Geachte redactie

Het uitzendbureau FleksZorg bemiddelt tussen ‘seksverzorgenden’ en gehandicapten met onvervulde seksuele behoeften, waarbij de cliënten kunnen kiezen tussen ‘snoezelzorg’ of echt ‘intiem’ (Volkskrant magazine, 10 juni)....

Snoezelzorg
Snoezelen heeft niets met seks te maken. Snoezelen is een samentrekking van de woorden snuffelen en doezelen. Snoezelen is een term die zowel nationaal als internationaal gebruikt wordt als synoniem voor ‘zintuigactivering’.

Snoezelzorg
Uit mijn promotie-onderzoek naar het effect van snoezelen (bekroond met de Volksgezondheidsprijs 2004) blijkt dat snoezelzorg aan verpleeghuisbewoners met dementie een gunstig effect heeft op hun stemming en gedrag. Omdat een éénmalige snoezelsessie maar een kortdurend effect heeft is verpleeghuis Bernardus in Amsterdam begonnen het snoezelen op te nemen in de dagelijkse, 24-uurszorg: snoezelzorg dus. Hierbij wordt contact gemaakt door de bewoner op een eenvoudige manier te betrekken bij zintuiglijke prikkels in de omgeving, zoals het laten ruiken aan zeep of koffie, het laten voelen van de stof van een trui, het samen kijken naar eenfoto aan de muur en/of het draaien van de lievelingsmuziek van de bewoner tijdens de zorg.

Snoezelzorg
Utrecht Julia van Weert

Snoezelzorg
onderzoeker NIVEL

Dankbaar
Zullen we vanaf nu afspreken dat we het werk in de gezondheidszorg geen dankbaar werk meer noemen (Volkskrant magazine, 10 juni). Misschien worden we dan niet meer betaald naar dankbaarheid, maar naar verantwoordelijkheid!

Dankbaar
Oudkarspel Dick Stolwijk

Warm
Goh, wat toch zielig voor die schoolkinderen in Hoorn, dat het warm is (voorpagina, 13 juni). Maar goed dat de juf met ze gaat zwemmen.

Warm
Maar goed ook dat als ze bij de dokter komen voor een prikje, ze een mooi gekleurd pleistertje krijgen met een leuk figuurtje erop. En in de supermarkt mogen ze al met vier jaar bepalen wat ze ’s avonds voorgezet willen krijgen.

Warm
Dat moeten de volwassenen van morgen worden, bestand tegen het leven. Leven doet wel eens pijn, het is wel eens warm of koud en je kunt niet altijd alles kiezen. We maken er op deze manier tutjes van!

Warm
Weert L. Hermans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden