GEACHTE REDACTIE

Al dat gezeur over die loting van Meike Vernooy! Alsof Piet Grijs al niet een jaar of tien geleden in Vrij Nederland deze discussie definitief beslist heeft....

Loting

Er zijn twee mogelijkheden:

1. Eindexamencijfers hebben een zeker voorspellende waarde over het te verwachten studieverloop. Je zou dan wel gek zijn om daar geen gebruik van te maken en te loten!

2. Eindexamencijfers hebben geen enkele voorspellende waarde. In feite kan je ze dan voor het te verwachten studieverloop opvatten als een soort loterij. Je zou dan wel gek zijn daar geen gebruik van te maken en een tweede keer te loten!

HAARLEM Rob Weverling

Spoorstaaf

Met de spoorwegen in Nederland wordt het nooit meer wat. De infrastructuur is een rudiment van de vorige eeuw. En de dienstregeling heeft nog dezelfde opbouw en structuur als die van voor de oorlog. Alleen heten 'locaaltreinen' nu stoptreinen of 'citypendels'.

De flexibiliteit van de spoorwegen is vergelijkbaar met die van een spoorstaaf, zo blijkt steeds opnieuw bij verstoringen en calamiteiten.

Via de televisie worden we opgeroepen gebruik te maken van de trein, bijvoorbeeld als we naar het North Sea Jazz Festival willen. En ja hoor, uitgerekend afgelopen weekend blijken er vanwege werkzaamheden geen treinen te rijden tussen Midden-Nederland en Den Haag.

Een week later wordt het allerdruktste weekend op de luchthaven Schiphol verwacht. De drukte wordt nog eens vergroot door de enorme hoeveelheid last-minute reizigers.

En je kunt het haast verwachten: er rijden van vrijdagmiddag tot maandagochtend geen treinen tussen Leiden en Schiphol.

GOUDA Paul J. van de Lande

Van daarboven

'Bij veel zuiderlingen overheerst nog altijd een zeker gevoel van minderwaardigheid zodra een voet over de provinciegrens is gezet', meldt de Volkskrant van 15 juli.

Aha, het minderwaardigheidscomplex van de Limburger! Dat zal vast de reden zijn dat je als 'Hollander' in Limburg wordt bestempeld als iemand 'van daarboven', dat je in winkels hardnekkig in het Limburgs wordt toegesproken, dat mensen op feestjes weigeren Nederlands tegen je te spreken, en dat je als kind op school wordt gedwongen 'plat' te praten tijdens de carnavalsweek.

Eindelijk een verklaring voor het discriminerende gedrag tegenover de ABN-sprekende mensen in Limburg!

ROTTERDAM Sascha Mols

Vakantie

CAMU, wat nu?

De aardige column CAMU is nog in opleiding of gaat al vier weken met vakantie. Had dat niet anders geregeld kunnen worden?

Alleen als Campert en Mulder samen met vakantie zijn, heb ik begrip voor de situatie.

AMSTERDAM

Wil van der Smagt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden