Geachte redactie

Brabantspoor

Opluchting voor een beperkt aantal inwoners van de gemeente Lansingerland. Eindelijk worden ze serieus genomen met hun klachten over geluidsoverlast van de hogesnelheidslijn. Er wordt gedacht aan overkappen of nog verder verhogen van de bestaande geluidsschermen. Met deze oplossing zullen tientallen miljoenen zijn gemoeid. Hoe valt te verklaren dat hsl-gehinderden in alle media aandacht krijgen voor hun overlast, terwijl honderdduizenden inwoners in de rest van Nederland een veelvoud aan hinder van spoorverkeer ondervinden zonder dat wie dan ook daar een woord aan vuil maakt?


In mijn gemeente Gilze en Rijen loopt het Brabantspoor dwars door de kern. Per uur denderen twaalf personentreinen en minimaal zes goederentreinen met een gigantisch kabaal langs. Het geluid wordt door geen enkel scherm beperkt. Vooral passerende erts- en kolentreinen maken iedere conversatie minutenlang onmogelijk en de trillingen zijn duidelijk voelbaar. Bewoners klagen al heel wat jaren bij af en toe langskomende Kamerleden zonder dat er iets gebeurt.


Enige tijd geleden leed Brabant onder de Q-koorts. Geen bewindspersoon en vrijwel geen enkel Kamerlid had er tijdig aandacht voor, ondanks tien dodelijke slachtoffers en duizenden ernstig zieke patiënten. Als dit in de Randstad was gebeurd, was Nederland te klein geweest. Een vergelijkbare onevenwichtigheid dreigt nu weer, nu het om geluidsschermen gaat. Het is tijd dat spooroverlast wordt aangepakt op basis van een beter criterium dan de fysieke afstand ten opzichte van het Haagse politieke bedrijf.


Jan Boelhouwer, Tilburg, waarnemend burgemeester Gilze en Rijen


Mooi magazine

Favoriete zaterdag; brak, brood, koffie en het Volkskrant magazine. Wat een mooi nieuw jasje! Jong (ik ben 23 dus mag dat zeggen), mooi en vernieuwend. Meer dan ooit, was het maar altijd zaterdag. Mijn complimenten.


Lotte van der Duin, Amsterdam


Nieuw jasje

Een onaangename verrassing, dat nieuwe jasje. Het zit niet lekker.


De lay-out van het magazine vind ik erg onrustig. Blokken tekst die van links naar rechts springen, koppen die veel te groot zijn uitgevallen of verstoppertje spelen achter foto's en soms wel vier verschillende lettergroottes. Het maakt het lezen minder aangenaam. Ik zou snel het jasje op diverse plekken wat verstellen. Strak en sober.


Joop Kamer


Fukuyama en Kadhafi

In zijn column getiteld 'Het menselijk tekort' schrijft Peter Giesen over Saif al-Islam de zoon van Kadhafi (het Vervolg, 27 augustus) en diens academische loopbaan: 'zonder het geld en de intimidatie van papa zou hij maar een doorsnee-filosoofje zijn'. De promotie van Saif bleek al snel een kwestie van uitgekiende fraude.


Giesen haalt vervolgens het werk van Francis Fukuyama aan om te schetsen hoe een rechtvaardige staat zou moeten kunnen ontstaan vanuit een tribale samenleving.


In de academische wereld is grote ophef ontstaan vanwege de verwevenheid van instituties en professoren met het regime van Kadhafi. Jarenlang kwamen oliegelden terecht bij academici die werden ingehuurd voor adviezen. Dat heeft geleid tot ontslagen aan universiteiten in Engeland en Amerika. Een van de bekendste professoren die tussen 2006 en 2008 werd uitgenodigd in Tripoli om Saif al-Islam bij te staan met goedbetaalde adviezen was... Fukuyama. Het menselijk tekort dat Giesen aan de hand van Saif al-Islam beschrijft gaat dus evenzeer op voor de filosoof die hij in zijn column aanhaalt.


Quinten Weeterings, Amsterdam


Leve de Koning

Anjo Clement vreest dat de PvdA zijn plannen voor de vorming van de Republiek Nederland zal dwarsbomen (Geachte redactie, 29 augustus). Ach ja, je bent vicevoorzitter van het Nieuw (sic!) Republikeins Genootschap, en je maakt je zorgen of de wereld wel egalistisch genoeg is.


Lang geleden hoorde ik het volgende mopje: Als twee Italianen elkaar op straat ontmoeten, dan stichten ze meteen samen een nieuw operagezelschap. Als twee Nederlanders elkaar tegenkomen, dan stichten ze meteen ieder een eigen kerkgenootschap.


Als kunstenaar moet ik er niet aan denken dat het koningshuis zou worden afgeschaft. Doordat de kunst nu flink te grazen wordt genomen is het slecht gesteld met ons culturele erfgoed.


We zouden onze tradities juist moet eren, en het koningshuis is daar een eeuwenoud onderdeel van. Leve de koning! Al was het maar om weer zo'n heerlijk oer-Nederlands ingezonden briefje te lezen van de vice-secretaris van het Afgescheiden Republikeins Genootschap volgens Artikel 31.


Cornelis de Bondt, Den Haag


Vorstelijk honorarium

Onze toekomstige koning Willem IV krijgt, als het aan de PvdA ligt, minder taken toegewezen. Het koningschap wordt dan versimpeld. Daar salarissen doorgaans gekoppeld zijn aan de zwaarte van een functie, vraag ik mezelf af of het honorarium van onze vorst dan eveneens teruggeschroefd wordt.


Kees Hooreman, Haarlem


Eervol ontslag

Wat stelt het begrip eervol ontslag nog voor indien het wordt gehandhaafd voor de ex-burgemeester van Schiedam na het rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten? Is deze kwalificatie dan geen aanfluiting geworden voor al diegenen die wel na een integere en arbeidzame carrière met eervol ontslag gaan?


Robert Klaassen, Rotterdam


Medeleven

Getroffen door het trieste verhaal van 'strijder tegen het onrecht' Dion Bartels in uw krant (Uitgelicht, 27 augustus), kan ik hem wat betreft zijn onzekere financiële toekomst geruststellen. Work till death blijft hem bespaard. In Nederland kennen wij de Algemene Ouderdomswet (AOW). Dat zijn vriendjes van Nyenrode hem dat niet hebben verteld.


Matthie Brands, Deventer


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden