GEACHTE REDACTIE

Het halsoverkop statuten wijzigen ten behoeve van het spekken van de kas van een aantal leden komt bij niet veel verenigingen voor....

Statuten

Verenigingsbestuurders met enig gevoel voor ethiek gaan uiteraard niet met zo'n procedure tot statutenwijziging in zee. Ook de notaris die dit soort statutenwijzigingen niet laat passeren, verdient hulde.

SCHEVENINGEN

Bernard Weerdmeester

Managers

Wat is er misgegaan met Sport 7? Wat altijd misgaat als managers van bedrijven zich met maatschappelijke ontwikkelingen bemoeien. Processen sturen binnen een gesloten systeem als Philips is van een volstrekt andere orde dan binnen een open systeem als de samenleving.

AMSTERDAMDick Jansen

Tranen

Waar zijn de tranen van Novotna op de schouders van de hertogin van Kent, enige jaren geleden op Wimbledon (de Volkskrant, 9 december)?

DEN HAAGLuuk van Luyk

Drugs

Een vergelijking van de uitspraken over het Nederlandse en Europese drugsbeleid, gedaan door het Italiaanse lid van de Europese Commissie Bonino en haar Nederlandse ambtgenoot Van den Broek, leert een ding: niet in alle gevallen is het Nederlandse belang in de Europese Unie het best gediend met het hebben van een 'eigen' commissaris.

DEN HAAGJan G. van der Tas

Generatie

Marcel van Dam kan het maar niet bevatten (Forum, 5 december). Waar blijft toch die nieuwe opstandige generatie met even potente ballen aan het lijf als zijn eigen Glorieuze Jaren 60 Generatie? De helden van de vernieuwing hebben dertig jaar geleden vadermoord gepleegd en kloppen zich nog dagelijks op het rode borstje. 'Kijk eens hoe paars inmiddels, kijk eens hoe vernieuwend=ruimdenkend nog steeds.'

Maar de oude stemmen klinken steeds gebrokener, want Het Grote Wachten is op een flink robbertje vechten met die jongens van nix. Dan zal de geschiedenis zich herhalen: opnieuw zal blijken dat the chosen van toen de meest revolutionaire, vernieuwende, grensverleggende, bezielde en daadkrachtige generatie van nu, ja, van ooit zijn.

Wordt wakker jongens, jullie zijn allang dood! Jullie hebben de oude onverdraagzaamheid vervangen door nieuwe. Wij hebben geen tijd voor zinloze discussies met een verstard barricadenpatriciaat. Jullie collectieve denken in pressiegroepen en ludieke acties hebben wij vervangen door individuele daadkracht, creativiteit en ondogmatisch denken.

AMSTERDAM

Kees Vlaardingerbroek

Tijdschrift

Niet elke krant kan elk feit in elk bericht controleren. Jan 't Hart schrijft over een gezamenlijk artikel van R. Diekstra en A. Kerkhof in het Nederlands Tijdschrift voor Psychologie uit 1986 (de Volkskrant, 7 december). Ik zocht in jaargang 1986 van het betreffende tijdschrift, en voor de zekerheid ook in de vijf jaar ervoor en erna. Niets.

Het bedoelde artikel staat in een ander jaar in een ander tijdschrift: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 1988, Nr. 2, pag 67-70.

VOORSCHOTENJos Damen

Fratsen

Als er iemand profiteert van het wonen in een welvaartsstaat, dan zijn het wel Peter, Rose en Mo (de Volkskrant, 5 december). Ze doen niet mee met deze welvaartsmaatschappij, maar:

ze profiteren van de multinational Shell: hun drinkwater-leverancier; dankzij de welvaart zijn beschadigde conservenblikken onverkoopbaar en krijgen zij deze; ze zijn blij met de tabaksindustrie voor hun shaggie; hun radio draait op een van de meest milieuvervuilende energiebronnen: de accu; in een niet-welvaartsland zouden ze nooit honderd gulden krijgen toegestopt; kleren krijg je alleen dankzij de welvaart van je medeburgers; tentenfabrieken (die ook nog eens een tent weggeven) vind je alleen in welvaartsstaten; gratis onderwijs voor Mo omdat ik ervoor betaal.

In landen waar minder tot geen welvaart is, vind je dit soort fratsen nooit. Daar moeten de mensen echt werken voor de dagelijkse kost, hard werken op het land of in de fabriek. Peter, Ros en Mo zijn een echt welvaartsverschijnsel en behoren bij de waanzin van deze maatschappij.

DIERENRobbert F. Dechering

Cicero

De nieuwe boekenbijlage Cicero is uitstekend. De informatie over boeken bereikt me effectiever en overzichtelijker nu Folio, ISBN en de recensies op vrijdag zijn verenigd tot één compleet katern.

AMSTERDAM Ernst Brand

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.