GEACHTE REDACTIE

Polderkolder ten top, zonder enige restrictie wordt gesteld dat Melkert-werkers niet geschikt zijn voor de zorgsector omdat ze niet met cliënten kunnen omgaan (de Volkskrant, 30 juli)!...

Stigmatiserend

Ik vraag me wel af hoeveel van dit zogenaamde gebrek te wijten is aan een gebrekkige of afwezige inwerkperiode. Er wordt blijkbaar verwacht dat mensen van de ene op de andere dag ophouden met langdurig werkloos te zijn en zonder al te veel tijd en aandacht van leidinggevenden naadloos passen in een zorginstelling, die weinig zorg draagt voor onderbetaalde Melkert-werkers.

En zou het werkelijk zo zijn dat deze langdurig werklozen echt zo hopeloos sociaal onvaardig zijn, hetgeen ik betwijfel (omgaan met mensen leer je niet op school), doe er dan wat aan. Geef deze mensen begeleiding bij hun start op de arbeidsmarkt, geef ze een cursus sociale vaardigheden, zodat ze ook echt een kans krijgen.

MAASTRICHT

Brechtje Coenen

Jojo

In het stuk over de jojo-rage (Dag in Dag uit, 3 augustus) wordt ten onrechte gemeld dat de laatste jojo-gekte van 20 tot 25 jaar geleden terug dateert. Ook halverwege de jaren tachtig werden schoolplein en straat door de jojo onveilig gemaakt.

Als ik mij niet vergis, was de aanleiding toen, dat een deelnemer aan Jos Brinks onvolprezen showprogramma 'Wedden dat' in staat was gebleken met een jojo een groot aantal kaarsen te doven. Dat voorbeeld moet destijds vele leeftijdsgenootjes met mij geïnspireerd hebben ook hun geluk te beproeven.

AMSTERDAM P.B. Teeboom

Wantrouwen

'Het zal wel bij een schroothandelaar terecht zijn gekomen. De schroothandel is toch al een branche die niet goed bekend staat, om het zacht uit te drukken', zegt een ondernemer die zelf anoniem wenst te blijven in het artikel 'Hoge beloning voor vinder van gestolen erts' (de Volkskrant, 6 augustus). Het is triest dat een dergelijke opmerking blijkbaar klakkeloos wordt opgeschreven. Met hetzelfde gemak zou ik namelijk kunnen zeggen dat er bij overslagbedrijven opvallend vaak gestolen wordt.

Het zou goed zijn indien u zich eens laat informeren over de 'schroothandel'. De tienduizenden recyclingbedrijven in Nederland en de rest van de wereld zorgen er mede voor dat enorme hoeveelheden waardevolle metaalafvallen gerecycled worden om als grondstof te dienen voor nieuwe producten, daarmee het milieu een grote dienst bewijzend.

Als beloning worden deze recyclingbedrijven met het allergrootste wantrouwen behandeld en beken door overheid en publiek.

BLARICUM P.S. Cohn

Mysterie

Als je anders bent in deze maatschappij, maakt je dat al snel tot een dankbaar onderwerp voor tv-programma's als Paradijsvogels of De Stoel. Het zou me niet verbazen als Rik Felderhof al is uitgerukt naar Geldrop, naar die schuur van Leo en zus Hanna. 'Het mysterie', schrijft Sietse van der Hoek (de Volkskrant, 5 augustus), 'dat is wat ze dwars zit in Geldrop.'

Waarom geloof ik dat nou niet? De enigen die het dwars zit zijn volgens mij journalisten. Leuk komkommernieuws, zonderlingen die niet meer praten! En wat dan nog? Laat die mensen toch met rust! Ze hebben niet om al die bemoeienis gevraagd!

Nee, we leven in een tolerant land, maar als je je desalniettemin toch niet aanpast aan deze overgereguleerde maatschappij word je zowat gek verklaard. Richt gewoon je aandacht op mensen die er wel om vragen, schrijf voor mijn part pagina's vol over al die zichzelf exposerende gays in Amsterdam.

Ik kom zelf uit een dorp waar nog wel tien van dit soort zonderlinge types te vinden zijn. En die worden gelukkig helemaal met rust gelaten door de plaatselijke bevolking. Die zegt goedmoedig: 'Oh ja die, die zijn niet helemaal goed wijs, maar ze doen geen vlieg kwaad. . .'

Dat wens ik Leo en Hanna ook toe, dat ze rustig stokoud kunnen worden in hun schuur, zonder betutteling van de burgemeester en zeker zonder journalisten.

UTRECHT

K.H. v.d. Boogaert

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden