GEACHTE REDACTIE

Econoom Rick van der Ploeg is staatssecretaris van Cultuur, dus nu moeten, na de post, de telefoon, de trein en de universiteiten, de musea de markt op (Forum, 24 november)....

Onbetaalbaar

De waarde van de Victory Boogie Woogie zou, als hij vijtig jaar geleden was verkocht, op die manier met een factor 11,5 zijn toegenomen en niet met een factor tienduizend. Het is juist de economische appreciatie van kunst die gemaakt heeft dat dit schilderij nu evenveel kost als 25 zeer riante villa's of 250 zeer 'dikke Mercedessen', en dus voor musea onbetaalbaar is geworden.

Een andere suggestie van de staatssecretaris is: haal de kunstwerken uit de depots en stel ze ten toon in openbare gelegenheden. Enig nadenken leidt tot de conclusie dat dat maar op zeer beperkte schaal mogelijk is.

Een volgende stap in het 'economiseren' zou kunnen zijn het vermarkten van de bibliotheken; het is toch onaanvaardbaar dat zo'n 95 procent van de boeken in de kast staat. Waarom leggen we die niet in de wachtkamers van ziekenhuizen, artsen, tandartsen en kappers; dan kunnen de klanten bladeren in middeleeuwse getijdenboeken of de verzamelde werken van Vondel of Vestdijk in plaats van in Arts en Auto, Privé en Panorama.

Met Rick van der Ploeg gaan we culturele tijden tegemoet.

EINDHOVEN F.W. Steutel

Slachtoffers

Met alle respect voor overste Cees Woltenbeek (de Volkskrant, 21 november), die naar voren komt als de rechtshandhaver van de VN ofwel Unscom, vroeg ik me af of hij ooit wel eens buiten zijn gefixeerd zoeken naar allerlei chemische en bacteriologisch wapens, een ziekenhuis bezocht heeft of het zuiden van Irak. Plaatsen en omgevingen waar de economische boycot van diezelfde VN nog dagelijks slachtoffers maakt.

ZWOLLE H. Bosch

Vader

Niet vaak kom je in de krant een pareltje tegen als 'Man blijft veel te lang jong' (Forum, 23 november). In deze bijdrage geeft feministe Liesbeth Wytzes blijk van een groot generaliserend vermogen. Zinloos geweld wordt veroorzaakt door de jonge mannen.

De hele problematiek speelt zich volgens Wytzes af rond het gebrek aan verantwoordelijkheid van jonge mannen. Met name de steeds hogere leeftijd waarop mannen deze verantwoordelijkheid wel nemen, resulteert in een toename van zinloos geweld. Een oplossing is gelukkig dichtbij. Wanneer men gewoon eerder vader wordt, dan zal men niet meer 's nachts met messen zwaaiend rondgaan.

Helaas gaat ze hier voorbij aan het feit dat juist vrouwen liever op hogere leeftijd moeder worden in vergelijking met vroeger. De redenatie van Wytzes doortrekkend, doemt nu de vraag op of deze hele tendens van zinloos geweld niet in gang is gezet door een andere bevolkingsgroep: de jonge vrouwen. Zij onthouden door hun gedragswijze de jonge mannen te lang de nodige verantwoordelijkheid in de vorm van vaderschap en zetten dus aan tot zinloos geweld.

HENGELO

Marko Snoek

Regenten

Wanneer houdt men op met: eerst die rijksdaalder, elke keer als je medicijnen nodig had. Daarna een eigen bijdrage onder andere voor specialisten (1997). Afgeschaft. Nu weer een leuk plan van Vermeend. Weer een eigen bijdrage?

Vroeger was vroeger. Dat speelt niet meer. Maar lid zijn van het ziekenfonds gaf zekerheid, toen. Bij al die 'verrassingen' van bijdragen ziekenfonds, hogere BTW op water, op gas enzovoort krijg je, als je zit te rekenen iedere keer een hartaanval. Hoe rekenen de regenten? Want zo noem ik hen.

Steeds minder overhouden voor eten en kleding. Voor zorg. Belangrijk als je oud wordt. En oudjes reageren niet meer. Tot nu! Ik ben het zat!

Er is een 'pot' voor ouderen die niet gebruikt wordt. De regenten snappen dit niet. Maar het is voor oudjes logisch. Zij zien dit als een verkapte vorm van bedelen. Nee, ouderen lijden in stilte. Of gaan in stilte dood. Zij snappen van al dat geschuif met miljoenen niets. Zij blijven schuiven met dubbeltjes en guldens.

Dit is het. Ik ben het zat!

WORMER

A. J. Terwijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden