Geachte redactie

Louis van Gaal

Ik heb Louis van Gaal altijd al bewonderd, als mens en als entertainer. Op zijn persconferenties kon je heerlijk lachen om de domme opmerkingen van pers en voetbaltrainer.

Hij is een echte veldheer, en verdient dezelfde lovende kwalificaties als Rinus Michels, de Generaal, de onvergetelijke, de onovertroffene. Louis van Gaal is een waardige opvolger en zal zo ook wel de geschiedenis ingaan.

Ook al zouden wij op het WK niet verder komen, dan nog wil ik hem en zijn team hartelijk danken voor al die mooie en spannende speelmomenten op het veld.

Onder Rinus Michels hadden wij Cruijff, Van Hanegem, Gullit, Van Basten, Rijkaard en de gebroeders De Boer, die onsterfelijke roem vergaarden. Onder Louis van Gaal hebben wij als voornaamste sterspelers Robben, Van Persie, Sneijder, Kuijt. Met zulke talenten moeten wij wel in de prijzen vallen. De tegenstander op je eigen speelhelft lokken en dan Robben en Van Persie lanceren... Prachtig.

Kees de Vries, Maasdam

undefined

Onopzettelijk ontnomen kans

De eerste vraag die opkomt na het bekijken van de tot nu toe gespeelde WK-wedstrijden is of een scheidsrechter überhaupt nog geschikt is om te bepalen of een contact tussen spelers van beide teams in het strafschopgebied met een strafschop bestraft moet worden. De videoref lijkt niet meer te vermijden.

De tweede en veel interessantere vraag is of de FIFA nu eens duidelijke regels gaat opstellen voor wat aangeschoten hands is (Australië-Nederland, penalty na schot op de arm van een balancerende speler) en hoe onopzettelijk contact beoordeeld moet worden als een aanvaller daardoor belet wordt in zijn doelkans (Griekenland-Ivoorkust, penalty na een (misschien) onopzettelijke tik tegen het been van de aanvallende Griek).

In beide gevallen is opzet onduidelijk, maar het ontnemen van verdere kansen zeer duidelijk.

Het probleem blijft de afweging van het belang van onopzettelijkheid tegenover het belang van het ontnemen van een doelkans. Welk van de twee prevaleert?

Is er in dat verband verschil tussen beide bovengenoemde situaties? En als dat zo is, moet je dat dan niet in de regels vastleggen?

Na beide wedstrijden bleek dat ook de studio-experts moeite hadden met het vaststellen van de juiste beslissing in deze penaltygevallen.

Ik ben benieuwd naar het vervolg.

Adriaan Hamaker, Utrecht

undefined

Suárez did it again!

Ja, hij deed het weer. Na Otman Bakkal (PSV), Branislav Ivanovic (Chelsea) was nu Giorgio Chiellini (Italië) aan de beurt. De Uruguayaanse aanvaller beet tijdens de WK-wedstrijd Italië-Uruguay de Italiaanse verdediger in zijn nek. Hij kreeg hiervoor geen rode kaart, zelfs niet nadat Chiellini de wond in zijn schouder had laten zien.

Zelfs ik als Suárez-fan vind dit niet meer kunnen! Het heeft niets meer met voetbal te maken en daarom vind ik ook dat de FIFA Suárez een schorsing van minimaal een jaar moet geven voor alle competities.

Suárez is een geweldige voetballer, maar hij moet zich wel aan de regels houden.

Een monster als Suárez willen we niet op de velden. Hij moet laten zien dat hij hongerig is naar goals in plaats van hongerig naar het vlees van de tegenstander.

Sander Wortelboer (14 jaar), Bavel

undefined

Stille vliegtuigen

Graag wil ik reageren op het artikel 'Niemand wil vliegen op Lelystad' (Economie, 25 juni). Daarin melden de brancheorganisatie van vliegtuigmaatschappijen Barin en de reisbranche ANVR dat er op Schiphol voldoende groeimogelijkheden zijn omdat de vliegtuigen steeds stiller worden.

Ik woon in Warmond en ik wil de verantwoordelijken van beide organisaties gaarne uitnodigen om op een mooie zomerse dag als de wind van noord, noordoost of oost komt bij mij in de tuin te komen zitten.

De vliegtuigen vliegen af en aan en de gehele dag bevind je je onder een paraplu van lawaai. Geen moment dat je niet het geluid van die dingen hoort. Dat geldt natuurlijk ook voor de inwoners van andere gemeenten als de wind uit andere richtingen waait.

Wat mij betreft heeft Schiphol zijn maximumcapaciteit al ruimschoots overschreden en moeten de lui die het allemaal zo goed weten zich eens proberen in te denken wat de gevolgen zijn van hun papieren beslissingen. Vermoedelijk realiseren zij zich, in de tuin van hun villa, niet eens wat het betekent als je onder een van de aanvliegroutes woont.

Kees Wassenaar, Warmond

undefined

Grijze Juncker

Volgens Derk Jan Eppink combineert Juncker alle fifty shades of grey (O&D, 25 juni). Ik heb het boek Vijftig tinten grijs niet gelezen, maar wat ik er van hoor... Dan is Juncker allerminst de man om daarin de hoofdrol te vervullen.

Els van den Boom, Eindhoven

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden