GEACHTE REDACTIE

Minister Jorritsma wil studenten in de softe sector, met name letteren- en geschiedenisstudenten 'die bij voorbaat weten geen werk te vinden', al tijdens de studie omscholen in technologie (de Volkskrant, 24 februari)....

Soft

Toch zou ik Jorritsma er op willen wijzen dat wij geschiedenisstudenten wel degelijk eigen vaardigheden en capaciteiten bezitten. Zoals het zorgvuldig onderzoeken en achterhalen van gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. Een kwaliteit die bij de commercieel waardevol geschoolde medewerkers van haar voormalige ministerie node gemist werd!

NIJMEGEN Hilde Reiding

Polaklaan

Kees Fens schreef een bijzonder fraai en sfeervol stuk over de Henri Polaklaan in de Amsterdamse Plantagebuurt en over de aangrenzende Papegaaienlaan van Artis (Vervolg, 20 februari). Aan een aspect van de Plantage Franschelaan, zoals de Henri Polaklaan voor de oorlog heette, gaat hij echter voorbij, waarschijnlijk omdat hij, die voor de oorlog als kind in Oud-West woonde en de Plantage alleen maar van bezoeken kende, hiermee onbekend is.

De Plantage Franschelaan, evenals trouwens de gehele Plantagebuurt, had een uitgesproken joods karakter, daar er vele leden van de joodse burgerij woonden. De A.N.D.B., de Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond, thans het Vakbondsmuseum, had trouwens een meerderheid van joodse leden, van wie slechts een klein percentage de bezetting overleefde.

Tegenover het gebouw van de A.N.D.B. bevond zich het Portugees Israelitische Ziekenhuis, dat begin 1943 door de bezetter werd leeggehaald en waarvan alle patiënten werden gedeporteerd. Enkele huizen verder, in een huis met een gevel met veel glas - en daarom in de wandeling 'het aquarium' genoemd - woonde de architect Jac. Baars die dit huis had ontworpen.

Aan de oneven zijde, op no. 11 of 13, woonde de arts Herman Pinkhof met zijn vrouw en acht kinderen - vijf zoons en drie dochters, onder welke laatsten de latere schrijfster Clara Asscher-Pinkhof. Herman Pinkhof overleed in Westerbork; zijn vijf zoons kwamen allen in de jaren 1943-'44 om, maar de dochters bleven in leven.

BADHOEVEDORP

Henriëtte Boas

Miljoen

Aannemend dat de meeste aandeelhouders van Unilever al miljonair zijn, heeft Unilever een prachtige kans op goodwill gemist om zestienduizend willekeurige Nederlanders blij te maken met een miljoen gulden. In het kader van spreiding van bezit!

SOEST P.R. de Keijzer

Hellend

De gehandicaptenraad vindt dat cultuurfilosoof C. Rietdijk door het OM vervolgd moet worden vanwege immorele uitspraken ten aanzien van gehandicapten. Hij zou er geen aarzeling bij hebben gehandicapte kinderen door abortus of euthanasie te doen inslapen.

De mening van Rietdijk deel ik absoluut niet. Het OM zou zich echter op een ernstig hellend vlak begeven door Rietdijk het uitdragen van zijn mening te verbieden. De validiteit van een mening kan pas getoetst worden nadat hij geuit is.

Het beperken van de meningsuiting werkt politiek extremisme in de hand, omdat openlijke discussie niet meer mogelijk is en onder extremisten ten onrechte de indruk zou kunnen ontstaan dat voor hun ideeën een breed draagvlak bestaat.

ST. MARTENS VOEREN(B)

B. van de Ven

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden