Geachte redactie

Gestolen

De auto's die zijn gebruikt bij de aanslag op het gemeentehuis van Waalre bleken gestolen te zijn.


Is dat nou voorpaginanieuws? Het zou pas opmerkelijk zijn geweest als de aanslagplegers hun eigen auto in de vernieling hadden geholpen.


Lijnie van Wijk, , Meerssen


Brusselaartje

'Een treinreis naar het einde van de nacht' van Matthijs Ilsink (O&D, 20 juli) is mij uit het hart gegrepen.


Ook ik reis voor mijn werk regelmatig met de trein naar Brussel/Antwerpen en stuit dan op dezelfde problemen. NS-personeel noemt deze trein meewarig 'Het Brusselaartje', materieel waarin niet meer of te weinig wordt geïnvesteerd, omdat het de bedoeling is dat wij op die trajecten met de Fyra en de Thalys reizen. Althans dat heb ik van NS-medewerkers begrepen.


Marianne Bos, Lelystad


Drijvende stadions

Naar aanleiding van artikelen over de Olympische Spelen (V, 20 juli) het volgende. Het ergert mij al jaren dat er zo veel geld wordt weggegooid aan stadions en andere accomodaties voor een paar dagen sport. In plaats van iedere 4 jaar weer honderden miljoenen euro's uit te geven kunnen we beter de gebouwen die nodig zijn voor de organisatie, zoals het Olympisch stadion, het zwemstadion enzovoort op grote koppelbare drijvende pontons plaatsen. Dan kun je na afloop het stadion verslepen en gebruiken voor het WK-voetbal ergens anders op de wereld en later weer voor de Olympische Spelen van 4 jaar later.


Technisch moet dit zeker mogelijk zijn en het is techniek waar we in Nederland uitstekend mee overweg kunnen. Verdienen we er misschien ook nog wat aan. Als dit eerder was bedacht lag dat verpauperde Atheense zwembad nu in Londen te glimmen. Misschien zaten al die mensen in Peking, die voor de bouw van het vogelnest zijn verjaagd, nu nog wel in hun eigen huis. Laten we beginnen met Amsterdam 2028.


Marten Lenstra, Middelstum


Monarchie

Maandelijks werkend in Engeland merk ik hoe intens de meer dan duizend jaar oude monarchie leeft onder de 63 miljoen Britten. Wonend in Nederland merk ik het verschil met de nog geen tweehonderd jaar oude monarchie in Nederland die, op enkele oranje-explosies als Koninginnedag en Prinsjesdag na, nauwelijks leeft onder de 16 miljoen Nederlanders. En dan is de Nederlandse monarchie ook nog ruim een miljoen duurder dan de Engelse. Volslagen onbegrijpelijk!


Robert Klaassen, Rotterdam


A-sportieve homo's

Trainer De Boer van Ajax zegt dat homo's asportief zijn. Misschien dat hij de Wikipedia-lijst van beroemde 'lesbian, gay, bisexual, and transgender sportspeople' eens kan raadplegen. En misschien kan hij bedenken dat wereldwijd 90 procent van de homoseksuele mannen en vrouwen in de kast zitten. Maar wel degelijk top-sporten. De luie neger, de geld tellende Jood, de asportieve homo, kan dit effe weg allemaal?


N.Nomi, Amsterdan


A2 en Autobahn

Het bericht dat automobilisten de lage snelheidslimiet op de A2 niet begrijpen, heb ik met verbazing gelezen (Ten eerste, 14 juli). Als de snelheidslimiet de ingewilligde wens van omliggende gemeenten voor de uitbreiding naar vijf banen was, mag deze limiet nu niet worden verhoogd. Dat zou woordbreuk zijn.


Ik woon in Duitsland en ben jaloers op de Nederlandse snelheidslimieten. Op de Duitse 'Autobahnen' wordt veel te hard gereden.Dat betekent onnodige geluidsoverlast, hoger benzineverbruik en vermeerderde uitstoot van schadelijke stoffen. Maar de Duitse autoindustrie, die veel grote en snelle auto's produceert, heeft nog altijd te veel invloed op de politiek.


Ik hoop dat Nederland in deze kwestie milieu- en gezondheidsbewust beslist.


Sabine Schwandtner, Heilbronn (Duitsland)


Voedselprijs

De plotselinge prijsexplosie van graan en soja is het gevolg van droogte in de VS (Voorpagina, 18 juli). Het zou goed zijn als vaker expliciet wordt vermeld dat ons consumptiepatroon, veel vlees en andere dierlijke producten, tot honger in de Derde Wereld leidt. Doordat wij voedsel nodig hebben voor onze gigantische veestapel, stijgt de voedselprijs en hierdoor komen arme mensen in de problemen. Maar misschien is het taboe om te impliceren dat de geachte lezer het gedaan heeft. Verder beweert de heer Martielli van de Rabobank dat iedereen in India kip eet. India telt echter driehonderdmiljoen vegetariërs/veganisten.


Erik van den Doel, Leiden


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden