de uiteindelijke beslissing te nemen, maar een daarvoor ingestelde deskundige groep van mensen. Bijvoorbeeld een Toelatingshof, ingesteld door het parlement maar zonder leden van de beide Kamers. Daarnaast dienen de criteria openbaar te worden gemaakt. De invoering van een ander systeem is noodzakelijk om tot een verantwoorde beslissing te komen die bovendien toetsbaar is.

Bevoegdheid
Montfoort Wim van Seeters

Talpa
Ik denk dat in de kop boven het artikel over de nieuwe Talpa-programmering een fout geslopen is (Binnenland, 25 juli). Op de plaats van de komma had wellicht een dubbele punt moeten staan. Hierbij alsnog de – mijns inziens – juiste kop: ‘Drama: meer voetbal en heel veel Bridget.’

Talpa
Oegstgeest J. van der Meulen

Lezersoproep
Veel lezers merken op dit moment de gevolgen van het nieuwe zorgstelsel. Heeft u spookrekeningen ontvangen? Of ervaart u het nieuwe stelsel juist als een vooruitgang? Schrijf het ons!

Lezersoproep
brieven@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden