GEACHTE REDACTIE

De Koppelingswet doet de emoties vaak hoog oplopen. De column van Kees Schuyt (Forum, 8 juli) over medische ongehoorzaamheid is daar een goed voorbeeld van....

Illegalen

In de Koppelingswet staat dat er van deze wet afgeweken kan worden voor de verlening van medisch noodzakelijke zorg. Dit begrip is niet nader omschreven onder het motto 'daar gaat de dokter over'. Alle medisch noodzakelijke zorg (dus niet alleen bij levensgevaar of bedreiging van de volksgezondheid) blijft hiermee voor de illegaal toegankelijk en een arts wordt zeker geen verlengstuk van het opsporingsapparaat.

Wel wordt de financiering van de gezondheidszorg bemoeilijkt, doordat een illegale vreemdeling niet langer een sociale ziektekostenverzekering kan afsluiten. Een illegaal moet zich dus particulier verzekeren of de kosten van de zorg zelf betalen. Veel illegalen zullen hiertoe niet in staat zijn. Aangezien het de plicht van een arts is om hulp te verlenen, is het denkbaar dat artsen financiële schade lijden.

Hiervoor zijn twee compensatiemogelijkheden. Ziekenhuizen kenden een post oninbare vorderingen. Deze regeling wordt gehandhaafd. Voor de overige medische zorg bestaat vanaf 1 juli de mogelijkheid zich tot een noodfonds te wenden.

Ook preventieve zorg en zorg rondom zwangerschap en geboorte zijn medisch noodzakelijk. Verloskundigen en andere hulpverleners kunnen eveneens een beroep doen op dit noodfonds.

Het kabinet stelt voor dit fonds per jaar elf miljoen gulden beschikbaar. Mocht dit onvoldoende zijn, dan wordt het bedrag heroverwogen. Met deze invulling heeft het kabinet de 'universele beginselen van medische zorg' (Kees Schuyt) veilig gesteld.

DEN HAAGDr. E. Borst-Eilers

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kiezersbedrog 1

Plegen Van Mierlo en Wallage kiezersbedrog door zich kort na de verkiezingen uit de politiek terug te trekken? Je zou zeggen van wel.

Maar is het erg om mensen te bedriegen die graag bedrogen willen worden? Wie op de PvdA stemt, weet wat er gebeurt met uitspraken van het partijcongres: die worden door Wim Kok aan de kant geschoven.

Wie op de VVD stemt, kent de beroemde scène waarin minister Zalm het parlement uitlacht over een zojuist aangenomen motie.

En D66? Ach D66. Na 32 jaar hebben we hier slechts één vernieuwing aan overgehouden: de zielenpietenspelling van Nuis.

BILTHOVENNico Spilt

Kiezersbedrog 2

Jacques Wallage wordt burgemeester van Groningen (de Volkskrant, 10 juli). De voorspelbare kritiek was dat de tweede man van de PvdA kiezersbedrog pleegt door vlak na de verkiezingen op te stappen als kamerlid.

Staatsrechtelijk is het juist dat een kiezer op een persoon stemt, niet op een partij. Toch bestaat de kieslijst uit partijen, over verschillende lijsten verdeeld. Iedereen weet dus op welke partij hij stemt als hij voor een persoon kiest. Die persoon heeft een ideologische binding met zijn partij en staat voor dat beleid.

Mensen die denken dat ze door Wallage bedrogen zijn, moeten bedenken dat ze ook op de PvdA hebben gestemd. Die partij zet haar beleid waarschijnlijk gewoon voort, ook zonder Wallage.

NIJMEGENSandor Loeffen

Aubade

Sinds wanneer wordt een 'aubade' 's avonds gebracht? (de Volkskrant, 10 juli). Auba is een provençaals woord dat dageraad betekent. 's Avonds brengt men een serenade. Dat woord is afgeleid van het Italiaanse sera (avond).

ENSCHEDEB. J. van Kesteren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden